Distrugerea barajului Kahovka a declanșat un torent de apă care a inundat deja un mic oraș și zeci de sate, provocând evacuarea a sute de oameni.
Atât Rusia, cât și Ucraina se acuză reciproc pentru atacul asupra barajului.
Cuprins:
De ce este important barajul Nova Kahovka
Barajul de 3,3 kilometri de lungime de pe râul Nipru a fost capturat de forțele ruse, la începutul invaziei lor din februarie 2022.
Barajul reținea un rezervor masiv care este o sursă strategică de apă pentru regiunea Herson din sudul Ucrainei și peninsula Crimeea anexată de Rusia, iar inundațiile ar putea bloca forțele ucrainene care încearcă să recupereze teritoriul pierdut.
Avarierea acestuia a sporit temerile legate de un incident nuclear, deoarece centrala nucleară de la Zaporojie – cea mai mare centrală nucleară din Europa – este situată în apropiere.
Inundațiile ar putea avea, de asemenea, implicații pentru mult-așteptata contraofensivă a forțelor ucrainene care vizează eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia în timpul războiului care durează deja de 15 luni.
Ce spun Kievul și Moscova
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia pentru prăbușirea barajului și a convocat o sesiune de urgență a consiliului național de securitate.
„Lumea trebuie să reacționeze”, a transmis el pe rețelele de socializare, adăugând că Rusia a provocat „o explozie internă a structurilor” hidrocentralei la ora locală 2:50.
„Acesta este doar un act de terorism rusesc. Aceasta este doar o crimă de război a rușilor!”, a adăugat el, acuzând Moscova de comiterea unui act de „ecocid”.
„Rusia este în război cu viața, cu natura, cu civilizația”, a adăugat el. „Rusia trebuie să părăsească teritoriul ucrainean și trebuie să fie trasă la răspundere în totalitate pentru teroarea sa”, a mai afirmat Zelenski.
Operatorul hidroelectric al Ucrainei a transmis că centrala electrică legată de barajul Kahovka a fost, de asemenea, „complet distrusă”, structura hidraulică fiind măturată de ape.
Între timp, Kremlinul a acuzat Ucraina de „sabotaj deliberat”, susținând că forțele ucrainene au deteriorat barajul după ce ar fi suferit pierderi timpurii în contraofensiva lor lansată în urmă cu 48 de ore. Aceleași acuzații le-a făcut ulterior în cursul zilei și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat, de asemenea, că avariile ar putea avea „consecințe foarte grave pentru zeci de mii de locuitori, consecințe asupra mediului și consecințe de altă natură care urmează să fie stabilite”.
„Regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga răspundere pentru toate consecințele”, le-a spus Peskov reporterilor.
Liderul părții ocupate a regiunii Herson, Vladimir Saldo, instalat de Moscova, a declarat că „totul este în regulă” în orașul Nova Kahovka.
„Oamenii se deplasează calm pe străzi, benzinăriile funcționează, unele magazine funcționează, chiar și întreprinderile funcționează”, a spus Saldo într-o înregistrare video, în care străzile inundate sunt văzute chiar în spatele său.
Cum va afecta distrugerea barajului războiul dintre Rusia și Ucraina
Vestea distrugerii barajului a venit după ce Rusia a susținut că Ucraina a început contraofensiva mult-așteptată.
Kievul a afirmat că obiectivul Rusiei a fost acela de a „crea obstacole” în calea ofensivei trupelor ucrainene care vizează recucerirea teritoriului ocupat de forțele Moscovei.
Anterior, Kievul acuzase Moscova că a minat barajul în timp ce luptele se desfășurau în apropiere, în luna octombrie a anului trecut, în timpul ultimei ofensive majore a forțelor ucrainene care încercau să recupereze teritoriul pierdut. Rusia a negat această afirmație.
Cu toate acestea, bloggerii militari au păreri diferite cu privire la implicațiile inundațiilor pentru anticipata contraofensivă a forțelor ucrainene.
De asemenea, unii bloggeri militari și OSINT (informații care provenind din surse deschise) pun la îndoială faptul că breșa de la baraj a fost cauzată de un atac deliberat, afirmând că prăbușirea ar putea fi rezultatul unor bombardamente anterioare.
„Nu are sens ca vreuna dintre părți să submineze barajul”, a declarat Ruslan Leviev, fondatorul Conflict Intelligence Team, care analizează armata rusă.
Cum vor fi afectate populația locală și mediul înconjurător
Rusia, care controlează malul stâng al râului Nipru, a afirmat că peste 22.000 de locuitori din 14 zone se află în arii potențial inundabile, dar că nu există niciun risc de inundații pentru centrele majore ale populației.
Aproximativ 16.000 de persoane se află într-o zonă critică de inundații, potrivit oficialilor ucraineni.
Vladimir Leontyev, primarul instalat de ruși în orașul Nova Kakhovka, unde se află barajul, a declarat că locuitorii din „aproximativ 300 de case” au fost evacuați.
Ucraina a avertizat în legătură cu un potențial „ecocid” după ce 150 de tone de ulei de motor s-au vărsat în râu în urma distrugerii barajului.
Pe lângă inundațiile provocate, prăbușirea barajului a declanșat temeri privind un incident nuclear, deoarece centrala nucleară din Zaporojie se bazează pe rezervorul Kahovka pentru sistemul său de răcire.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) a transmis că experții săi „monitorizează îndeaproape situația”, dar că nu există „niciun risc imediat de securitate nucleară la centrală”.
Iuri Cerniciuk, directorul hidrocentralei, instalat de ruși, a întărit mesajul trasmis de agenția ONU din domeniul atomic și a declarat că „în acest moment, nu există nicio amenințare la adresa securității centralei nucleare din Zaporojie”.
„Nivelul apei din iazul de răcire nu s-a schimbat”, a spus el, adăugând că „situația a fost verificată de personalul” centralei.
Cerniciuk a precizat că sistemul de răcire cu apă nu a fost în contact direct cu mediul exterior și că poate fi reumplut din mai multe surse alternative.
Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a precizat însă că nivelul apei din rezervorul Kahovka „scade rapid, ceea ce reprezintă o amenințare suplimentară pentru centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată temporar”.
Energoatom a mai transmis că „monitorizează situația” și că nivelul actual al apei din bazinul de răcire al sitului nuclear este „suficient pentru nevoile centralei”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina