Vacanţe în Bărăgan, la conacul aurit

Moşia boierului Bolomey din Cosâmbeşti, Ialomiţa, era unul din locurile de întâlnire predilecte ale protipendadei bucureştene pe timp de vară, la începutul secolului al XX-lea. La fiecare sfârşit de săptămână, caleştile boiereşti băteau drumurile Bărăganului pentru ca nobilii, scriitorii şi intelectualii să participe la cele mai rafinate petreceri. Meniul era bogat, iar distracţia dura, de cele mai multe ori, trei zile şi trei nopţi. Construit pe la finele secolului al XIX-lea, de o anume familie Gheţu, al cărui nume se pierde în istorie, conacul a fost cumpărat, în 1932, de boierul Constantin Bolomey. O legendă referitoare la această construcţie vorbeşte despre faptul că Bolomey era atât de extravagant, încât a ordonat ca acoperişul să fie îmbrăcat în monede de aur.

Regimul fanariot i-a făcut pe moldoveni cumpătaţi la băutură

O mărturie din Moldova începutului de secol XIX despre vacanţele petrecute la conacele de vară ale boierilor a lăsat istoricul şi scriitorul Radu Rosetti (foto), urmaş al unor familii de boieri şi domitori. Alături de gazde, la aceste case de vară erau prezenţi mulţi prieteni. Erau ca nişte pensiuni unde petrecăreţii nu plăteau nimic, căci gazdele erau cu dare de mână şi dornice să impresioneze.
Interesant în scrierea lui Rosetti este că exact ce spun medicii acum, că pe caniculă nu este deloc indicat consumul de alcool, a aplicat în urmă cu 200 de ani regimul fanariot. Iată ce spunea istoricul: “Între două şi trei ceasuri după-amiază se întorceau de obicei vânătorii şi lumea se punea la masă. Bunicul meu stăpânea moşiile Bohotinului cu colţul Cornei (…). O masă la Bohotin nu era lucru de glumă. Bunicul avea în pivniţile lui vinaţuri minunate, căci poseda vii în podgoriile cele mai vestite din ţară. Dar boierii din vremea de care vorbesc făceau prea puţin caz de vin, nu puţini din ei beau de obicei la masă numai apă, ceilalţi numai câte un păhăruţ de vin, mult două. Iar cucoanele nu beau vin aproape deloc. Pe lângă multele răutăţi ce ni le-a adus regimul fanariot, el a făcut ca boierii moldoveni, buni beţivi înainte de începutul veacului al optsprezecelea, să ieie în privinţa băuturii minunatele obiceiuri de sobrietate al ţărigrădenilor”.
După masă, mergeau cu toţii în grădină, unde rămâneau până la căderea nopţii. Tăifăsuiau şi jucau cărţi. “Bunicul lua rareori parte la vreo «preference», dar bunica nu se da în lături nici de la «stos», nici de la «ghiordum»”, explică Radu Rosetti în volumul “Amintiri”. Toate cele trei distracţii cu denumiri bizare, de nerecunoscut pentru noi – prefe- rence sau preferanzen, stos şi ghiordum – erau jocuri de cărţi populare la vremea respectivă. Preferanzen datează de la începutul secolului al XIX-lea, a fost inventat la Viena şi s-a răspândit pe tot teritoriul estic al Imperiului Austro-Ungar. Despre stos se ştie că fiecare jucător miza pe o anumită carte, pierzând sau câştigând apoi în funcţie de valoarea cărţii alese.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News