Joi 25 iulie 2019, Alexandra Măceşanu a găsit, în camera unde fusese sechestrată de Dincă, un telefon de pe care a încercat să-şi sune mai întâi părinţii. A fost zadarnic, căci cartela din telefon nu avea credit. Dar fata a reuşit apoi să sune la 112, unde o angajată de la STS Olt, în loc să o ajute cu întrebări şi să o liniştească, a luat-o la rost pe Alexandra, pentru că ea nu ştia adresa la care se afla.
Operatoarea de la 112: „Ce dracu să-i fac, că e în Caracal, dar nu ştie unde…”
Iată o parte din stenograma discuţiei dintre operatoarea de 112 şi fata de 15 ani sechestrată în casa lui Dincă:
Operatoare 112: – Cum te cheamă?
Alexandra: – Măceșanu Alexandra. Vă rog veniți repede, nu știu unde sunt. (gâfâie, speriată).
Operatoare 112: – Cum adică nu știi unde ești?! În ce localitate te afli? (ton răstit)
Alexandra: – În Dobro… în Caracal, m-a dus în Caracal, dar nu știu exact. (se aude lătrat de câine)
Operatoare 112: – Păi, dă-mi un punct de reper unde te afli în Caracal! Cum crezi că te găsim?! Alooo!
Alexandra: -Da, stați un pic, nu plecați, vă rog!
Operatoare 112: -Ai fost, ai fost violată?
Alexandra: – Da, am fost violată! (plânge)
Operatoare 112: – Da, rămâi la telefon. Da încearcă să dai un punct de reper, ca să știm exact ce… cum te putem găsi.
Alexandra: -A venit! A venit! Veniți repede, vă rog!
După ce convorbirea se întrerupe, operatoarea de la 112 comentează cu o colegă: „Păi, să venim unde, frate, în Caracal?”. „A violat-o”, se aude vocea celeilalte operatoare. „Păi, ce dracu să-i fac… că e în Caracal, că a răpit-o şi a dus-o în Caracal, dar nu ştie unde…” „Eeee”, reacţionează colega ei.
Câteva zile mai târziu, STS preciza că operatoarea de la 112, al cărei nume nu a fost dezvăluit, a acţionat conform metodologiei, iar ea nu a fost sancționată.
Potrivit unui răspuns furnizat de STS la solicitarea Libertatea, acea operatoare lucrează și acum la Serviciului de urgență 112, unde le răspunde celor care au nevoie de ajutorul autorităţilor.
Polițistul care i-a spus fetei să nu mai țină linia ocupată
Alexandra a sunat iar la 112 şi a vorbit şi cu cea de-a doua operatoare, apoi a fost preluată de dispecerul de la IPJ Olt, agent șef principal Vasilică Viorel Florescu din cadrul IPJ Olt:
Alexandra: -Vă rog, veniți cât mai repede.
Polițist: – Unde să venim, domnișoară? Ia, spuneți-ne!
Alexandra: – Poftim?
Polițist: – Unde, unde?
Alexandra: – Nu știu exact. Am trecut pe lângă dig, dar acum cred că sunt în Bold, că altundeva nu putea să fie.
Polițist: – Unde, în… ? Unde sunteți?
Alexandra: – În Bold.
Polițist: – În Bold? Aaa… În județul Olt?
Când Alexandra revine cu apelul la 112, implorând „veniţi cât mai repede, mi-e frică”, agentul Florescu o ceartă: „Am trimis (echipaj de poliţie – n.r.), rămâneți acolo, că în 2 minute… N-are cum să zboare, măi, domnișoară! Stați acolo, da?”, îi repetă poliţistul fetei care îi spusese că e sechestrată.
Când Alexandra îl roagă să stea cu ea la telefon, agentul Florescu se răsteşte la ea: „avem şi alte apeluri! Rămâneţi acolo, vine echipajul de poliţie. Negreşit va veni, da? 2-3 minute, ce naiba!”, apoi îi cere să lase telefonul liber, pentru ca echipajul să poată lua legătura cu ea.
