Dacă ai un copil timid, e lesne de înţeles că se va adapta mai greu şi că trebuie să-l obişnuieşti, încet-încet, cu noua comunitate. Însă pot exista şi alte cauze ale crizelor lui: personalul grădiniţei are un comportament dur sau distant, colegii sunt ostili ori îi displac activităţile din timpul orelor. Mai este posibil să-i fie teamă că-l vei abandona acolo, printre străini.
Foarte important: fără ameninţări
Iată câteva lucruri pe care trebuie să le faci pentru a depăşi această situaţie neplăcută:
Dacă ajungi la concluzia că e ceva în neregulă la grădiniţă, stai de vorbă cu educatoarea. Vei verifica astfel dacă nemulţumirile celui mic sunt îndreptăţite şi, totodată, cum se comportă el în timpul orelor, ce nu îi place ori dacă îl necăjeşte cineva.
Cenzurează-ţi emoţiile, fiindcă e posibil ca ieşirile lui să fie rezultatul anxietăţii tale. Dacă tu ai o strângere de inimă la ideea că îl laşi singur atâtea ore, că nu-şi va face uşor prieteni ori că educatoarea s-ar putea să nu se ridice la înălţimea aşteptărilor tale, îi transmiţi inconştient neliniştea ta.
Povesteşte-i cum a fost în primele tale zile de “grădi”: şi tu ai avut momente de teamă, de timiditate, o fetiţă te-a tras de codiţe… Va înţelege mai uşor că intrarea în colectivitate nu este un baubau, ci o schimbare firească şi importantă pentru toţi copiii. Dacă, din contră, îi povesteşti că ai fost liderul clasei din prima zi, îl inhibi şi mai mult şi îi sporeşti stresul!
Pe drumul spre grădiniţă, provoacă-l la joacă. Puteţi face întreceri, puteţi cânta împreună, puteţi spune glume. Dacă-l distragi într-un mod plăcut, va uita să mai plângă.
Neapărat asigură-te că are cine să-l ia la sfârşitul programului – tu sau soţul, bunica sau bunicul, bona ori o vecină. Dacă va fi lăsat să aştepte, se va simţi abandonat şi asta îi va spori anxietatea.  În caz de forţă majoră, ia-ţi câteva zile libere de la serviciu şi stai cu el la grădiniţă – azi o oră, mâine două… Participă, alături de el, la toate activităţile. Când începe să uite de tine, problema e rezolvată: îl poţi lăsa singur!

Când ceri ajutorul unui psihoterapeut

Uneori, stresul prin care trece zilnic are manifestări fizice: copilul acuză dureri de cap, de burtică, are stări de vomă, diaree, palpitaţii, transpiraţii, probleme de somn, este obosit, apatic, nervos.
Un motiv serios ca să consultaţi medicul de familie. Dacă acesta stabileşte că piciul tău este sănătos din punct de vedere clinic, este cazul să cauţi un psihoterapeut specializat în problemele copiilor şi să-i faceţi împreună o vizită cât mai curând.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News