• Dintre cei testați și aflați în stare gravă, au murit 11% din grupul care a luat placebo și doar 8% dintre cei care au primit Remdesivir.
  • Piețele bursiere au crescut după anunțul făcut de dr. Anthony Fauci, unul dintre responsabilii de vârf ai administrației Trump în lupta împotriva pandemiei.

Presa mondială relatează despre anunțul făcut de Statele Unite, care susțin că antiviralul Remdesivir este primul medicament care a arătat rezultate certe în lupta cu coronavirusului, potrivit unui studiu aflat aproape de faza finală.

Ce arată studiul făcut cu remdesivir, potrivit The Guardian?

Remdesivir, un medicament conceput împotriva Ebola, a fost administrat acum la 1.000 de pacienți grav bolnavi, din 75 de spitale din întreaga lume.

“Pacienții supuși medicamentului s-au recuperat cu 31% mai rapid decât pacienții similari cărora li s-a administrat un medicament placebo”, scrie The Guardian.

Remdesivir, realizat de compania americană Gilead, nu este încă un remediu total pentru COVID-19 și aceste rezultate trebuie confirmate de mai multe date, dar experții cred că i-ar putea ajuta pe cei care sunt bolnavi acut, probabil în combinație cu alte medicamente care ele însele sunt în studii și trebuie
să-și probeze eficiența.

Un studiu anterior asupra medicamentului, la pacienții mediu-bolnavi din China, nu a arătat nici un efect, dar oficiali ai OMS au spus că a fost oprit din derularea lui, deoarece nu s-a mai putut asigura continuitatea pe un număr de bolnavi insuficient, pe măsură ce epidemia a fost eliminată. Controversa este una interesantă, pentru că studiul chinez a fost prezentat tot miercuri de către Lancet, publicația cu probabil cel mai mare prestigiu științific din lume pe studiile medicale.

Noul studiu, ale cărei date preliminare au fost anunțate miercuri, a fost finanțat de Institutul Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din SUA (NIAID).  

Dr. Anthony Fauci, una dintre vocile principale ale administrației de la Washington în perioada COVID-19, un oficial de top al sănătății publice din SUA, a numit, miercuri, primele rezultate “o veste destul de bună”.

“Ceea ce s-a dovedit este că un medicament poate bloca acest virus”, a spus Fauci. “Acesta va fi standardul de îngrijire”.

Un alt specialist citat de The Guardian este profesorulul Mahesh Parmar, director al unității de teste clinice MRC la UCL (University College London), care a supravegheat studiul în Europa. El a declarat: “Acesta este primul studiu internațional pe scară largă care sintetizează utilizarea medicamentului Remdisivir pentru a trata pacienții internați cu COVID-19”.

Aceste rezultate sunt foarte promițătoare, într-adevăr. Ele arată că acest medicament poate îmbunătăți clar timpul de recuperare. Înainte ca acest medicament să poată fi pus la dispoziție mai larg, trebuie să se întâmple o serie de lucruri.

Mahesh Parmar, University College London:

Profesorul Parmar a subliniat că “datele și rezultatele trebuie revizuite de către autoritățile de reglementare pentru a evalua dacă medicamentul poate fi autorizat și apoi au nevoie de evaluări de către autoritățile sanitare relevante din diferite țări. În timp ce acest lucru se întâmplă, vom obține date din ce în ce mai îndelungate din acest proces și alte altele, dacă medicamentul previne, de asemenea, moartea de la COVID-19”.

Urmărește-ne pe Google News