Analistul Ankit Panda remarcă faptul că această concesie a Coreei de Nord vine înaintea mult anticipatelor summit-uri cu Coreea de Sud și SUA. Pentru Kim Jong-un, summit-ul cu președintele SUA este în sine un premiu, pentru că este ceva ce nici tatăl sau bunicul său nu au reușit să facă. Ceea ce Coreea de Nord pierde prin suspendarea testelor nucleare este mai nesimnificativ, comparat cu ce are de câștigat Kim Jong-un prin întâlnirea cu Donald Trump, crede analistul.

În ceea ce privește testele nucleare, declarația de sâmbătă arată clar că motivul pentru care Kim Jong-un suspendă voluntar testele nucleare și închide situl nuclear Punggye-ri este acela că el simte că țara sa și-a perfecțioant capabilitatea de a crea arme nucleare. 

Trebuie să ținem cont de faptul că India și Pakistan, până în anul 1998, au efectuat fiecare șase teste nucleare și sunt trecute în rândul țărilor care posedă arme nucleare, fără a efectua alte teste. 

Coreea de Nord se simte confortabil cu cele șase teste nucleare efectuate. Testele nucleare cinci și șase, din septembrie 2016 și 2016, au fost două moemnte importante. În septembrie 2016, potrivit agenției de stat din Coreea de Nord, testul a fost făcut cu un dispozitiv nuclear standardizat și compact, care poate fi montat pe orice rachetă, de rază lungă, scurtă, intermediară sau intercontinentală.

În vreme ce experiții independenți și numeroase servicii secrete nu au ajuns la un consens dacă regimul de la Phenian a desăvârșit construirea unei bombe termonucleare, așa cum susține Coreea de Nord, datele seismise înregistrate pe 3 septembrie 2016 au oferit lumii întregi suficiente informații pentru a concluziona că nord-coreeni au un dispozitiv nuclear capabil să bombardeze și să distrugă orașe întregi.

Recenta călătorie a lui Kim Jong-un la Biejing a fost o demonstrație de putere, un semn că se simte suficient de comod pe puterea sa, astfel încât să își permită să plece din Coreea de Nord. La fel poate fi interpretată și declarația sa cu privire la oprirea testelor – un semn de încredere și siguranță.

Această concesie a Coreei de Nord vine înaintea mult anticipatelor summit-uri cu Coreea de Sud și SUA.

De ce a ales Kim Jong-un să facă acum aceste anunțuri în loc să le folosească drept așii din mânecă la întâlnirea cu Trump?

Răspunsul e simplu: Pentru Kim Jong-un, summit-ul cu președintele SUA este în sine un premiu, pentru că este ceva ce nici tatăl sau bunicul său nu au reușit să facă. Ceea ce Coreea de Nord pierde prin suspendarea testelor nucleare este mai nesimnificativ, comparat cu ce are de câștigat Kim Jong-un prin întâlnirea cu Donald Trump.

Urmărește-ne pe Google News