Cuprins:
Ca urmare a impactului pe care energia electrică o are asupra mediului înconjurător, de ceva vreme, a luat amploare o nouă comunitate: cea a prosumatorilor. Termenul de prosumator (n.n. – prosumer în limba engleză) a fost utilizat pentru prima dată de către scriitorul american Alvin Toffler în 1981.
Prosumatorii se luptă pentru ca oamenii să-și schimbe mentalitatea despre felul în care ar trebui optimizat consumul energetic în locuințe, în clădirile de birouri, etc. În cele ce urmează îți vom spune ce este un prosimator și cum poți să devii unul.
Ce este un prosumator?
Prosumatorul este o persoana fizică sau juridică racordată la o rețea electrică ce poate vinde energia pe care o produce în propria locuință.
Conform Legii nr. 220/2008 – Ghidul Prosumatorului, prosumatorul „este clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, cu o putere mai mică de 27 kW, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, și care consumă, stochează sau vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zona rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis”.
Pentru asta trebuie să deții o instalație de producere a energiei din surse regenerabile: panouri fotovoltaice sau eoliene. Acestea le poți instala în propria casă, într-un bloc de apartamente sau într-un amplasament comercial. Puterea electrică nu trebuie să depășească 27 kW.
Principala sursă de energie regenerabilă o reprezintă Soarele, iar prin panourile fotovoltaice aceasta va fi transformată în energie electrică. Sistemul de panouri trebuie configurat ca să susțină nevoile fiecărui consumator în parte. Energia electrică produsă în plus poate fi injectată în rețea contra cost.
În cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie electrică din surse regenerabile, activitățile enumerate anterior nu trebuie să constituie activitatea comercială sau profesională primară a acestora.
Cum poți să devii prosumator?
Pentru a deveni prosumator în primul rând trebuie să fii informat cu cele mai noi reglementări în domeniu, iar pentru asta trebuie să cunoști ghidul prosumatorului emis de ANRE (Autoritatea Naționalăde Reglementare în domeniul Energiei).
Oricine poate deveni prosumator dacă va parcurge etapele procesului de racordare prevăzute în ghid. Iată care sunt aceste etape:
- Solicitarea de racordare – se depune la distribuitorul de energie electrică
- Stabilirea soluției de racordare – în funcție de caracteristicile locului de consum/producere, soluția de racordare se stabilește prin fișa de soluție sau studiu de soluție.
- Avizul Tehnic de Racordare (ATR) – documentul include soluția de racordare, condițiile aferente racordării și tariful de racordare.
- Contractul de racordare – pe perioada valabilității ATR-ului se încheie contractul de racordare, iar după semnarea acestuia se va emite factura tarifului de racordare.
- Execuția lucrărilor sistemului fotovoltaic – un personal calificat va executa lucrările.
- Punerea în funcțiune – după finalizarea lucrăarilor va fi pus în funcțiune sistemul fotovoltaic.
- Dosarul instalației de utilizare – se depune dosarul instalației de utilizare.
- Certificatul de racordare – după verificarea dosarului instalației de utilizare distribuitorul va emite/v actualiza certificatul de racordare.
- Punerea sub tensiune – se încheie contractul de furnizare pentru calitatea de prosumator, iar distribuitorul va înlocui contorul simplu cu unul cu dublu sens.
Certificarea calității de prosumator se obține de la operatorul de distribuție din zona în care consumatorul instalează centrala de producere a energiei electrice. Energia produsă și livrată poate fi vândută pe baza certificatului de racordare obținut de la operatorul de distribuție.
Pentru acest lucru, trebuie să existe un contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate între tine, adică prosumatorul/vânzătorul, și furnizorul/cumpărătorul.
Prețul la care un consumator poate vinde energia electrică pe care o produce și o livrează este exprimat în lei/MWh și este reglementat prin ordin ANRE.
Avantajele și dezavantajele de a deveni prosumator
Avantaje:
- Nu are un impact poluant asupra mediului înconjurător;
- Scad costurile facturilor la energia electrică;
- Crește valoarea de piață a imobilului;
- Posibilitatea de a injecta în rețea și de a vinde energia electrică suplimentară.
Dezavantaje:
- Investiția într-un sistem de energie regenerabilă este pe termen lung, de aceea va dura ceva timp până când se va amortiza;
- Durata de viață a sistemului cu panouri fotovoltaice este de 10-15 ani, funcție de producător;
- Pe timpul iernii, producția de energie electrică este mai mică.
Foto:123rf.com