„Nu suntem toţi egali, unii sunt mai inteligenţi decât alţii. Întâmplarea face să fi fost mai inteligent şi mai flămând decât ceilalţi. (…) Băiatul simplu din Roman despre care vorbeşti mata avea vreo trei-patru sute de milioane de dolari la vremea aceea, era mai deştept decât voi toţi la un loc şi dacă ai fi fost prin preajmă ai fi fost onorat să lucrezi pentru mine. În ’96 eu nu eram un băiat simplu din Roman, prietene! M-am dovedit a fi la vremea aceea cel mai inteligent om din România pe zona mea de activitate şi cine a lucrat pentru mine s-a simţit onorat să lucreze pentru un om de calibrul meu. (…) În ’90, eu nu m-am mulţumit să deschid o consignaţie, am deschis 174. Simplu. nu m-am mulţumit să aduc un portbagaj de Dacie, am adus câte 15-20 de camioane pe zi. Simplu. În 1989, prietene, aveam un apartament cu patru camere în Roman. Trei camere apucasem să le mobilez până în Revoluţie, a patra cameră n-o mobilasem. La sfârşitul anului 1990 aveam în camera nemobilată o sută de milioane de dolari cash. Am sărbătorit cu soţia mea de la vremea aceea bând o sticlă de şampanie şi făcând dragoste pe o sută de milioane de dolari cash”, povesteşte Sorin Ovidiu Vîntu, într-un interviu acordat ziarului Adevărul.
Cu sinceritate, Vîntu recunoaşte că dacă statul român ar fi reuşit să-i depisteze toate neregulile din cariera sa de capitalist, ar fi ajuns să fie condamnat la închisoare pe viaţă.
„Nu am crezut nici în cele mai rele visuri că voi avea condamnări. Eu n-am lansat un anunţ de vânătoare, „vânaţi-mă, domnilor”, ferească sfântul. Domnule, hai să ne înţelegem. Dacă statul român m-ar fi prins cu ce am făcut, făceam puşcărie pe viaţă. Habar n-are ce-am făcut şi pentru ce aş fi meritat să fac închisoare. A inventat nişte cauze în schimb şi cu aceste cauze m-a arestat, nu cu ce am făcut cu adevărat. Eu nu reclam faptul că am făcut închisoare, meritam să fac închisoare. Oho, şi încă mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat ieftin. Şi nu numai eu. Enorm de mulţi oameni pe care îi vedeţi pe prima scenă de business, politică, administrativă a ţării ar merita, la fel cum recunosc eu, să facă închisoare zeci de ani de-acum înainte. Dar un stat puternic înseamnă un stat care aplică legea”, spune Vîntu, în interviul amintit.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro