Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), constatarea amiabilă în caz de accident permite şoferilor implicaţi să completeze pe un singur formular elementele privind circumstanţele producerii evenimentului, datele personale, datele vehiculelor, precum şi ale propriilor asiguratori. Partea de responsabilitate ce revine fiecărui conducător auto va fi stabilită de către asiguratori pe baza informaţiilor completate de ambii şoferi.

Cu alte cuvinte, dacă cei în cauză se pun de acord cine a fost de vină şi semnează acel formular, asiguratorul îl va despăgubi pe cel în drept. Astfel, Poliţia nu va mai fi implicată. Acest lucru se întâmplă numai în cazul în care nu au fost victime. Poliţia intervine numai dacă sunt mai mult de două maşini implicate sau sunt lovite bunuri stradale ori dacă şoferii implicaţi în tamponare nu se înţeleg şi nu sunt de acord să semneze formularul.

Poliţia intervine doar în cazurile cu victime

Pentru rezolvarea reparaţiilor, conducătorul auto nevinovat se adresează societăţii de asigurare a vinovatului, cu formularul completat şi semnat de ambele părţi. Formularul “Constatare amiabilă de accident” trebuie completat şi depus la asiguratorul RCA al şoferului vinovat de producerea accidentului, în 24 de ore de la eveniment. Totodată, ambii şoferi implicaţi, atât cel vinovat cât şi cel nevinovat, trebuie să-şi anunţe asiguratorul de producerea accidentului.

Formularul trebuie depus în 24 de ore de la incident

Şoferul vinovat îşi va repara maşina din bani proprii, prezentând însă, la service, formularul tip de constatare amiabilă. În cazul în care maşina păgubitului nu mai porneşte, necesitând tractare, şi ambii şoferi cad de acord şi semnează formularul asiguratorul îl va despăgubi pe cel în cauză

Sfaturi de la asiguratori

Când ambii şoferi sunt vinovaţi

În cazul în care ambii şoferi sunt vinovaţi, formularul trebuie depus la asiguratorul propriu RCA în termen de 24 de ore de la producerea accidentului. Iată o asemenea situaţie: pe un bulevard cu linie de tramvai, un şofer se încadrează pe bandă pentru a vira la stânga. Un alt autovehicul vine pe linia de tramvai şi intră în plin în cel ce “făcea stânga”. În acest caz, ambii şoferi sunt vinovaţi. Cel care a virat stânga pentru că nu s-a asigurat, iar celălalt, pentru că circula neregulamentar pe linia de tramvai.

Când vă loviţi maşina de un gard sau de un stâlp

Dacă vă avariaţi maşina din eroare proprie, lovind-o de un gard, de un stâlp sau de o bordură, trebuie să mergeţi la compania unde aveţi asigurare CASCO. Acolo veţi completa un formular şi veţi declara în scris cum s-a petrecut incidentul. Asiguratorul va evalua paguba şi va stabili despăgubirile. Dacă aveţi numai RCA, trebuie să mergeţi la poliţie pentru a vi se elibera o dovada pentru reparaţii.

Când parbrizul vă este spart

În cazul în care vă găsiţi parbrizul spart, sau acesta este spart pe drum de o piatră, veţi fi despăgubiţi doar dacă aveţi asigurare de tip CASCO. În această situaţie nu este nevoie de constatarea poliţiei, fiind suficient avizul asiguratorului.

Sunteţi autorul «evenimentului»

În împrejurarea în care sunteţi autorul accidentului uşor, iar în mod normal fapta dumneavoastră ar fi dus la suspendarea permisului de conducere (n.r. – neacordare de prioritate, alcool), prin completarea de ambele părţi a formularului, acest lucru nu se va mai întâmpla. În schimb, societăţile de asigurare vor întocmi o bază de date şi istoricul fiecărui şofer va fi luat în considerare, astfel că acei care au încălcat legea vor fi taxaţi anul viitor mai mult la poliţa RCA.

Celălalt şofer e din altă localitate

În cazul în care faceţi un accident cu un şofer dintr-o altă localitate decât cea unde s-a produs tamponarea, păgubitul se va adresa la orice sucursală a companiei de asigurare a vinovatului împreună cu “Constatarea amiabilă de accident”, completată şi semnată de ambele părţi implicate.

Stricăciuni din cauza gropilor

Nu puteţi beneficia de o despăgubire pe poliţa RCA în cazul în care vă stricaţi autoturismul în gropile din asfalt sau într-o gură de canal nesemnalizată. Veţi fi despăgubiţi doar în cazul în care aveţi o poliţă de tip Casco. Nici în această situaţie nu mergeţi la poliţie.

Avarie în parcare

Dacă vă găsiţi maşina lovită, zgâriată sau cu orice altă daună, fără să cunoaşteţi autorul, “Constatarea amiabilă de accident” nu se aplică. Despăgubirile pot fi făcute doar în baza asigurării de tip CASCO (fără a se merge la poliţie), iar în acest caz vă duceţi la societatea de asigurări unde aveţi poliţa pentru a vi se face dosar de daună. Dacă aveţi numai RCA, trebuie să mergeţi la poliţie pentru a vi se elibera o dovadă, necesară atunci când mergeţi să vă reparaţi maşina.

 
 

Urmărește-ne pe Google News