Prof. dr. Haldun Akoğlu, membru al consiliului de administrație al Asociației turce de medicină de urgență, amintește că după cutremurul produs în 2010 în Haiti, o persoană a supraviețuit 12 zile printre dărâmături, iar în cazul cutremurului din Bangladesh din 2013, un supraviețuitor a fost recuperat după 17 zile.
Există mai mulți factori care contribuie la supraviețuirea victimelor. O persoană prinsă între dărâmături are mai multe șanse să scape cu viață dacă este blocată într-o zonă adăpostită numită „triunghiul vieții” fără a fi strivită, dacă nu a suferit răni semnificative, dacă în apropierea sa există un spațiu prin care poate intra aer proaspăt sau dacă are la îndemână resurse de apă sau poate primi apă din exterior, explică medicul. Șansele de supraviețuire sunt influențate și de vârstă și de absența comorbidităților.
„Conform rapoartelor de caz, o persoană poate supraviețui maximum trei până la șapte zile fără apă. Creșterea temperaturii din zona de blocaj contribuie la deshidratare, iar dioxidul de carbon acumulat din cauza lipsei de aer reduce șansele la viață”, a adăugat dr. Haldun Akoğlu.
Întrebat dacă există o explicație fiziologică sau de altă natură pentru faptul că în provinciile afectate de cutremurele de peste 7 grade pe scara Richter, au fost salvați mai mulți copii decât adulți, medicul a explicat: „Copiii ocupă mai puțin spațiu, astfel este mai probabil ca aceștia să se încadreze în «triunghiul vieții» și să nu sufere răni semnificative. De asemenea, ei au o rezistență relativ mai mare la traumatismele ortopedice. Dar vârsta este importantă aici. Din păcate, aceste posibilități pot fi inversate, mai ales sub vârsta de 5 ani”.
În ultimele ore, presa internațională a relatat despre mai multe salvări miraculoase care au avut loc în Turcia. O mamă și cei trei copii ai ei au fost scoși în viață de sub dărâmături după 80 de ore de la seism, în provincia Hatay.
Un adolescent în vârstă de 17 ani a rezistat 94 de ore printre ruinele unei clădiri din Gaziantep. După ce a fost salvat, el a povestit că a fost nevoit să își bea propria urină pentru a-și potoli setea.
Un copil de un an și jumătate și familia lui au fost scoși cu viață dintre mormanele de moloz după 96 de ore, iar două surori adolescente au fost salvate după 101 ore de la cutremur.
Foto: EPA