Unele firme iau şi molozul, contra cost

Atât în Bucureşti, cât şi în ţară, unele firme de salubritate aflate sub contract cu primăriile iau şi molozul provenit din renovări, amenajări, zugrăveli etc., dar numai contra cost. De exemplu, firma URBAN SA, care se ocupă de sectorul 6 din Capitală, ridică astfel de deşeuri din tot oraşul, fie în saci, fie în containere. Şeful companiei, Dan Ceauşescu, ne-a spus: “Noi oferim mai multe variante. De exemplu, clientul îşi poate procura singur sacii şi, după ce-i umple, ne dă telefon, iar noi venim şi-i ridicăm. Preţul este de 15 euro/mc (circa 66 lei/ mc- n.r). Sau asigurăm noi sacii, cu 7 lei bucata, preţ în care intră şi preluarea lor. Pentru cantităţi mari, de peste 20 de saci, asigurăm containere de 4 sau 7 mc. Preţul este tot 15 euro/ mc”.
Atenţie la firmele-pirat! Există şi diverşi “întreprinzători” care se ocupă cu astfel de activităţi. Ei dispun de maşini, de saci, chiar şi de containere. Unii şi-au creat site- uri pe internet, deşi nu au autorizaţie de la APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului). Bunăoară, moloz.transportmo loz.net oferă toată gama: coborârea sacilor cu liftul şi transportul la groapa de gunoi sau amplasarea şi ridicarea unui container de 7 tone. După cum ne-a spus acest întreprinzător, preţurile sunt mult mai mici decât cele practicate de firmele autorizate: circa 80 de lei pentru ridicarea a 10-15 saci de moloz sau în jur de 500 de lei, pentru un container de 7 m.c. Situaţia este cam aceeaşi în întreaga ţară. Doar tarifele diferă, de la un judeţ la altul, în funcţie de distanţa până la gropile de gunoi.

Amenzile ajung până la 5.000 de lei

Atenţie! Cei care aruncă aiurea astfel de deşeuri riscă amenzi consistente. “Dacă molozul blochează circulaţia, canalizarea sau accesul la diferite utilităţi, amenda poate ajunge la 5.000 de lei”, ne-a spus Constantin Codescu, de la Poliţia Locală a Sectorului 5.

 
 

Urmărește-ne pe Google News