În România sunt astăzi în jur de 5.000 de copii bolnavi de cancer, a căror imunitate este mai scăzută din cauza bolii. Pentru că au un organism slăbit, noul coronavirus poate să determine în cazul lor o formă mai severă de COVID-19, spre deosebire de ceilalți copii. La nivel național nu se cunoaște numărul copiilor cu afecțiuni oncologice care s-au vaccinat anti-COVID.

Patru medici din țară au explicat pentru Libertatea ce măsuri au luat în secțiile de oncopediatrie și în ce condiții au voie acești pacienți să se vaccineze.  

Ce forme de COVID fac copiii bolnavi de cancer. Patru medici spun când se recomandă vaccinarea lor
Aproximativ 5.000 de copii suferă de cancer în România

Mai puțini copii cu cancer supraviețuiesc în România decât în Europa de Vest 

În fiecare an, în România sunt diagnosticate în jur 400 de cazuri de cancer la copii, iar 5.000 reprezintă numărul aproximativ al tuturor pacienților, printre ei și cei la care boala a recidivat, potrivit Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică (SROHP). 

La noi supraviețuiesc 70% dintre copiii diagnosticați cu cancer, cu 10% mai puțini decât în vestul Europei, dar un procent asemănător celor din alte state ale Europei de Est, conform datelor din 2019 ale SROHP. 

Până acum, majoritatea cazurilor de COVID de la patru spitale mari din țară care tratează copiii cu afecțiuni oncologice au fost ușoare. La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria din Iași, de exemplu, dintre cei 200 de copii și adolescenți care vin la terapii și controale, 40 au luat cu virusul și peste 80% au avut forme ușoare sau asimptomatice, spune Ingrith Miron, șefa secției Hematologie și Oncologie Pediatrică.

Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană
Recomandări
Toți oamenii lui Klaus Iohannis din funcții publice bine remunerate. Președintele a ratat negocierea pentru propria persoană

„Copiii și adolescenții bolnavi de cancer prezintă un risc ridicat de a dezvolta o boală COVID-19 severă”, arată un studiu realizat de spitalul pediatric St. Jude Childrens din Tennessee, SUA, care se ocupă și de cercetare. Medicii de acolo au colectat în pandemie rapoarte despre 1.500 de copii cu COVID de la peste 130 de instituții medicale, din 45 de țări.  

„Boala severă a apărut la o cincime dintre pacienți, iar decesele au survenit într-o proporție mai mare decât cea raportată în literatura de specialitate în populația pediatrică generală”, concluzionează cercetătorii.

De aceea, atât regulile de igienă din spitale, cât și vaccinarea joacă un rol important în prevenirea infectării.

În România, deocamdată nu se cunoaște numărul copiilor bolnavi de cancer care s-au vaccinat anti-COVID.

„Dacă părinții nu se vaccinează, nu vaccinează nici copiii”

O parte dintre pacienții Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Louis Ţurcanu din Timişoara s-au vaccinat după chimioterapie și se simt bine, spune Smaranda Arghirescu, specialistă în oncopediatrie și şefă de secţie. 

Aceasta pune reticența unor părinți cu privire la vaccinare pe seama nivelului mai scăzut de înțelegere și de educație medicală. „Dacă ei nu se vaccinează, nu vaccinează nici copiii, încercăm să ducem muncă de lămurire”, precizează medicul. 

Cei 50 de consilieri din cele 8 partide care fac parte din noul Consiliu General al Municipiului București | VIDEO
Recomandări
Cei 50 de consilieri din cele 8 partide care fac parte din noul Consiliu General al Municipiului București | VIDEO

Există posibilitatea ca randamentul vaccinului la acești copii să nu fie cel menționat în prospect, pentru că nu au acele limfocite care să creeze anticorpii. Dar, cu toate acestea, ghidurile internaționale recomandă vaccinarea.

Medic la Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Timișoara:

Tratamentul cu citostatice este întrerupt pe perioada infectării cu SARS-CoV-2

La spitalul din Timișoara s-au îmbolnăvit de COVID unii copii, dar n-a decedat nimeni din cauza virusului.

Însă problema cea mai mare rămâne faptul că un copil cu cancer care ia coronavirusul trebuie să întrerupă tratamentul cu citostatice, până când organismul se recuperează post-COVID. Nu se știe cum va reacționa pacientul infectat dacă rămâne și sub tratamentul oncologic, oricum dificil de gestionat. Această întrerupere poate să reducă șansele de vindecare de cancer. 

Peste stresul obișnuit din pricina insuficienței sau lipsei citostaticelor, în spital s-a adăugat teama că nu le poate fi asigurat un triaj sigur 100%, întrucât secția de onco-hematologie se află în spitalul de urgențe. 

„Fie că ai COVID sau nu, dacă trebuie să fii operat, tot teritoriul te trimite aici și suntem obligați să asigurăm asistență medicală, pentru că nu sunt alte spitale de pediatrie în zonă care să aibă servicii de urgență de cel mai înalt nivel”, explică oncopediatrul Smaranda Arghirescu. 

Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO
Recomandări
Vladimir Putin a condus antrenamentul forțelor nucleare ruse, în timpul căruia a fost testată „o lovitură nucleară masivă” | VIDEO

Dar medicii au grijă să-i separe pe cei cu afecțiuni oncologice de restul, inclusiv în „zona galbenă”, unde își așteaptă rezultatele copiii testați prin PCR. Cei cu pneumonie, otită și alte afecțiuni nu se întâlnesc cu cei bolnavi de cancer. 

„Suntem obligați să ținem și pacienți cu COVID”

Cristian Scurtu, medic primar la secţia Oncologie Pediatrică de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii Marie Curie din Bucureşti, are o experiență similară cu cea a specialiștilor din Timișoara. 

