Folosind o combinație de sisteme radar avansate și interceptoare, THAAD, adică Terminal High-Altitude Area Defense, este singurul sistem de apărare împotriva rachetelor din SUA care poate angaja și distruge rachete balistice cu rază scurtă și medie, atât în interiorul cât și în exteriorul atmosferei, în timpul fazei terminale de zbor sau în cădere spre țintă.

Interceptoarele THAAD sunt cinetice, ceea ce înseamnă că distrug țintele care vin prin coliziune, în loc să explodeze în apropierea focosului care vine.

Armata americană dispune de șapte baterii THAAD

Potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA, armata americană dispune de șapte baterii THAAD, fiecare formată din șase lansatoare montate pe camioane – cu câte opt interceptoare fiecare – un sistem radar puternic și o componentă de control și comunicații al focului.

Una dintre aceste baterii este trimisă în Israel pentru a ajuta la consolidarea capacității sale deja impresionante de a contracara rachetele care intră „în urma atacurilor fără precedent ale Iranului împotriva Israelului pe 13 aprilie și din nou pe 1 octombrie”, conform Pentagonului. Dar pentru a face acest lucru, este nevoie de trupe americane pe teren.

Armata SUA va trimite aproximativ 100 de soldați în Israel pentru a manevra bateria, conform Pentagonului. Iranul a informat SUA că va riposta la orice nou atac din partea Israelului, a declarat o sursă din Teheran, sâmbătă, pentru CNN.

Printr-un sistem extins de comandă, control și management al luptei, bateriile THAAD pot comunica cu o gamă variată de sisteme de apărare antirachetă americane, inclusiv cu sistemele Aegis – întâlnite frecvent la bordul navelor marinei americane – și cu sistemele de apărare antirachetă Patriot, care sunt concepute pentru a intercepta ținte cu o rază mai scurtă.

Celelalte sisteme de apărare antirachetă sunt mai numeroase decât THAAD, ceea ce arată importanța pe care administrația Biden o acordă acestei desfășurări în Israel.

THAAD poate fi desfășurat rapid de aeronave de transport ale Forțelor Aeriene ale SUA, precum C-17 și C-5, dar Pentagonul nu a oferit o dată la care ar putea fi activ în Israel.

Ce face THAAD atât de precis

Ceea ce face THAAD să fie atât de precis este sistemul radar care furnizează informațiile necesare pentru țintire, radarul Army Navy/Transportable Radar Surveillance sau AN/TPY-2.

Sistemul radar, care poate fi desfășurat împreună cu bateria de rachetă sau poate fi deja instalat pe navele marinei americane sau în alte locuri, poate detecta rachetele în două moduri.

În modul său de bază, este configurat pentru a identifica și a urmări ținte la distanțe de până la 3.000 de kilometri, iar în modul terminal este orientat în sus pentru a identifica țintele în timpul coborârii lor, conform Proiectului de Apărare Antirachetă. Iranul se află la aproximativ 1.700 de kilometri de Israel.

THAAD nu ar acționa singur în apărarea Israelului, ci ca un ajutor suplimentar împotriva unui atac, a declarat analistul militar de la CNN, Cedric Leighton, fost colonel în Forțele Aeriene ale SUA.

„Când va fi pus în funcțiune, va adăuga, de fapt, un pas suplimentar la apărarea aeriană și antirachetă existentă a Israelului”, a explicat Leighton.

Modelele de producție ale sistemului THAAD nu au eșuat niciodată în interceptarea țintelor sosite în timpul testării, conform Proiectului Amenințării cu Rachete de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Ce fac celelalte sisteme antirachete ale Israelului

Israel dispune și are instalate deja multiple sisteme antirachetă concepute pentru a doborî proiectilele care sosesc.

Davids Sling, un proiect comun al sistemului avansat de apărare RAFAEL din Israel și al gigantului american de apărare Raytheon, utilizează interceptoare cinetice Stunner și SkyCeptor pentru a distruge ținte aflate la distanțe de până la 300 de kilometri, conform Proiectului Amenințării cu Rachete. Peste Davids Sling se află sistemele Arrow 2 și Arrow 3 din Israel, dezvoltate în comun cu Statele Unite.

Arrow 2 utilizează focoase de fragmentare pentru a distruge rachetele balistice care sosesc în faza terminală – pe măsură ce acestea se îndreaptă spre ținte – în atmosfera superioară, conform CSIS.

Arrow 3 folosește tehnologia hit-to-kill pentru a intercepta rachetele balistice care intră în spațiu, așa cum face și THAAD.

Cel mai scăzut nivel de proiectile lansate împotriva Israelului este combătut de sistemul de apărare Iron Dome, care este compus din 10 baterii, fiecare având trei până la patru lansatoare de rachete manevrabile.

Aceasta nu este prima dată când Washington trimite o baterie THAAD în Israel. Una a fost desfășurată în 2019 pentru un exercițiu.

De asemenea, desfășurările THAAD au fost urmărite îndeaproape de rivalii americani, în special de China.

Desfășurarea unei baterii THAAD în Coreea de Sud în 2017, pe măsură ce amenințările cu rachete balistice din partea Coreei de Nord au crescut, a stârnit o opoziție vehementă din partea Beijingului. Experții au atenționat atunci că radarul puternic ar putea fi folosit pentru a spiona activitățile din interiorul Chinei.

SUA au desfășurat, de asemenea, THAAD în Guam, pentru a proteja baze americane militare vitale de pe insula Pacificului de posibile amenințări cu rachete balistice din partea Coreei de Nord sau Chinei.

Urmărește-ne pe Google News