- Nu pleca la drum în această perioadă decât dacă este absolut necesar. Dacă totuşi călătoria este iminentă, evită, pe cât posibil, să treci pe lângă clădiri aflate în construcţii, copaci, stâlpi, panouri publicitare. Există riscul ca viscolul să le smulgă şi să le arunce pe automobil.
- Dacă eşti prins între nămeţi, sună la numerele de urgenţă 112 şi 0800.86.82.82 şi anunţă locaţia în care te afli.
- Dacă autorităţile au improvizat un loc încălzit în care poţi sta până se remediază situaţia, este mai bine să părăseşti maşina. Este mult mai importantă viaţa ta, deoarece dacă stai prea mult în frig, rişti să faci şoc hipoternic.
- În cazul în care ai rămas în plin câmp, fără ajutor, stai în autoturism, întrucât te poţi rătăci. Încălzeşte maşina pornind motorul timp de 10 minute pe oră, hidratează-te şi încearcă să te hrăneşti.
- Dacă părăseşti maşina pentru necesităţi fiziologice, ia cu tine spray-ul pentru dezgheţat chederul sau încălzeşte cheia cu o brichetă. Poţi chiar să sufli în încuietoare pentru a topi gheaţa depusă.
- Încearcă să te asiguri, pe cât posibil, că ţeava de evacuare de la tobă de eşapament nu e obstrucţionată de zăpadă. Aceasta, pentru a evita o posibilă intoxicare cu monoxid de carbon.
Nu pleca la drum fără plinul făcut
Asigură-te că-ţi faci plinul de benzină. Un rezervor are, în medie, capacitatea de 43 de litri. Dacă vei rămâne înzăpezit, poţi să ţii maşina mai mult timp pornită.
Cum faci economie la benzină, iarna
- Foloseşte doar cât e necesar instalaţiile de dezaburire;
- La mersul prin zăpadă, trebuie curăţat omătul care se depune sub aripi, în jurul roţilor: nu doar că acesta poate frâna roţile, dar atârnă inutil şi creşte consumul de combustibil;
- Nu accelera exagerat la plecarea de pe loc;
- Verifică presiunea în pneuri dimineaţa şi umflă roţile, în funcţie de sarcină, după indicaţiile producătorului, care sunt trecute pe partea laterală a uşii. Pneurile insuficient umflate determină creşterea consumului de combustibil şi afectează stabilitatea maşinii.
Trusa de maşină utilă pe ninsoare
- lopată;
- o pungă cu antiderapant (nisip sau amestec de nisip cu sare);
- lanţuri;
- cabluri de tensiune (pentru alimentat bateria);
- racletă;
- măturică;
- spray antiîngheţ pentru încuietoarea maşinii.
- o scândură care te va ajuta să ieşi dacă te-ai împotmolit cu roata în zăpadă.
Obiecte necesare ca să rezişti
- pătură;
- un bidon cu apă;
- hrană neperisabilă (conserve, ciocolată, biscuiţi sau alune);
- chibrituri şi brichetă;
- termos cu ceai sau cafea;
- cuţit
Mai multe informaţii despre maşini citiţi în revista Autobild care este acum pe piaţă!