Într-un raport din 30 iulie 2019 al Corpului de control al ministrului de Interne, se arată că „poliţistul a avut o atitudine refractară faţă de victimă”. El a continuat să lucreze la IPJ Olt până la 1 februarie 2020, când s-a pensionat.
Înjumătăţirea sancţiunii comisarului Pistol
„Echipajul” promis de Florescu „în 2-3 minute” n-a mai ajuns niciodată la Alexandra, pentru a o salva. Patru poliţişti au sunat-o apoi pe fată, pe telefonul găsit de ea în casa lui Dincă. Aceste convorbiri n-au fost înregistrate, dar din declaraţiile poliţiştilor, aflate la dosarul instrumentat de DIICOT, rezultă că fiecare îi cerea Alexandrei să repete povestea, adică să spună cum a ajuns acolo, cum arată răpitorul şi ce vede în jur.
Unul dintre cei care au sunat-o pe Alexandra e comisarul Constantin Pistol (foto), şeful Biroului Investigații Criminale din Poliţia Caracal. Era ora 11:29 când Alexandra i-a spus, printre altele, că, după ce a răpit-o, Dincă a oprit maşina lângă liceul „Mihai Viteazul” din Caracal.
Cms. Pistol (foto) nu a verificat imediat camerele video din zonă și a direcționat toţi polițiştii spre cartierul Protoșeni, în zona releelor ce recepţionaseră apelurile, dar şi la farmaciile din oraş, pentru a vedea dacă agresorul a mers să cumpere „cremă pentru răni”, aşa cum îi promisese victimei.
Abia la orele 13:00, Pistol a trimis doi agenţi de poliţie, pe Sorin Bîcă şi Florentin Neagoe, ca să vadă dacă sunt camere video în zona liceului. Directoarea de acolo le-a spus că cele ale liceului nu bat spre stradă, iar cei doi polițiști au încheiat verificarea. Ulterior, în jurul orelor 21:30, au fost identificate alte două camere de supraveghere video în zonă, iar pe una din ele apăreau Dincă şi Renault-ul lui, cu folii fumurii pe geamurile laterale.
Sorin Bîcă şi Florentin Neagoe sunt în continuare poliţişti la IPJ Olt. Cms. Constantin Pistol a fost cercetat disciplinar pentru că „a coordonat deficitar acțiunea de căutare a victimei”, iar în februarie 2020, el a fost sancţionat de IGPR cu „amânarea promovării în grade profesionale sau funcţii superioare pe o perioada de 3 ani”.
Pistol a contestat sancţiunea. În noiembrie 2020, Tribunalul Olt i-a respins cererea de chemare în judecată, dar el a făcut recurs, iar Curtea de Apel Craiova a trimis dosarul, spre rejudecare, iar la 21 iulie 2021, Tribunalul Olt a decis reducerea duratei sancţiunii disciplinare de la 3 ani la 18 luni. Decizia nu e definitivă, însă nici IGPR, nici MAI nu au făcut deocamdată recurs.
Constantin Pistol e în continuare ofițer specialist la IPJ Olt. Conform ultimei declaraţii de avere depuse, anul trecut el a cumpărat încă 2 hectare şi jumătate în Cezieni, o comună de lângă Caracal, unde poliţistul deţine, în total, 4,7 hectare de teren agricol.
Alexe, cel care a căutat-o pe Alexandra cu interlopii
În ziua în care Alexandra a sunat la 112, cel care ar fi trebuit să coordoneze activităţile de căutare era comisarul şef Nicolae Alexe, aflat atunci la comanda IPJ Olt. Dar el a decis să rămână la bilanţul Poliţiei Potcoava şi a ajuns în Caracal după ora 18:00, când i-a cerut ajutorul unui interlop din oraș, Remus Rădoi, zis „Codiţă” (care azi e realizator de emisiuni la postul tv online „News România”).
Imediat după descinderea în curtea lui Dincă, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a deschis un dosar penal, 2204/P/2019, în care cerceta modul în care au intervenit poliţiştii şi procurorii în cazul Caracal. În august 2019, după ce a fost audiat ca martor, Alexe a refuzat să facă declaraţii presei.
