Pentru a fi sanatosi, copiii au nevoie de trei mese de baza pe zi si doua gustari. Insa ei petrec la scoala cel putin patru ore, iar pauzele sunt scurte, ceea ce ii poate tenta ori sa manance produse tip fast-food, ori sa stea nemancati. De aceea, parintii trebuie sa se asigure ca pachetelul cu mancare contine alimente sanatoase. Iata ce ar trebui sa manance copiii la scoala.

Pentru copii este foarte important meniul zilnic, deoarece organismul lor este in plina dezvoltare. Alimentele sanatoase  pot fi combinate, iar meniul zilnic poate fi diversificat.

‘Se pot prepara, de exemplu, felii de paine integrala cu carne de pui fripta sau cu peste, cu legume (salata, rosii etc.) si un fruct dulce si zemos la sfarsit. Acesta nu trebuie sa lipseasca, ne-a spus profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

‘Pentru liceenii care petrec mai mult timp la scoala, cantitatea de hrana trebuie suplimentata si diversificata. Astfel, acestia pot manca intr-o pauza un sendvis consistent, cu gratar de pui si legume sau cu branza ori oua fierte feliate, iar la alta masa, in alta pauza, un sendvis cu gratar de peste sau vita si orez, a adaugat specialistul.

Ca desert, le puteti pune copiilor in pachetel, pe langa fructe, prajituri facute in casa sau ciocolata cu minimum 70% cacao. Este bine sa pregatiti impreuna cu micutii pachetul pentru scoala pentru ca acestora le place sa fie consultati atunci cand parintii le alcatuiesc meniurile. In plus, daca ii invatati de la o varsta frageda putin cate putin principiile unei nutritii corecte, ei vor fi in stare sa aleaga singuri care sunt alimentele sanatoase.

De langa sendvisuri nu trebuie sa lipseasca o sticluta de plastic cu apa plata, ceai indulcit cu miere sau suc din fructe preparat in ziua respectiva. Este foarte important ca micutii sa nu dea altora sa bea din sticluta lor si nici sa nu bea de la altcineva. De asemenea, e recomandat ca sticla sa fie de unica folosinta.

Ce este indicat sa contina meniul zilnic al micutului

– proteine de calitate – carne (vita sau pui), peste, oua, nuci, fasole, produse lactate;
– carbohidrati – paine neagra sau integrala, cereale, orez, paste, cartofi;
– grasimi – nuci, ulei de masline, peste gras, lactate nedegresate;
– calciu – lapte, branzeturi, iaurt, galbenus de ou, broccoli, spanac;
– fier – ficat, peste, cereale integrale, fasole verde, nuci, cereale cu fier;
– acid folic (B9) – cereale integrale, spanac, fasole verde, mazare, sparanghel, citrice;
– fibre – cereale integrale, mazare, fasole verde, seminte, nuci, fructe;
– vitamina A –  morcovi, spanac, broccoli, varza, ulei de peste, galbenus de ou, caise;

Ce nu e bine sa faceti

– nu fortati copilul sa manance ceva ce nu ii place;
– nu ii obisnuiti pe micuti sa manance in picioare sau pe fuga;
– evitati sa-i dati copilului mancare tip fast-food (snacksuri, chipsuri etc.);
– nu il obligati sa termine de mancat tot ce i-ati pus in farfurie;
– nu folositi ca recompense pentru golirea farfuriei alimente dulci (bomboane, ciocolata etc.) pentru ca acestea pot provoca mai tarziu obezitatea, diabetul sau hipertensiunea;
– nu ii dati alimente grele, mezeluri, grasimi animale, maioneza sau prajeli.
– vitamina C ? citrice, capsuni, rosii, cartofi, pepene, varza, broccoli, spanac, mango.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News