Cuprins:
Astfel, din categoria alimentelor de origine animală ar trebui să consumăm produse lactate, pește și, nu în ultimul rând, ouă. Bogat în vitamine, fosfor şi proteine, oul nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră, indiferent de vârstă, datorită faptului că reprezintă o sursă importantă de proteine. De altfel, specialiștii nutriționiști recomandă un consum moderat de cel mult 2-3 ouă pe săptămână.
Însă, pentru a fi feriți de neplăceri este obligatoriu să cumpărăm ouă cât mai proaspete, deși acestea au un termen de valabilitate destul de mare. De aceea, ne-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi de cum să cumperi ouă din magazine care sperăm că te vor ajuta.
La ce trebuie să fii atent când cumperi ouă
În general este foarte important să fim atenți la calitatea ouălor pe care le cumpărăm din magazine pentru a evita problemele de sănătate și pentru a consuma ouă de calitate și proaspete.
Prin cumpărarea ouălor de la surse de încredere, verificarea datelor de expirare și a condițiilor de depozitare, precum și gătirea corespunzătoare a acestora îți conferă un grad ridicat de siguranță în ceea ce privește faptul că ouăle cumpărate de tine sunt sănătoase și delicioase.
De regulă, în magazine vei găsi la vânzare doar ouă provenite din ferme autorizate, care sunt controlate din punct de vedere sanitar-veterinar şi care au fost transportate cu mijloace auto care respectă condiţiile de igienă şi de temperatură. În același timp, trebuie să știi că ouăle sunt marcate/ștanțate cu data la care expiră produsul şi cu codul fermei de la care provine.
Veterinarii atrag atenţia să nu cumpărăm ouă care au fost expuse la soare pentru o perioadă îndelungată, care sunt vândute pe marginea drumului și, astfel, nu au fost supuse unui control specializat al calității. Ouăle care provin din gospădării țărănești nu au ştampilă, ceea ce înseamnă că, practic, nu ştii ce cumperi. Cu alte cuvinte, îţi asumi un imens risc în cazul în care nu cunoşti vânzătorul, nu ştii cu ce a hrănit păsările şi cum le creşte.
De aceea, este recomandat ca în acest caz să cumperi pentru început o cantitate mică şi să verifici ouăle imediat ce ai ajuns acasă. Apoi, dacă te-ai convins că acestea sunt proaspete poţi cumpăra fără grijă şi altădată.
10 sfaturi de cum să cumperi ouă din magazine
Pentru a nu avea parte de surprize neplăcute atunci când le consumi, în momentul în care cumperi ouă din magazine va trebui să ții cont de o serie de aspecte foarte importante. În cele ce urmează îți vom prezenta zece sfaturi de cum poți să cumperi cele mai bune, mai gustoase și mai sănătoase ouă din magazine. Iată care sunt acestea:
1. Verifică data de expirare a ouălor
Fă-ți un obicei și verifică întotdeauna data de expirare a ouălor și asigură-te că acestea nu sunt expirate. Ouăle expirate pot fi periculoase pentru sănătatea ta și pot provoca diverse probleme de ordin gastro-intestinal.
2. Verifică proveniența ouălor
Ar fi ideal să poți cumpăra ouă doar de la surse de încredere, așa cum este cazul fermelor sau magazinelor specializate în comercializarea de produse alimentare proaspete. Acest lucru va fi echivalent cu faptul că ouăle pe care le cumperi sunt proaspete și că provin din surse sigure.
3. Atenție la calitatea ouălor
Indiferent de magazin, asigură-te că ouăle pe care le cumperi nu sunt crăpate, sparte sau pătate. Toate acestea îți pot da tot atâtea indicii în ceea ce privește calitatea îndoielnică a ouălor sau o manipulare necorespunzătoare a acestora în timpul transportului.
4. Ține cont de clasa ouălor
În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, deci și în România, ouăle sunt clasificate în funcție de calitatea și de greutatea lor. Experții în domeniu spun că ar fi ideal să știi ce înseamnă fiecare clasă și să poți alege ouăle care corespund nevoilor tale și ale familiei tale.
5. Verifică eticheta ouălor
Fiecare ou este prevăzut cu câte o etichetă care îți oferă o serie de informații despre acesta. Drept urmare este esențial să verifici eticheta ouălor și să te asiguri că sunt sigilate și că nu lipsește nici o informație. Eticheta ar trebui să conțină date despre proveniența, data de expirare, clasa și greutatea ouălor.
6. Ai grijă la manipularea ouălor
După ce ai cumpărat ouăle, va trebui să te asiguri că le manipulezi cu grijă și că le păstrezi în condiții optime, la temperatura potrivită. În cazul în care ouăle sunt murdare, este foarte important să le speli cu apă și cu detergent înainte de a le depozita.
7. Verifică prospețimea ouălor
O metodă simplă prin care poți verifica prospețimea ouălor este să le pui într-un castron plin cu apă. Dacă nu știai, ei bine află că ouăle proaspete se vor duce la fundul recipientului, în timp ce ouăle vechi se vor ridica la suprafață sau vor pluti în apă. Simplu, nu?
8. Cum depozitezi corect ouăle
Așa cum am precizat deja, odată ce ai cumpărat ouăle, este esențial să le depozitezi în cele mai bune condiții pentru a le menține proaspete. Concret, ouăle ar trebui să fie depozitate la temperatura potrivită, care poate varia în funcție de zona unde locuiești. De obicei, pentru a nu se strica, ouăle trebuie depozitate la o temperatură de 2-4 grade Celsius, în ambalajul original. Nu este indicat să le așezi în cofrajele de plastic de pe uşa frigiderului deoarece aerul cald care pătrunde de fiecare dată când deschizi uşa ar putea să le altereze mai repede.
9. Atenție la consumul ouălor
Întotdeauna este important să te asiguri că vei consuma ouăle înainte de data de expirare și că le vei găti în mod corespunzător. Trebuie să știi că ouăle crude pot fi contaminate cu salmonella, o bacterie care poate cauza intoxicații alimentare. De asemenea, înainte de a găti ouăle, este obligatoriu să le speli foarte bine cu apă și cu detergent. Nu în ultimul rând, asigură-te că gătești ouăle la temperatura potrivită.
10. Verifică alimentația găinilor
În cazul în care ai preocupări în ceea ce privește calitatea ouălor pe care le cumperi, este important de știut că poți verifica ce tip de hrană li se oferă găinilor. Astfel, găinile hrănite cu o dietă echilibrată și naturală, precum ierburi și cereale, pot produce ouă mai sănătoase și mai gustoase.
Ce înseamnă codul de pe ouă?
Începând cu anul 2004, legislaţia europeană i-a obligat pe fermieri să inscripţioneze ouăle cu un cod. Astfel, codul de pe ouăle de găină aflate la vânzare în magazine reprezintă un sistem de marcare care oferă informații importante despre modul în care ouăle au fost produse și procesate. Acest cod este format din mai multe cifre și litere și poate fi găsit de obicei ștanțat în partea de sus a oului, lângă data de expirare. La noi în ţară vei găsi pe orice ou cumpărat din magazine o cifră de la 0 la 3, care semnifică modul în care a fost crescută găina de la care provine oul, apoi simbolul ţării (RO: România, PL: Polonia, ES: Spania, etc.), simbolul judeţului producătorului(AG: Argeș, AR: Arad, BZ: Buzău,etc.) şi codul fermei unde oul a fost produs.
Așadar, prima cifră din cod indică tipul de ou, fie că este vorba despre un ou organic, de fermă, fie despre un ou convențional. Sistemul de creștere a găinilor este reprezentat cu cifre de la 0 la 3, astfel:
- cifra 0 de pe ouă arată că acestea provin de la o găina care a fost crescută ecologic.
- cifra 1 pe ouă arată că acestea provin de la o găina a crescut în aer liber, dar nu a fost hrănită bio.
- cifra 2 atestă faptul că oul provine de la o găină care a crescut la sol, dar în spații îngrădite.
- cifra 3 este ștampilată pe oul provenit de la găinile crescute în baterii, autorizate la nivel de Uniune Europeană, scrie site-ul Agroland.ro.
Ouăle organice sunt produse de găini crescute cu hrană organică și fără utilizarea pesticidelor sau a altor substanțe chimice. Ouăle de fermă sunt produse de găini crescute într-un mediu mai natural, fără a fi supuse unor condiții restrictive. În schimb, ouăle convenționale sunt produse de găini crescute în cuști.
Al doilea număr din cod indică țara unde a fost produs oul. Acesta este important deoarece standardul de producție și de procesare al ouălor poate varia în funcție de țara de proveniență. Pentru România, codul este RO. Următoarele două litere din cod indică județul în care se află ferma unde au fost produse ouăle. Acest lucru este util pentru a urmări ouăle la nivel local și pentru a verifica dacă acestea au fost produse într-un mediu sigur și în conformitate cu standardele de producție. Ultima parte a codului este formată din trei cifre, care reprezintă un indicativ în funcție de care se poate identifica societatea unde a fost produs oul respectiv.
Spre exemplu, pe un ou ecologic produs în țara noastră va fi ștanțat codul 0-RO-AG-018. Acesta se traduce în felul următor: ouăle au fost produse în judeţul Argeş la ferma cu numărul 018. În prezent, în România există doar 3 ferme care produc ouă ecologice.
Următoarea cifră din codul de pe ou indică numărul de găină din care a fost produs oul. Aceasta poate fi utilă în cazul în care există o problemă cu un anumit lot de ouă și trebuie identificată sursa problemei. Ultima cifră indică data de expirare a oului respectiv. Fiecare ou supus comercializării trebuie să aibă înscrisă, tot prin ștanțare, data durabilității minimale (DDM), care este data până la care ouăle pot fi consumate. Această dată trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.
- Vezi și cât timp se fierb ouăle?
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!