Una din cele mai mari temeri ale femeilor este ca ar putea face cancer mamar. Nu putine sunt acelea care ne scriu semnalandu-ne ca au descoperit, palpandu-se, noduli la san si ne cer sa le ajutam cu lamuriri si indrumari. Veronica B., de 26 ani, din Campulung Moldovenesc, si Ionela Jeny, de 21 ani, din Chitila, judetul Ilfov, sunt printre ultimele care ne-au rugat sa detaliem acest subiect. Va prezentam mai jos cauzele aparitiei nodulilor, manifestarile clinice si modalitatile de diagnosticare a acestora. In plus, va dezvaluim ce alimentatie trebuie sa adoptati si ce suplimente nutritive trebuie sa luati pentru a preveni aparitia formatiunilor patologice mamare.
Nodulii mamari reprezinta formatiuni mai mult sau mai putin voluminoase, care se dezvolta in tesutul glandular si care sunt de doua mari categorii: benigni (necancerosi) sau maligni (cancerosi). Doar 5% din noduli prezinta caractere care ar putea duce la o eventuala transformare maligna a acestora. Deci, cel mai frecvent, nodulii mamari sunt benigni.
Nodulii mamari apar mai ales la femeile care nu au copii, la cele care nu au alaptat la san, la femeile cu ciclu menstrual neregulat, la cele la care exista o predispozitie familiala pentru aceasta afectiune in forma ei maligna sau benigna.
Nodulii pot fi unici sau multipli, cu localizare unilaterala sau bilaterala. Simptomatologia e variata: unele femei acuza dureri locale, senzatie de tensiune, caldura, prurit (mancarimi), altele nu prezinta nici un simptom. Nodulii se simt la palparea corecta a sanului pe cadrane, insa uneori nu se simt deloc, fiind depistati la mamografiile de rutina.
Palparea sanului trebuie facuta individual in fiecare luna, la 5-10 zile dupa menstra. Controalele de specialitate trebuie efectuate anual sau ori de cate ori sunt indicate de medic.
Ciclul menstrual determina modificari ritmice, lunare la nivelul tesutului mamar, modificari care in timp pot duce la fibrozarea acestuia. Procesul de fibrozare este fiziologic, orice femeie, mai devreme sau mai tarziu, dezvoltand acest tip de tesut la nivelul sanilor. Iar fibrozarea se manifesta adesea prin aparitia nodulilor.
Alte cauze de noduli mamari benigni sunt chisturile, papiloamele intraductale, abcesele mamare, ectazia ductelor mamare, pseudonoduli, necroza tesutului gras.
Chisturile sunt noduli benigni si reprezinta cea mai frecventa cauza a nodulilor mamari. Au forma rotunda, continut lichidian, consistenta elastica. Prezinta mobilitate fata de tesuturile inconjuratoare, caracteristica esentiala care ii deosebeste de nodulii maligni. La examinare se poate vizualiza la nivelul mamelonului o secretie de consistenta variata, clara sau opaca, lichidiana sau densa. Chisturile apar cel mai frecvent la nivelul cadranelor superoexterne, iar simptomele variaza de la senzatia de marire de volum sau greutate crescuta pana la durere intensa, sensibilitate exacerbata a zonei, senzatia de arsura. Chisturile se evacueaza cu ajutorul unei seringi cu ac, iar continutul lor e trimis la examen histopatologic. In cele mai multe cazuri chisturile se remit (dispar) dupa aspirarea continutului. Sunt necesare examene specializate de urmarire a evolutiei ulterioare (mamografie si ecografie).
Papilomul intraductal e o formatiune virala care se dezvolta in ductul galactofor, in vecinatatea mamelonului. Simptomele principale sunt reprezentate de secretie mamelonara care poate fi clara sau sanguinolenta, durere si sensibilitate locala crescuta. Papiloamele intraductale se excizeaza chirurgical si nu necesita controale postoperatorii.
Ectazia ductelor mamare reprezinta o afectiune mostenita care se caracterizeaza prin dilatarea anormala cu “infundarea” acestora si inflamare consecutiva. Zona e dureroasa, iar prin mamelon iese un lichid dens si colorat. Necesita tratament antibiotic.
Abcesele sunt infectii localizate reprezentate de colectii purulente si se manifesta prin durere locala, senzatie de tensiune, caldura. Necesita drenaj chirurgical.
