Virusul HMPV – simptome similare gripei

HMPV, identificat pentru prima dată în 2001, face parte din familia Pneumoviridae și are simptome similare răcelii sau gripei. Deși majoritatea oamenilor se recuperează în câteva zile, virusul poate fi periculos pentru grupurile vulnerabile de oameni, precum copii, vârstnicii și persoanele cu imunitate slabă.

Dr. Peter Openshaw, expert în gripă de la Imperial College din Londra, explică pentru Euronews Health: „Este un agent patogen important, destul de greu de detectat și adesea nu apare nici măcar în testele de laborator care se fac în spital”, a explicat Dr. Peter Openshaw, expert în gripă de la Imperial College din Londra, pentru EuroNews Health.

Virusul provoacă tuse, secreții nazale, congestie și dificultăți de respirație. În cazuri severe, poate necesita spitalizare, în special pentru copii, vârstnici și persoane cu sistem imunitar slăbit.

Potrivit unei postări pe Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii, virusul HMPV este totuși „un virus obișnuit, din familia Paramyxoviridae”. În plus, virusul este foarte comun, iar „90% din copiii care merg la grădiniță vor face până la 5 ani o infecție cu hMPV. Și pentru că imunitatea pentru acest virus „nu ține”, boala se poate repeta oricând”.

Virusul HMPV se răspândește la nivel global

Pe lângă China, cazurile de HMPV sunt în creștere și în alte țări. În Anglia, rata de pozitivitate a testelor a crescut de la 2,29% la 4,53% într-o lună, la sfârșitul lui decembrie.

Experții sunt îngrijorați că valul de infecții respiratorii din timpul iernii va pune presiune pe sistemele de sănătate.

În Europa, se observă o creștere a cazurilor de gripă, Covid-19, VRS și norovirus, fenomen denumit „cvadridemie”.

Măsuri de prevenție și tratament pentru virusul HMPV

În prezent nu există vaccinuri pentru HMPV, dar mai multe sunt în curs de dezvoltare. Dr. Andrew Pollard de la Universitatea Oxford menționează că unele vaccinuri ar putea proteja atât împotriva HMPV, cât și împotriva virusului respirator sincițial (VRS).

Până la apariția unui vaccin, experții recomandă măsuri simple de prevenție:

  • Aerisirea frecventă a încăperilor
  • Spălarea regulată a mâinilor
  • Izolarea la domiciliu în caz de îmbolnăvire

Monitorizarea situației din China

Oficialii chinezi monitorizează îndeaproape focarul de virus HMPV, dar experții nu consideră că există un risc global în acest moment. Dr. Sanjaya Senanayake de la Universitatea Națională din Australia afirmă: „În acest stadiu, probabilitatea este că în China specialiștii se confruntă cu un sezon HMPV mai sever, în același mod în care în unii ani avem un sezon mai rău de gripă”.

Cu toate acestea, comunitatea științifică internațională solicită Chinei să împărtășească datele pentru a confirma că HMPV este cauza epidemiei și pentru a ajuta la dezvoltarea unui vaccin eficient.

 
 

Urmărește-ne pe Google News