Am intrat in postul Craciunului si o data cu acesta a inceput si interdictia la unele alimente. Sunteti innebuniti dupa carne, dar v-ati hotarat ca anul acesta sa nu va abateti de la cele sfinte?
Pentru ca perioada de 40 zile sa nu vi se para insuportabila, maestrul bucatar Gheorg va recomanda cateva retete de post absolut delicioase.
Gulas vegetarian
Se fierb 300 g cartofi, se amesteca cu sare si se fac piure. Peste piure se pun 100 g radacini de telina taiate rondele si se inabusa in 4 linguri de ulei, se adauga 50 g ceapa taiata, un morcov, 100 g vinete cubulete, 150 ml apa, 150 g rosii proaspete, sare, patrunjel verde si, treptat, alti 350 ml de apa. Totul se fierbe 30 de minute.
Legume cu lamaie
300 g morcovi se fierb 5 minute in apa clocotita cu sare, iar alaturi se fierb 200 g sparanghel timp de doua minute. Se stoarce o lamaie intr-un recipient, iar sucul obtinut se toarna intr-o tigaie alaturi de morcovi, sparanghel, 100 g margarina si o lingura de zahar tos. Amestecul se tine pe foc pana ce legumele s-au glazurat.
Sarmale in foi de varza
Se rumenesc 250 g ceapa in circa 50 g ulei, apoi se adauga 200 g ciuperci (din conserva), 50 g nucsoara, 250 g orez si cateva linguri de sos de rosii. Se amesteca totul bine, pentru a nu se lipi orezul, apoi se fac rulouri din frunze de varza. Se asaza sarmalele intr-o cratita, in straturi, cu sare, piper, cimbru, marar uscat, boia de ardei dulce. Se acopera totul cu apa si se lasa pe foc pana cand orezul s-a fiert.
Cartofi cu ciuperci
Se curata patru cartofi, care se pun intr-o tava unsa cu ulei, se adauga sare si piper si se baga la cuptor 20 de minute. Dupa ce s-au racit, se scobesc cu o lingurita. Intr-o tigaie se pun margarina, 250 g ciuperci si doua cepe tocate si se calesc. Se adauga patrunjel verde, sare, piper, 100 ml vin alb, usturoi dupa gust. Cand compozitia e gata, se umplu cartofii cu ea, apoi se rade cascaval de post (din soia) si se baga 10 minute la cuptor.
Tocanita cu fenel
Se iau 300 g fenel, se taie cuburi, apoi se amesteca bine cu 400 g cartofi taiati tot cubulete, 400 g rosii, o legatura de ceapa verde, usturoi dupa gust, patru linguri ulei de masline, trei bucati de pastarnac taiate cubulete, 20 g rozmarin, o legatura de patrunjel verde, sare si piper dupa gust. Compozitia se pune intr-o cratita si se lasa aproximativ 40 de minute in cuptor. Se poate servi cu crutoane de paine.
Chiftelute din orez
Se fierb 200 g orez in apa cu sare. Alaturi se incing, intr-o cratita, 3 linguri de ulei, peste care se pune o legatura de ceapa verde tocata. Ambele se varsa intr-un castron, alaturi de 200 g spanac oparit, o legatura de patrunjel si nucsoara dupa gust. Din compozitia obtinuta se fac sfere, care se lasa la rece 20 de minute. Apoi, in fiecare se introduce cate o bucatica de cascaval de post. Se dau prin pesmet si se prajesc in ulei. Se servesc cu salata.