Arma îşi datorează numele flăcărilor pe care le împrăştie pe câmpul de luptă, pentru că „scuipă” termit, un amestec de pulbere de aluminiu cu oxid al unui metal, care, practic, „varsă foc”. Lichidul poate ajunge până la 2.000 de grade Celsius, relatează TF1 Info, potrivit news.ro.

Miercuri, 4 septembrie, forţele armate ucrainene au susţinut că au desfăşurat „drone dragon” în regiunea Harkov. În imagini, un vehicul zburător care survolează o pădure, toarnă un lichid incandescent la câteva zeci de metri de poziţiile ruseşti.

„Dronele de atac sunt aripile noastre de răzbunare, purtând focul direct din cer”, a scris armata într-un mesaj postat pe Facebook. Kievul a descris maşinăria ca fiind „o ameninţare reală pentru inamic, arzându-i poziţiile cu o precizie pe care nicio altă armă nu o poate atinge”.

Un alt videoclip, care apăruse cu câteva zile mai devreme pe un canal Telegram, este şi mai impresionant. Acesta arată ceea ce pare a fi o dronă mică care zboară la altitudine foarte mică deasupra unei fâşii de pădure. După câteva secunde, aceasta revarsă un torent de flăcări, pe care le „scuipă” pe zeci de metri. A lăsat în urmă o dâră de lavă, care a provocat o explozie violentă printre copaci. Acest atac a fost geolocalizat în regiunea Zaporojie, într-o zonă aflată sub control rusesc, la trei kilometri de linia frontului.

Pentru a deveni atât de formidabile, dronele nu sunt echipate cu un aruncător de flăcări, ci cu o muniţie numită „termit incendiar”, potrivit mai multor media ucrainene.

Această substanţă incendiară industrială a fost utilizată pe scară largă în război, în special în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a distruge structuri fortificate şi echipamente militare. Compusă cel mai adesea dintr-un amestec de oxid de fier şi aluminiu, ea „provoacă o reacţie foarte exotermică”, după cum explică expertul în sisteme de armament Marc Chassillan. Căldura produsă poate depăşi 2.000 de grade Celsius.

Acest cocktail incandescent este turnat din ceea ce pare a fi un vas de fier ataşat la dronă. Compusul chimic va străpunge apoi orice se află dedesubt, inclusiv vehiculele blindate.

În mod clar, Ucraina a scos această tehnologie din cărţile de istorie şi a adaptat-o la drone. O armă care este deopotrivă veche în concept, dar „originală” în utilizare, după cum a subliniat Marc Chassillan. „Nu este sofisticată, nu este de înaltă tehnologie, dar este o utilizare inteligentă a unor procese şi metode cunoscute”, arată el.

Aceasta este încă o ilustrare a capacităţii inginerilor militari ucraineni de a dezvolta aceste drone ca răspuns la invazia rusă, care a început acum mai bine de doi ani, conchide TF1.

Urmărește-ne pe Google News