Cum puteți afla vârsta de pensionare

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Legea pensiilor din 2010 a prevăzut însă atingerea treptată a acestor două condiții, astfel că există diferențe la pensia pentru limită de vârstă în cazul femeilor.

Astfel, în perioada ianuarie – martie 2019, se pot pensiona femeile cu vârsta de 61 de ani, care au cel puțin 15 ani de cotizare și stagiu complet de cotizare de 31 de ani, scrie Avocatnet.ro.

De exemplu, o femeie care împlinește 61 de ani în luna februarie a acestui an poate ieși la pensie dacă a cotizat cei 15 ani, dar pensia acesteia va fi mai mică decât dacă ar fi cotizat stagiul general de 31 de ani.

În intervalul mai – iulie 2019 se pot pensiona femeile care au împlinit 61 de ani și o lună, au stagiu minim de 15 ani vechime și un stagiu complet de cotizare la sistemul de stat de 31 de ani și o lună.

În perioada septembrie – noiembrie 2019 pot ieși la pensie femeile care au vârsta de 61 de ani și două luni, vechime de cel puțin 15 ani și un stagiu complet de cotizare de 31 de ani și două luni.

Deduceri pentru condiții grele

Există însă și posibilitatea pensionării mai devreme, în cazul în care femeile au muncit în condiții grele de lucru.

Noua legislație permite însă și posibilitatea ca femeile să opteze să lucreze până la 65 de ani.

Vârsta exactă de pensionare pentru fiecare poate fi aflată prin intermediul unui calculator aflat pe pagina Casei Naționale de Pensii Publice. Acesta se poate accesa la adresa www.cnpp.ro/varsta-pensionare. Pentru a afla momentul pensionării trebuie introduse data nașterii și sexul.

Urmează noi schimbări

Noua lege a pensiilor, care a fost votată în Parlament în luna decembrie 2018 și care ar urma să se aplice din acest an, vine cu o serie de schimbări.

Aceasta stabilește că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și care au născut trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al patrulea copil se adaugă câte un an în plus pentru fiecare copil.

Opoziția a atacat la Curtea Constituțională legea, astfel că aceasta nu este încă promulgată.


Citește și:

Ghidul contribuabilului | Care sunt taxele și impozitele ce trebuie plătite la început de an și până când trebuie achitate

 
 

Urmărește-ne pe Google News