UPDATE 5 Februarie 2020: Guvernul Orban a picat după trei luni de la instalare, în urma moțiunii de cenzură inițiată de PSD.
Moțiunea a fost adoptată cu 261 de voturi, a anunțat președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.
„A fost o mobilizare fără precedent. Nu s-a mai întâmplat să treacă cu un asemenea scor. În acest moment, este o criză fără precedent provocată de Orban, a declarat Maercel Ciolacu.
Cum se ajunge la alegeri anticipate
Pentru declanşarea alegerilor anticipate, este nevoie de o majoritate în Parlament care să fie de acord cu acest lucru.
Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier în mai puțin de 60 de zile.
Odată dizolvat Parlamentul, alegeri anticipate trebuie organizate în maximum 3 luni de la data dizolvării Legislativului.
Parlamentul poate fi dizolvat numai în cazul în care este imposibilă constituirea unui nou Guvern, constatată prin respingerea două cereri de investitură succesive.
Pentru a se ajunge la alegerile anticipate, trebuie respinse, în Parlament, două propuneri de premier din partea preşedintelui.
Acest lucru se poate declanşa prin moţiune de cenzură la adresa Guvernului, în Parlament sau prin demisia Guvernului.
Când se fac alegeri anticipate
Dizolvarea Parlamentului, ultima etapă a alegerilor anticipate, implică parcurgerea următoarele etape principale:
- Încetează mandatul Guvernului în funcţie. Acest lucru se poate produce, potrivit Constituţiei, fie ca urmare a expirării mandatului, în momentul validării alegerilor parlamentare generale, fie ca urmare a demisiei prim-ministrului, a pierderii de către acesta drepturilor electorale, a survenirii stării sale de incompatibilitate sau a decesului. De asemenea, mandatul Guvernului poate înceta în cazul adoptării de către Parlament a unei moțiuni de cenzură
- Este numit de către președinte, după consultarea partidelor parlamentare, un nou candidat la funcția de prim-ministru.
- Parlamentul respinge propunerea de premier
- Se repetă procedura, de la numirea unui candidat la postul de prim-ministru, de către preşedinte
- O nouă învestitură a noului premier propus pică în Parlament
- În acest moment, se aplică Articolul 89 din Constituție: „(1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. (2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență”.
ATENŢIE: Potrivit CONSTITUŢIEI, Parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată în cursul unui an şi nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență
Dezavantajele alegerilor anticipate
Dizolvarea Parlamentului înseamnă că actualul Parlament ar trebui să îşi încheie mandatul cu şase luni înainte de alegerile parlamentare la termen.
Astfel, mandatul actualilor aleşi s-ar scurta, ceea ce ar însemna că aceştia pierd şi dreptul la pensia specială, care poate fi acordată doar în cazul unui mandat încheiat la termen.