Două luni mai târziu, SIIJ informa Poliţia Română că, „din probele administrate pe timpul urmăririi penale”, nu a identificat „faptele reținute ca abateri disciplinare de Comisia de Disciplină” a IGPR.
În februarie 2020, Alexe a fost destituit din poliție. A atacat în instanţă decizia, iar în mai anul trecut, Tribunalul Olt a decis ca, până la soluționarea definitivă a cauzei, el trebuie să se întoarcă la serviciu. IGPR a făcut recurs, dar Curtea de Apel Craiova a menţinut decizia.
Pentru judecători a contat faptul că, atunci când i-a fost evaluată activitatea, Alexe a primit calificativul „foarte bine” de la şefii lui, inclusiv pentru ziua în care nu a căutat-o pe Alexandra aşa cum ar fi trebuit. După ce Libertatea a publicat aceste dezvăluiri, IGPR şi IPJ Olt au cerut anularea evaluării, dar Tribunalul Olt a respins cererea, în mai 2021. IGPR şi IPJ Olt au făcut recurs, iar dosarul a ajuns acum la Curtea de Apel Craiova.
La cererea IGPR, dosarul în care Alexe cere anularea destituirii lui a fost strămutat la Tribunalul Mehedinţi care, în toamna anului trecut, a decis suspendarea procesului până la soluţionarea definitivă a cauzei în care se judecă anularea evaluării cu calificativul „foarte bine”.
De un an, Alexe s-a întors la IPJ Olt unde, conform declaraţiei lui de avere, lucrează la Serviciul de ordine publică. Anul trecut, el şi-a cumpărat un apartament în Chiajna.
Pensionarii şi profesorul de educaţie socială
Singurii poliţişti puşi sub acuzare de SIIJ pentru abuz în serviciu sunt cei de la secţia din comuna Osica de Sus, care nu au reacţionat prompt când le-a fost sesizată dispariţia Alexandrei Măceşanu:
● Comisar şef Violeta Mirea, șefa secției de poliție, nu a raportat mai departe dispariţia. Ea s-a pensionat imediat după eveniment, în august 2019, la doar câteva zile după ce soţul ei, Nicolae Mirea, şef al Poliţiei Caracal, îşi depusese şi el cererea de pensionare.
● Vasile Ion Marian (foto), agent şef principal la postul de Poliţie din Dobrosloveni, nu a înregistrat sesizarea dispariţei fetei, pe care părinţii au făcut-o în seara de 24 iulie 2019. Şi el s-a pensionat, la scurt timp după mediatizarea cazului Caracal.
● Eugen Ţenea (foto), agent principal la postul de Poliţie Dobrosloveni, nu a consemnat şi înregistrat sesizarea dispariţiei Alexandrei. Ţenea a fost şef de post la Poliţia Dobrun, unde s-a ocupat şi de cazul fostului şofer de microbuz de la şcoala din Roşienii Mari, reclamat pentru că pipăia eleve.
În 2020, Ţenea a plecat din poliţie şi a ajuns în învăţământ. Conform documentelor de pe site-ul oficial al Inspectoratului Şcolar din Olt, Ţenea a fost încadrat, anul trecut, ca profesor de educaţie socială şi cultură civică, la Şcoala Gimnazială Dăneasa, unde predă disciplina Educaţie socială (gândire critică şi drepturile copilului, educaţie interculturală, educaţie pentru cetăţenie democratică).
Procurorul care a stat în faţa porţii lui Dincă
În ziua în care Alexandra a sunat la 112, Cristian Ovidiu Popescu (foto) era procuror de serviciu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal. El a supravegheat cercetările în dosarul penal, deschis „in rem”, pentru lipsire de libertate.
Popescu este cel care i-a oprit pe poliţişti să pătrundă în locuinţa lui Gheorghe Dincă, „dispunând efectuarea percheziţiei domiciliare începând cu ora 6:00 a zilei de 26 iulie, deşi obţinuse mandat de percheziţie la ora 3:04”, spun cei de la SIIJ, care acum doi ani l-au pus sub acuzare pe procuror, pentru abuz în serviciu.
