La jumătatea anilor ‘70, în Uniunea Sovietică avea loc una dintre primele forme de protest prin artă. Doi artiști au inscripționat cuvintele „Poți răstigni libertatea, dar sufletul uman nu poate fi încătușat!” pe Fortăreața Petru și Pavel din Sankt Petersburg. 

Ca urmare, în septembrie 1976, ofițerii de securitate au percheziționat casa artistului Oleg Volkov. În raportul realizat la final apare și numele lui Vladimir Putin, care atunci era un locotenent în vârstă de 23 de ani. 

VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei, ca agent KBG în 1980. Foto: Profimedia

Astăzi, documentul se află în arhivele Muzeului de Istorie Politică din Sankt Petersburg. Cel care l-a descoperit este istoricul Konstantin Șolmov. Acesta a publicat pe rețelele de socializare o fotografie a raportului, pe 21 noiembrie. 

O săptămână mai târziu, politicianul local Boris Vișnevski a scris și el despre incident, așa că postarea istoricului s-a viralizat rapid. 

Fortăreața Petru și Pavel din Sankt Petersburg. Foto: Shutterstock

Un protest cu litere de peste un metru

Sloganul „Poți răstigni libertatea, dar sufletul uman nu poate fi încătușat!” a apărut pe unul dintre zidurile dinspre râul Neva ale Fortăreței Petru și Pavel, în zorii zilei de 3 august 1976. Era o zi de marți, iar artiștii sovietici Yulii Rybakov și Oleg Volkov, care încercaseră de câteva luni, fără succes, să organizeze o expoziție de stradă în apropiere de fortăreață, au hotărât să-și manifeste public nemulțumirile. 

Le-a luat doar 15 minute să scrie sloganul și n-au avut nevoie decât de vopseluri albe și pensule. Inscripția avea 42 de metri lungime, iar fiecare literă avea 120 de centimetri în înălțime. Rybakov a povestit mai târziu că, după ce au terminat treaba, a mers împreună cu Volkov la Podul Palatului pentru a-și admira opera, scrie Meduza.

Sloganul apărut pe unul dintre zidurile dinspre râul Neva ale Fortăreței Petru și Pavel

Soluția KGB: acoperirea inscripției cu capace de sicriu

Rybakov își amintea și că ofițerii KGB care au fost trimiși să acopere inscripția s-au apropiat de fortăreață în bărci pneumatice. „În acea dimineață, râul Neva se umflase atât de mult că era imposibil să ajungi la inscripție pe pământ. Agenții s-au apropiat cu bărcile și au intrat în apă purtând cizme de cauciuc”, a povestit artistul. 

Agenții au acoperit scrisul cu capace de sicriu, luate de la un atelier aflat în apropiere de fortăreață. Asta, spune artistul, a atras și mai mult atenția asupra protestului. 

Inscripția amintește de versurile lui Pușkin

Jurnalistul austriac Herwig Höller a scris în „Colta”, o publicație rusă de artă și cultură, că opera lui Rybakov și Volkov era diferită față de a altor grafferi sovietici „prin mărime, prin poezie și prin așezarea sa specifică în contextul literar-istoric”. 

Höller a mai spus și că „alegerea locului – o fostă închisoare – iar cuvintele «libertate» și «încătușat» a făcut posibilă interpretarea inscripției ca o aluzie la versetul lui Pușkin: «În adâncul minelor siberiene/ Păstrează-ți răbdarea mândră»”.

„Inscripția nu și-a pierdut relevanța”

Conform raportului aflat la Muzeul de Istorie Politică, Vladimir Putin și alți ofițeri KGB au percheziționat casa lui Oleg Volkov după o lună de la forma sa de protest public, pe 7 septembrie 1976. Raportul a fost scris la câteva zile după percheziție, pe 13 septembrie, când cei doi artiști au fost arestați.

O carte de identitate a poliției secrete Stasi din Germania de Est aparținând unui tânăr Vladimir Putin a fost găsită ascunsă într-un sertar din Dresda. Documentul a fost emis la mijlocul anilor 80. Foto: Hepta

Au fost acuzați de vandalism, deteriorarea proprietății statului și a monumentelor istorice și arhitecturale. Rybakov a primit șase ani de închisoare, iar Volkov – șapte. 

Patru decenii mai târziu, pe 3 august 2016, același slogan a apărut din nou în Sankt Petersburg, de această dată fără semnul exclamării. Autorul e Timofey Radia, un artist din Ekaterinburg. Inscripția sa a rezistat câteva ore. 

Rybakov a comentat: „Ei bine, pot să spun doar că inscripția nu și-a pierdut relevanța. Salutările mele pentru noii autori”.

Urmărește-ne pe Google News