Ce poate fi mai neplăcut, într-o dimineaţă friguroasă de toamnă decât să constaţi că maşina ta refuză să mai pornească? În această situaţie, ai la dispoziţie mai multe metode ca să rezolvi problema. În cazul modelelor echipate cu cutii de viteze manuale, poţi încerca pornirea prin împingere.
Selectează treapta a doua, debreiază rapid şi apasă cu încredere pedala de acceleraţie imediat după pornirea motorului. Nu uita însă că vei avea nevoie de câţiva prieteni sau măcar de doi-trei vecini care să îţi sară în ajutor.
Scenariu greu de pus în aplicare dimineaţa, devreme. A doua variantă ar fi să iei curent de la o altă maşină. Bineînţeles, trebuie să ai la îndemână un set de cabluri cu cleşti, special concepute pentru astfel de operaţiuni.
Ataşază unul dintre capetele cablului roşu la borna pozitivă a maşinii tale, iar celălalt cleşte la borna pozitivă a celeilalte maşini. Apoi, conectează unul dintre capetele cablului de culoare neagră la borna negativă a donatorului şi cleştele opus la caroseria/ blocul motor al maşinii ce primeşte curent.
Porneşte maşina cu baterie funcţională şi turează motorul cel puţin un minut. Dacă maşina ta nu porneşte, continuă operaţiunea timp de 10-15 minute. În cazul unui eşec, nu mai există cale de întoarcere, singura opţiune fiind înlocuirea bateriei cu una nouă.
Acumulatori noi la domiciliu
Nu intra în panică! Înainte de a începe căutarea frenetică a celui mai apropiat magazin de acumulatori auto, trebuie să ştii că mulţi distribuitori de baterii se deplasează, în schimbul unor sume modice, cuprinse între 19 şi 29 de lei, direct la domiciliul tău, asigurând montajul şi proba noului acumulator (inclusiv măsurătorile necesare acordării garanţiei uzuale de doi ani).
În plus, aceste companii specializate te ajută să alegi exact modelul de care ai nevoie, fiind excluse nepotrivirile de amperaj sau capacitate.