Săptămâna Albă reprezintă, de fapt, cele şapte zile până la Lăsata Secului, în care credincioşii se obişnuiesc, treptat, să renunţe la carne, iar în zilele de miercuri și vineri este dezlegare la ouă, lapte, brânză și pește. Este o perioadă în care creștinii se obișnuiesc, treptat, cu renunțarea la alimentele de origine animală. Iată mai jos câteva rețete pe care le poți încerca în această săptămână.

Paștele ortodox va fi sărbătorit pe 5 mai, deci Postul Mare va începe pe 18 martie, și va ține 40 de zile, până pe 4 mai, adică în sâmbăta de dinaintea Învierii Domnului.

Salată cu spanac

Ingrediente: un sfert de ceaşcă de ulei de măsline, oţet balsamic, un bol de frunze de spanac tânăr, două ouă fierte tari, o cană de migdale crude, 100 g brânză feta, câteva fâşii de bacon, sare, piper.

Preparare: spanacul spălat şi uscat se pune într-un bol, urmat de ouăle feliate, migdale, bacon şi brânza tăiată cubuleţe. Se pun apoi uleiul, oţetul, sare şi piper şi se amestecă. Gustul se drege în funcţie de preferinţe.

Chifteluţe din peşte

Ingrediente: 1 kg peşte dezosat, două ouă, două cepe, 2 cartofi, mărar, pătrunjel, sare, piper, făină, ulei.

Chifteluțe din pește
Chifteluțe din pește

Preparare: se fierbe peştele, se curăţă de oase şi se mărunţeşte. Se taie ceapa şi cartofii, apoi se dau prin maşina de tocat. Se toacă mărarul şi pătrunjelul. Se pun toate într-un bol încăpător, se adaugă ouăle şi se amestecă bine, apoi se potriveşte compoziţia de sare şi piper. Se formează chiftelele, se trec prin făină şi se prăjesc în ulei încins. Le poţi servi ca atare, cu legume proaspete alături sau cu piure de cartofi.

Tagliatelle cu somon afumat

Ingrediente: 200 g tagliatelle, două linguri de ulei, 2 căţei de usturoi, 100 g somon afumat, 100 g cremă de brânză, 200 ml smântână pentru gătit, două linguriţe de pastă de roşii, 2-3 fire de mărar, sare, piper.

Tagliatelle cu somon afumat
Tagliatelle cu somon afumat

Preparare: pastele se fierb conform instrucţiunilor. Usturoiul strivit se căleşte în ulei, se adaugă crema de brânză şi smântâna şi se amestecă până se topeşte de tot. Se condimentează cu piper. Se adaugă pasta de roşii şi se amestecă iar până se omogenizează. Se pune şi somonul tăiat fâşii, se amestecă uşor şi se lasă să fiarbă un minut. Se drege de sare, se adaugă mărarul tocat fin, apoi pastele scurse. Se amestecă şi se serveşte imediat.

Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai
Recomandări
Vlad Pascu riscă o pedeapsă mai mare, după ce Judecătoria Mangalia a decis să îi schimbe încadrarea juridică în dosarul accidentului de la 2 Mai

Tartă cu dovlecel

Ingrediente: 425 g dovlecei, 4 ouă mari, 50 g unt, 125 g parmezan, 125-150 ml lapte, 150 g făină, 1/2 plic praf de copt, sare, piper.

Tartă cu dovlecel
Tartă cu dovlecel

Preparare: dovleceii spălaţi se taie rondele subţiri. Gălbenuşurile se bat cu puţină sare până se deschid la culoare şi îşi dublează volumul. Se adaugă untul topit, parmezanul ras şi laptele şi se amestecă. Făina şi praful de copt se amestecă şi se cern peste gălbenuşuri, iar dacă aluatul rezultat e prea dens, se mai pun 2-3 linguri de lapte. Se adaugă feliile de dovlecel, sare şi piper, apoi se încorporează aerisit albuşurile, bătute spumă în prealabil cu un praf de sare. Se toarnă compoziţia într-o formă tapetată cu unt şi făină şi se coace la 180°C, în cuptorul preîncălzit, pentru 30-40 de minute. După ce s-a răcit, se scoate din formă şi se taie felii.

