Tehnologia revolutionara 4D descopera lumea fragila a sarcinilor multiple. Documentarul ”În pantec: Sarcina multipla” dezvaluie date uimitoare si teorii surprinzatoare despre universul misterios si fascinant al dezvoltarii fetusilor. Acest documentar special foloseste imagini 4D cu ultrasunete pentru a face cunoscut modul in care fetusii se dezvolta si lupta pentru supravietuire in timpul complicatelor sarcini multiple. Filmul, cu o durata de circa doua ore, va avea premiera pe data de 11 februarie, de la ora 22.00, pe National Geographic Channel.
Programul analizeaza povestile a trei femei insarcinate si ofera sansa de a urmari micutii fetusi interactionand intre ei: impingandu-se, lovindu-se si chiar, dupa toate aparentele, jucandu-se si sarutandu-se. Imagini uimitor de detaliate arata cum gemenii identici se tin de mana, isi ating picioarele si se trag reciproc de cordonul ombilical.
In timpul sarcinii, unul dintre gemeni poate sa dispara
Potrivit cercetatorilor, aceste comportamente prenatale fie ca sunt agresive sau dominatoare, pot continua dupa nastere si caracteriza relatiile dintre frati timp de mai multi ani. Ecografiile pot dezvalui, de asemenea, disparitia unuia dintre fetusi, in urma absorbtiei acestuia in uter, cei sau cel ramas continuand sa se dezvolte. Acest fenomen poarta numele “sindromul geamanului care dispare”. Unii cercetatori speculeaza ca acest fenomen se petrece mai frecvent decat s-ar crede si suspecteaza ca unii indivizi stangaci ar fi partea supravietuitoare dintr-o astfel de pereche sau grup.
Pentru realizarea documentarului “În pantec: Sarcina multipla” s-a folosit tehnologie CGI (computer generated imaging) avansata pentru a infatisa diversele forme pe care le poate imbraca o sarcina multipla, de la transformarea unui ovul fertilizat in gemeni pana la cvadrupletii identici ce apar o data la 64 de milioane de sarcini. Acest program special prezinta diviziunea unui embrion pentru a forma gemeni identici, carora li se alatura apoi un alt ovul fertilizat, aducand o surpriza mamei care asteapta acum tripleti.
Programul include si o rara operatie endoscopica cu laser, pentru a corecta “sindromul transfuziei de la geaman la geaman”. Complicatia pune in pericol viata fetusilor inainte de nastere, deoarece sangele de la un fetus este directionat catre celalalt frate prin placenta comuna, astfel unul din frati acumuland o cantitate prea mare de sange, in timp ce celalalt ramane cu o cantitate prea mica.
Noua procedura salvatoare consta in folosirea unui laser si a unei camere miniaturale de luat vederi aflate la capatul unui endoscop. Acestea sunt introduse in cavitatea amniotica pentru a inchide arterele minuscule ce transmit sange de la un fetus la altul, reducand astfel riscul decesului.