Cuprins:
În noaptea de sâmbătă spre duminică credincioşii merg la biserică pentru a primi lumina Lui Hristos. Fiecare îşi pregăteşte o lumânare, care poate fi și o candelă, pe care o va aprinde din lumina adusă de preot de pe masa Sfântului Altar. Această lumânare va rămane aprinsă tot timpul săvârşirii Sfintei Învieri, după care fiecare om se întoarce acasă cu lumânarea aprinsă.
Ce faci cu lumânarea după Înviere
Lumânarea din noaptea de Înviere este o ofrandă adusă lui Dumnezeu. Cei ce participă și la dumnezeiasca Liturghie din noaptea Învierii, însoțesc ofranda luminii și cu această lucrare. Deși există credința conform căreia este bine să o stingi de pragul casei, acest obicei nu are nici o conotație religioasă. În unele zone ale țării este folosită și la afumarea vitelor sau la ghicit – practici care țin doar de superstiții și nimic mai mult.
Deși nu există niște îndrumări în acest sens părinții recomandă ca lumânarea folosită la Înviere să nu se arunce, dar nici să se pună alături de celelalte lumânări folosite la biserică.
Această lumânare, cu care am luat lumină în noaptea de Paște, se duce acasă şi se arde câte un pic în fiecare zi din Săptămâna Luminată la rugăciunile de dimineață sau de seară. De asemenea, mai poate fi aprinsă la locul destinat aprinderii de lumânări de la biserică sau la mormintele celor dragi.
Există și credincioşi care, cu încuviinţarea preotului, păstrează lumânarea pentru a o aprinde în momentele de încercare, de primejdie, de boală sau când este vreme rea.
Simbolul Luminii Sfinte de Paște
Lumina în Noaptea de Înviere are o însemnătate puternică în rândul credincioșilor și reprezintă un miracol, mai ales că Lumina Sfântă apare ca o minune la Sfântul Mormânt din Ierusalim. Este un simbol care semnifică puterea binelui în fața răului, biruința, credința și puterea de vindecare. Este modul prin care oamenii cred în miracole. Lumina Sfântă se ia de la biserică, în Noaptea de Înviere, și se aduce acasă cu ajutorul unei lumânări, care ulterior se păstrează, după ce flacăra s-a stins. De asemenea, de pe masa de Paște nu trebuie să lipsească nici lumânările aprinse, deoarece în felul acesta te vei bucura de unul dintre cele mai importante simboluri ale sărbătorii.
„Creştinii iau lumina Învierii şi suflete şi lumina văzută din jertfa lumânărilor ca simbol şi prezenţă a luminii nevăzute în lume, adică a lui Hristos care a zis: Eu sunt lumina lumii.Lumina Învierii trebuie păstrată cu înfiorare şi rugăciune în suflet şi răspândită prin fapte bune şi smerenie în jurul nostru, pentru ca noi să devenim oameni ai Învierii.”, este de părere preotul Ioan Istrati, potrivit doxologia.ro.
Semnificaţiile lumânărilor
Lumânăriile au o valoare sacră în ceremoniile religioase din aproape toate religiile, budism, hinduism, creștinism și iudaism. În creștinism lumânarea simbolizează lumina lui Hristos. Lumânările luminează altarul, icoanele, drumul parcurs în procesiuni, scrie creştinortodox.ro.
Prima semnificație pe care o aduce cu sine lumânarea este cea care reiese din lumină. Lumina semnifică cunoaştere, vederea lucrurilor, aceasta simbolizând, în cele din urmă, pe Dumnezeu. Lumina lumânărilor simbolizează pe Mântuitorul Iisus Hristos, numit în Sfânta Evanghelie „Lumina lumii”, cât și învățătura Sa, care este bucurie, dragoste, adevăr și viață. Lumina este semn al prezenţei lui Dumnezeu.
Cea de-a doua semnificație a lumânărilor este aceea de jertfă, venită de astă dată din partea creștinilor. Lumânarea este ofranda pentru Dumnezeu oferită de credincioși că semn de oferire a sufletului lor către Dumnezeu. Lumânarea simbolizează jertfa de sine, transfigurarea totală a omului în lumină. Acestea înalţă mintea omului la trecerea celor vremelnice, la curăția celor viitoare, la lumina lui Hristos și la darurile ce trebuiesc întoarse Dăruitorului.
Lumânarea este un semn al jertfei curate pe care creștinul o aduce în faţa lui Dumnezeu. Nu există altă cale de mântuire decât aceea a jertfei curate. Lumânările sunt jertfe nesângeroase aduse de creştini lui Dumnezeu, care mai întăi S-a jertfit pentru ei, o data pentru totdeauna, jertfindu-Se încă și astăzi și până la sfârșitul Lumii, din dragoste pentru oameni și pentru a mântuirea lor.
Vezi și alte tradiții și obiceiuri de Paște de la noi și de pe alte meleaguri!
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
Marica13 • 03.05.2024, 11:06
Asta mai așteptam să ne spuneți ce să fac cu lumânarea după Înviere o țin aprinsă până se termină