Budincă de cartofi

Ingrediente: 500 g cartofi, 3 ouă, 250 g telemea, 50 g unt, o lingură de pesmet, 200 ml smântână.

Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Recomandări
Coșul de cumpărături, mai ieftin în Ungaria decât în România | Experiment Libertatea
Budincă de cartofi
Budincă de cartofi

Preparare: cartofii se spală, se fierb în coajă, apoi se curăţă şi se taie felii subţiri. Într-o tavă tapetată cu unt şi pesmet se aşază un strat de felii de cartofi, unul de brânză rasă, unul de cartofi, unul de smântână. Se bat ouăle şi se toarnă deasupra. Se dă budinca la cuptor până se rumeneşte. E bună atât fierbinte, cât şi rece.

Trufe de ciocolată

Ingrediente: 200 g ciocolată amăruie, 100 ml frişcă lichidă, 30 g unt (80% grăsime), cacao.

Trufe de ciocolată
Trufe de ciocolată

Preparare: untul şi frişca lichidă se pun pe foc, iar când ating punctul de fierbere se iau şi se toarnă peste ciocolata ruptă bucăţi. Se amestecă până se topeşte, apoi se acoperă cu o folie alimentară şi se bagă două ore la frigider. Se ia cu o linguriţă din amestecul răcit şi se modelează bile, care se trec prin cacao. Se păstrează la frigider.

Biscuiţi cu ciocolată

Ingrediente: 50 g unt, 50 ml ulei, 100 g zahăr brun, 1 ou, 250 g făină, 1/2 plic de praf de copt, paiete de ciocolată.

Biscuiți cu ciocolată
Biscuiți cu ciocolată

Preparare: se amestecă într-un castron, cu telul, untul moale, uleiul şi zahărul. Se adaugă oul şi se amestecă în continuare, apoi se pune făina amestecată în prealabil cu praful de copt. Când aluatul devine mai vârtos, poate fi amestecat cu o spatulă. La final se adaugă paietele de ciocolată, distribuindu- se uniform. Se iau grămăjoare de aluat şi se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu distanţă între ele. Se bagă în cuptorul preîncălzit şi se lasă în jur de 20 de minute, până se rumenesc. Se pun la răcit pe un grătar.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

Irinel   •   12.03.2024, 23:20

Nu mai tin de mult post,dar imi place sa citesc.

Marica13   •   12.03.2024, 18:51

Mâncăm ce avem Nu cred că e o problemă așa ce bagi în gură câte o problemă mai mare ce scoți pe gură

Roxana22   •   06.09.2023, 17:10

un articol util

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
Viva.ro
Dani Oțil și Ștefan Bănică, schimb de replici acide în direct, la TV: „În 18 ani, unii au devenit de mai multe ori părinți, alții sunt la a treia nevastă… La vârsta ta mai asculți de-o...?„
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Libertateapentrufemei.ro
De ce câștigă numai Tudor Chirilă "Vocea României". Are 7 trofee, iar ultimele 4, consecutive. Mutările geniale pe care le-a făcut în finale
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
FANATIK.RO
Cele 2 condimente pe care să le pui pe carnea de porc dacă vrei să-ți iasă o friptură delicioasă pentru masa de Crăciun. Vei mânca pe săturate
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Unica.ro
Imagini din apartamentul de lux al Andreei Tonciu. L-a cumpărat mobilat și utilat, dar a aruncat tot din el! Cum arată acum / FOTO
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Observatornews.ro
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua
HOROSCOP
Horoscop 24 decembrie 2024. Capricornii trebuie să limiteze interacțiunile cu cei din anturajul apropiat, ca să nu își strice singuri ziua

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI