În articolul de astăzi îți vom spune  ce este un VPN, de ce este important să ai un VPN pe dispozitivele tale inteligente și cum funcționează acest serviciu.

Ce este un VPN?

Un VPN sau o rețea virtuală este o tehnologie care încapsulează și criptează datele utilizatorilor din mediul online și le face să pară că provin dintr-o altă țară. VPN este acronimul pentru Virtual Private Network și reprezintă o rețea virtuală privată, securizată și criptată la o altă rețea de internet decât cea pe care o folosești de obicei prin intermediul internetului.

VPN-ul redirecționează tot traficul tău de internet printr-un server VPN de la distanță. Acest lucru este posibil prin crearea unei conexiuni virtuale între dispozitivul tău și internet. Apoi, acest serviciu îţi transmite toate datele online printr-un tunel criptat și îți protejează identitatea online ascunzându-ți adresa IP. Astfel, website-urile și furnizorul tău de servicii de internet nu îţi vor vedea activitățile pe web.

Practic, un VPN îți protejează confidențialitatea în mediul online, adică locația geografică și activitatea pe internet (descărcări de muzică sau filme, postarea unor comentarii pe rețelele de socializare sau pe diferite forumuri, etc.).

Un VPN extinde o rețea privată în cadrul uneia publice cum este internetul. Acest lucru îți permite ca utilizator să trimiți și să primești date confidențiale ca și cum laptopul ori PC-ul tău ar fi conectate direct la aceeași rețea privată, deși, din punct de vedere fizic, acestea nu sunt în aceeași rețea.

Cum funcționează un VPN?

Există mai multe tipuri de VPN, însă ne vom referi în continuare la cel pentru consumatori. Atunci când descarci pe dispozitivul tău software-ul VPN bazat pe client acesta va face aproape totul pentru tine, cu condiția să te autentifici dvs și să fii conectat.

Dacă utilizezi o rețea locală de internet (LAN), sursa cererilor de accesare este tocmai această rețea. În momentul în care ești conectat la un VPN, întreaga ta activitate pe internet va trece prin această rețea virtuală.

Drept urmare, sursa interogărilor nu va mai fi propria ta rețea locală, ci aceea la care te-ai conectat prin intermediul VPN. Asta înseamnă că website-urile și celelalte rețele cu care comunici nu vor putea să-ți vadă adresa IP, ci o vor vedea pe cea a rețelei virtuale private pe care o utilizezi în acel moment.

Atunci când te conectezi la un serviciu de rețea privată virtuală, acesta îți autentifică clientul cu un server VPN. Apoi, respectivul server va aplica un protocol de criptare pentru toate datele tale, atât cele pe care le trimiți, cât și cele pe care le primești.

Serviciul VPN creează un tunel criptat pe internet pentru datele tale și asigură datele transmise între dvs. și destinație. Ca să te asiguri că fiecare pachet de date este safe, un VPN îl va împacheta într-un pachet exterior, care apoi va fi criptat prin încapsulare.

Drept urmare, tunelul VPN astfel creat va menține datele tale în siguranță în timpul transferului. În clipa în care datele vor ajunge la server, pachetul exterior va fi eliminat printr-un proces de decriptare.

Ce poți face cu un VPN?

Beneficiile sunt multiple, iar una dintre cele mai populare utilizări ale unui VPN o reprezintă vizionarea de filme și seriale.

Astfel, cu ajutorul unui VPN poți debloca diverse platforme de streaming precum Netflix sau Amazon Prime Video. Astfel, te poți bucura de acces la mii de ore de filme, seriale și documentare. De asemenea, poți urmări numeroase transmisii sportive care nu sunt disponibile la noi în tară.

Nu în ultimul rând, cu ajutorul unui VPN vei fi protejat în permanență împotriva unor posibile atacurilor cibernetice prin care hoții virtuali îți pot fura date personale și chiar informații bancare.

Care sunt cele mai bune servicii de VPN?

În funcție de ceea ce dorești să faci cu ajutorul VPN-ului, unele servere vor fi mai bune decât altele. Spre exemplu, dacă vei pune accent mai mare pe confidențialitate se recomandă folosirea unui server aproape de locația ta reală. În acest fel, viteza va fi una mare și vei avea același nivel de protecție.

Dacă vrei să vizionezi conținut blocat în regiunea unde locuiești va trebui să alegi un server situat în țara în care conținutul respectiv este disponibil. Spre exemplu, ca să ai acces din România la biblioteca Netflix USA, va trebui să alegi un server din Statele Unite ale Americii. Unele VPN-uri au liste de servere optimizate pentru streaming.

Ȋn funcție de locația ta geografică și a cerințelor individuale poți opta pentru unul dintre miile de servere de VPN disponibile în întreaga lume. Acestea sunt disponibile AICI.

Este legală folosirea unui VPN?

Trebuie să știi că folosirea unui VPN în România nu este ilegală, însă trebuie să respecți legislația locală și internațională în vigoare. Este important de precizat că nimeni nu va ști că utilizezi un VPN.

Poți folosi un VPN cât vrei, când vrei fără nici o teamă. Atâta vreme cât nu îl utilizezi pentru a descărca și conținut protejat prin drepturi de autor sau pentru alte activități ilegale nu ai nici un motiv să-ți faci griji.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News