Cristian Popescu a fost cercetat şi de Inspecţia Judiciară, pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, şi tot pentru că „nu a consimţit la pătrunderea, anterior orei 6:00 a zilei de 26 iulie 2019, în imobilul suspectului unde se presupunea că se află victima”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare. În baza lui, la 1 august 2019, Popescu a fost suspendat din funcţie, printr-o decizie a Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din CSM.
După numai patru luni însă, aceeaşi secţie a CSM stabilea că procurorul se poate întoarce la serviciu. Iar Popescu a revenit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal.
În decembrie 2019, cei din CSM au suspendat judecarea acţiunii disciplinare care îl viza, „până la soluţionarea în mod definitiv” a dosarului de la SIIJ. Dar, după ce Inspecţia Judiciară a atacat decizia, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis reluarea judecării acţiunii disciplinare. Ancheta de la CSM bate acum pasul pe loc. Dosarul 18/P/2019 a fost pe ordinea de zi a Secţiei pentru procurori în materie disciplinară luna trecută, când i s-a acordat un nou termen, pentru 15 septembrie.
Prim-procurorul care a decis să se aştepte până dimineață
Şeful lui Cristian Ovidiu Popescu era Cătălin Zăvoianu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal. În după-amiaza zilei de 25 iulie 2019, Zăvoianu a fost direct implicat în căutarea Alexandrei, iar apoi a decis, alături de subalternul lui, ca percheziţia în curtea lui Dincă să se facă dimineaţa, după ora 6:00, „întrucât lucrătorii de poliţie nu au identificat indicii de săvârşire a unei infracţiuni flagrante în derulare”, se arată într-un raport al Parchetului General din 30 iulie 2019.
Dar nu pentru asta a fost cercetat Zăvoianu de Inspecţia Judiciară, ci pentru că informaţii din dosarul Caracal au fost publicate pe o reţea socială, de către o asociaţie a procurorilor. În septembrie 2019, Inspecţia Judiciară anunţa că Zăvoianu şi Popescu au gestionat datele „ce au fost furnizate şi preluate” în postările acelei asociaţii.
Trei luni mai târziu, doar procurorul Popescu a fost trimis în faţa Secţiei pentru procurori în materie disciplinară din CSM care, în iulie 2020, a constatat nulitatea acţiunii disciplinare.
În august 2019, după ce a fost audiat de SIIJ, procurorul Zăvoianu a anunțat jurnaliștii că nu vrea să dea declarații, apoi a luat-o la fugă sute de metri, cu presa după el.
Zăvoianu a rămas prim-procuror până în decembrie 2019, când i-a încetat mandatul de conducere. Apoi, el s-a întors procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, unde profesează şi acum.
Procurorul care ar fi putut să-l prindă pe Dincă
Liviu Vasilescu este procurorul DIICOT care, din iunie 2019, s-a ocupat de dosarul dispariţiei Luizei Melencu, prima fată pe care Dincă e acuzat că a ucis-o. În ziua în care Alexandra a sunat la 112, Liviu Vasilescu a luat legătura cu procurorii din Caracal şi s-a implicat în anchetă.
În imaginile surprinse de camerele video în locul şi la momentul dispariţiei Luizei apare şi Renault-ul lui Dincă. Filmarea era neclară, iar Vasilescu a trimis înregistrarea la FBI, pentru îmbunătăţirea calităţii imaginii și identificarea mașinii. Însă el nu a verificat şi camerele video de pe traseul acelei maşini, adică de pe strada Craiovei din Caracal. Dacă ar fi făcut asta, ar fi descoperit în imagini Renault-ul căutat de el, cel cu folie în geamuri şi cu spițe cromate, căci Dincă trecea cu maşina, zilnic, prin faţa unei camere de supraveghere video din curtea vecinilor.
Liviu Vasilescu a fost printre cei cercetaţi de SIIJ, dar nu a fost pus sub acuzare. Astăzi, el e în continuare procuror la DIICOT Craiova.