„Suntem obligați să ținem și pacienți cu COVID, este un spital destul de vechi, care nu are circuitele necesare, e riscant să îi tratezi pe toți aici”, spune acesta. 

Așa au mai apărut infectări. Totuși, niciunul dintre copiii de la oncopediatrie care s-a îmbolnăvit de COVID nu a ajuns în stare gravă. 

La control, pentru pacienții peste 12 ani, care în general își revin din punct de vedere imun în această etapă, Scurtu recomandă vaccinarea. În schimb, cei cu imunitatea încă scăzută mai trebuie să aștepte, întrucât vaccinul nu își face efectul în situația lor. 

Ce forme de COVID fac copiii bolnavi de cancer. Patru medici spun când se recomandă vaccinarea lor
Mulți părinți s-au speriat de infectarea cu COVID și au amânat investigațiile medicale

Mai multe cazuri grave de cancer la copii din cauza fricii de infectare

La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria din Iași reținerile părinților apar încă din timpul tratamentului, de teama COVID, așa că de multe ori se amână ședințele de chimioterapie, ceea ce afectează sănătatea pacienților. 

Chiar și în aceste condiții, numărul pacienților a rămas același ca în perioada dinaintea pandemiei, peste 200. Dintre aceștia, în jur de 40 au avut forme ușoare de COVID și au trecut toți cu bine peste boală, spune Ingrith Miron, șefa secției Hematologie și Oncologie Pediatrică. 

Medicul amintește că nu doar copiii care își revin cu imunitatea, ci și rudele lor ar trebui să se vaccineze, pentru ca pacienții să fie cât mai bine protejați. 

„Recomandarea (de vaccinare – n.r.) va fi foarte utilă în perspectiva în care se va înregistra și valul cinci”, spune specialista în legătură cu sfaturile pe care le va oferi când va fi aprobat vaccinul pentru categoria 5-11 ani și în România. 

Secția de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic din București a preluat în 2020 la fel de mulți pacienți noi ca în anii anteriori, peste 100. Numărul total de cazuri însă a crescut, pentru că în centrele din țară unde au primit diagnosticul n-au mai fost locuri în contextul epidemiologic, explică Monica Dragomir, șefa secției din Capitală. 

O problemă majoră, consideră specialista, au reprezentat-o restricțiile privind accesul la unele servicii medicale. Părinții și-au dus copiii târziu la medicul de familie, la pediatru sau la specialist, motiv pentru care diagnosticul a venit când boala ajunsese într-un stadiu avansat și șansele de salvare erau scăzute. 

În plus, alții s-au temut de virus și au amânat investigațiile. Astfel, a crescut numărul cazurilor grave, în comparație cu perioada pre-pandemie. 

Când este indicată școala online

Monica Dragomir le recomandă, de asemenea, pacienților ei să se vaccineze, și anume supraviețuitorilor „fără semne de boală”; aici se încadrează cei care au finalizat tratamentul oncologic cu cel puțin un an în urmă. Toți vaccinații au tolerat bine serul pe care și l-au ales, adaugă medicul.

Pentru cei care au contraindicații de vaccinare legate de vârstă și pentru supraviețuitorii cu semne de boală, izolarea și școala online sunt de preferat.

Dr. Monica Dragomir:

Pandemia a venit cu măsuri suplimentare și în secția de oncologie pediatrică. Acum, copilul și însoțitorul au voie să iasă din salonul lor doar pentru investigații sau pentru o scurtă plimbare pe coridorul secției. Înainte, părinții puteau să se întâlnească și să povestească despre tratamente și emoții. 

„Era o formă de suport psihologic”, precizează medicul de la Institutul Oncologic. Până la apariția vaccinului, nici psihologii voluntari nu au mai avut acces ca în 2019, iar acum primesc un număr limitat de vizite. 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Știrileprotv.ro
Nord-coreenii au intrat deja în pâine în Kursk. Peste 3.000 de soldați ai Phenianului au băgat spaima în localnici
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Viva.ro
Marcel Ciolacu RUPE TĂCEREA despre relația cu SORINA DOCUZ, fosta soție a lui Robert Negoiță: "Ce înseamnă parteneră sau protejată? Există vreo poză în postură intimă...?"
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Libertateapentrufemei.ro
Piele de găină! Momentul în care Celine Dion îi sărută mâna lui Adele. Adevărată lecție de modestie oferită de reginele muzicii
Ce trebuie să pui în borcanele sau plicurile cu condimente pentru a le feri de umiditate. Așa își vor păstra aroma mai mult timp
FANATIK.RO
Ce trebuie să pui în borcanele sau plicurile cu condimente pentru a le feri de umiditate. Așa își vor păstra aroma mai mult timp
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
GSP.RO
Pentru cine a părăsit-o Ilie Dumitrescu pe Nela, mama primilor 2 copii: „Semăna cu Monica Bellucci. A cucerit-o cu un tablou de Grigorescu”
Cum se face pâinea fără făină. Rețeta care a devenit virală pe internet
FANATIK.RO
Cum se face pâinea fără făină. Rețeta care a devenit virală pe internet
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Unica.ro
Imagini din vila de 3 milioane de euro a Vlăduței Lupău. Artista NU s-a uitat la bani când și-a amenajat casa din Cluj. Wow, ce mobilă, ce decorațiuni!!
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
Financiarul.ro
Câți bani încasează pe lună Mircea Bravo din YouTube și Facebook
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Observatornews.ro
90.000 de români "speciali" vor avea pensii majorate şi vor primi măriri mai dese
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 30 octombrie 2024. Fecioarele trec ușor peste anumite neplăceri, cele provocate de cuvintele nepotrivite pe care le aleg cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI