Toxoplasmoza e o afectiune parazitara, produsa de Toxoplasma gondii, un protozoar intracelular, ce infecteaza aproape toate mamiferele, inclusiv omul. Gazda-tinta insa este reprezentata de feline.
Toxoplasma intra in organism pe cale digestiva. Dupa patrunderea la nivel digestiv, parazitul se disemineaza in tot corpul, producand necroze in organele unde se localizeaza. Boala se poate manifesta atat acut, cat si cronic, aceasta din urma forma fiind cea mai intalnita. Ea afecteaza intregul organism, avand drept caracteristici degradarea oculara la pisica (intalnita in peste 80% din cazuri), dar si leziuni, in cazul femelelor gestante si al femeilor gravide. Contaminarea se poate produce prin contactul cu excrementele unei pisici purtatoare, care elimina prin fecale oocite (celule germinative femele la animale – n.r.) ce pot ajunge pe blana.
La om, toxoplasmoza poate provoca la femeie avort, iar la copil diverse leziuni cerebrale si oculare. Persoanele predispuse in mod frecvent sunt femeile gravide sau cele care planuiesc sa aiba copii, oamenii cu sistem imunitar slabit si copiii mici. De aceea, e recomandat controlul veterinar periodic al animalului de companie, pentru ca boala evolueaza fara multe simptome.
Liviu Harbuz
DVM Ph. D
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!