Astfel, Baroul asigura asistenta judiciara in toate cazurile in care apararea e obligatorie potrivit legii, precum si la cererea instantelor de judecata, a organelor de urmarire penala sau a organelor administratiei publice locale, in cazurile in care acestea apreciaza ca persoanele se gasesc in imposibilitate vadita de a plati onorariul.
In cazuri de exceptie, daca drepturile persoanei lipsite de mijloace materiale ar fi prejudiciate prin intarziere, decanul baroului poate aproba acordarea de asistenta gratuita. Serviciile de asistenta judiciara sunt organizate de catre barou la sediile tuturor instantelor de judecata.
Acordarea asistentei judiciare din oficiu se face numai ca urmare a unei comunicari scrise din partea instantei, a organelor de urmarire penala sau a organelor administratiei publice locale adresata serviciului de asistenta judiciara organizat, in fiecare localitate, de catre consiliul baroului. in cazul in care se solicita acordarea asistentei judiciare gratuite de catre organele mentionate anterior, decanul baroului va solicita comunicarea informatiilor esentiale despre cauza cu privire la care s-a adresat solicitarea acordarii de asistenta judiciara gratuita. in aceleasi conditii se va proceda si in cazul in care decanul acorda asistenta judiciara gratuita la cererea unui justitiabil.
In toate cazurile insa, partea care solicita asistenta judiciara trebuie sa faca dovada imposibilitatii platii onorariului. incuviintarea sau mentinerea incuviintarii unei atare cereri este subsecventa dovedirii starii materiale precare a solicitantului.
Astfel, potrivit dispozitiilor legale mentionate, admiterea cererii e conditionata de prezentarea unor dovezi scrise cu privire la veniturile si sarcinile partii interesate, a unor informatii de la autoritatile locale, partea potrivnica avand posibilitatea de a dovedi starea materiala reala a solicitantului. Conform dispozitiilor art. 148 din Statutul profesiei de avocat, asistenta judiciara gratuita poate fi retrasa de catre decanul baroului, daca se dovedeste ca a fost obtinuta fara prezentarea starii materiale reale a partii ori daca aceasta stare s-a ameliorat si permite plata onorariului. Potrivit art. 78 alin. final, incheierea cu privire la cererea de asistenta sau prin care s-a revenit asupra asistentei incuviintate nu este supusa nici unei cai de atac.

 
 

Urmărește-ne pe Google News