Pseudonodulii sunt determinati de fluctuatiile hormonale. Mai pot aparea in cazul injectarii de silicon sau in cazul aparitiei fisurilor in membranele implantelor siliconice cu scurgerea de silicon.
Necroza de grasime apare mai ales la femeile obeze cu sani foarte mari. Poate aparea si in cazul contuziilor importante. Uneori la nivelul pielii corespunzatoare nodulului poate aparea o echimoza (vanataie).
Putem preveni cancerul printr-o alimentatie corecta
CE TREBUIE SA MANCAM
Acizi grasi esentiali – ulei de masline, floarea soarelui sau porumb, unt de arahide, avocado, produse lactate, lapte integral, branza, peste.
Fibre. Consumul crescut de fructe, legume, cereale integrale grabeste eliminarea produsilor toxici din organism. Cateva componente existente in fructe si legume inhiba dezvoltarea tumorala.
Derivate din soia. Soia are efect puternic antioxidant, prin cresterea productiei de enzime care distrug produsii oxidanti.
Plante cu rol detoxifiant – ceaiul verde, echinaceea, papadia, afinele, mararul etc.
Cantitati suficiente de seminte (orz, dovleac, in, secara etc.), migdale, miez de sambure de caisa, foarte bogate intr-o substanta denumita amigdalina. Efectul anticancerigen demonstrat al acestei substante claseaza amigdalina pe unul din locurile importante intre substantele cu rol de preventie a cancerului.
Vitamine – in special vitamina C (citrice, plantele verzi crude), A (morcovi, varza de Bruxelles, conopida, banane, pepene galben), E (alune, nuci, migdale, fistic), complex B (carnea rosie, in special cea de manzat).
Minerale – selenium, zinc, cupru, calciu, magneziu, iod.
Enzime pancreatice, care au de asemenea un rol benefic prin reducerea durerii si a altor simptome care insotesc de obicei nodulii mamari.
CE TREBUIE SA EVITAM
Oua si alte produse avicole. Carnea de pasare contine cantitati mari de hormoni care produc cresterea rapida a pasarilor.
Ciocolata, cafeina si alte metilxantyne care se gasesc in bauturile racoritoare sintetice care contin cafeina.
Dulciuri rafinate, faina alba, produse alimentare rafinate. Dulciurile rafinate determina in cursul digestiei niveluri crescute de insulina. Insulina poate favoriza aparitia fenomenelor maligne. De aceea, consumul exagerat de dulciuri rafinate creste riscul de cancer.
Noduli cu potential cancerigen: fibroadenoame, boala Paget a sanului, tumora Phyllodes
Fibroadenoamele sunt tumori benigne foarte mobile fata de tesuturile invecinate, alcatuite din tesut normal fibros si tesut glandular. Se dezvolta rapid si apar in apropierea mamelonului sau in cadranele superoexterne. Apar mai frecvent la varste cuprinse intre 20 si 30 ani si sunt asimptomatice. Aparitia fibroadenomului la femeile cu predispozitie familiala de cancer la san creste semnificativ riscul de malignizare. Este necesara excizia.
Boala Paget se dezvolta in ductele galactofore, are evolutie lenta si apare initial ca o leziune de tip eczematiform la nivelul mamelonului. In faza avansata necesita interventie chirurgicala.
Tumora Phyllodes este o forma rara de boala mamara. Poate fi benigna sau maligna si consta in dezvoltarea in exces a tesuturilor fibroase structurale. Daca este maligna, se excizeaza impreuna cu o portiune de tesut normal peritumoral.
Spre deosebire de nodulii benigni, nodulii cancerosi sunt slab delimitati, fixati de tesuturile inconjuratoare si de piele, determina denivelari ale pielii. Dezvoltarea este lenta, lipsita de o simptomatologie adecvata. Pot aparea secretii mamelonare clare sau sangvinolente, cele din urma fiind mai sugestive pentru cancerul mamar.
Conduita terapeutica este in principal chirurgicala (chirurgie oncologica), dar si medicamentoasa ulterior. Prevenirea aparitiei recidivelor si a metastazelor se face strict sub control medical de specialitate.
dr. Adina Alberts
medic specialist Spitalul de Urgenta “Floreasca”/ Institutul “Care Zone” (Marriott)