Trump s-a lăudat că SUA dețin o nouă armă de care nici președintele rus Vladimir Putin și nici președintele chinez Xi Jinping nu cunosc nici o informație.

Am construit un nucleu (sistem) … o armă, am construit un sistem de arme pe care nimeni altcineva nu le-a avut vreodată în această țară.

Donald Trump, potrivit extraselor din interviul din 5 decembrie 2019, preluate de Washington Post:

“Avem lucruri pe care nu le-ați văzut niciodată, de care nu ați auzit niciodată”, a completat Trump. “Avem lucruri despre care Putin și Xi nu au auzit niciodată. Nimeni. Ceea ce avem este uimitor”, a adăugat liderul de la Casa Albă.

Bob Woodward, 77 de ani, renumit pentru că a dezvăluit scandalul Watergate în anii 70 cu Carl Bernstein, scandal care a dus la o criză politică majoră, culminând cu demisia președintelui Richard Nixon, susține în cartea sa că surse neidentificate au confirmat că armata SUA are o “nouă armă secretă”. Dar nu i-au spus ce fel de armă este și au spus că au fost surprinși de faptul că Trump a menționat-o.

Experții au disecat aceste câteva propoziții pentru a încerca să ghicească despre ce armă a vorbit Donald Trump.

Ce spun specialiștii

Hans Kristensen, de la Federația Oamenilor de Știință Americani: “A fost, de fapt, vorba despre focosul nuclear W76-2 de mică putere care era în curs de dezvoltare atunci”.

Pentagonul a anunțat pe 4 februarie că a plasat pentru prima dată această armă nucleară care are o încărcătură explozivă estimată la 5 kilotone (de trei ori mai mică decât bomba Hiroshima) la bordul submarinului USS Tennessee, care patrula în Atlantic.

Jeffrey Lewis, de la Middlebury Institute: “Modul de a vorbi al lui Trump în decembrie 2019 este similar cu cel din martie 2020, lăudându-se cu racheta care s-a dovedit a fi hipersonică”.

Robert OBrien, consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă: “Suntem mereu la vârf în tehnologie și avem întotdeauna ceva de care adversarii noștri nu sunt conștienți”.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Robert Carver, s-a abținut să comenteze “o carte care nu a fost încă publicată”.

Washington Post informase la sfârşitul lunii mai despre o discuţie desfăşurată în cadrul executivului despre posibilitatea reluării testelor nucleare în chip de avertisment pentru Rusia şi China.

Casa Albă nu a confirmat vreodată că ar intenţiona să reia testele nucleare, iar Executivul a subliniat că Washingtonul “respectă moratoriul” asupra testelor nucleare din 1992.

Casa Albă a spus totuşi că “Rusia a efectuat experienţe cu arme nucleare” care au emis particule radioactive şi a afirmat că are “temeri că şi China a făcut la fel”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News