Tribunalul București a confirmat astăzi starea de insolvență constatată de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin decizia de retragere a licenței din 17 martie și a hotărât să deschidă procedura falimentului societății de asigurare, se arată într-un comunicat al ASF.
Autoritatea anunță că polițele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile, până la 8 septembrie 2023. Sunt vizate atât polițele obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), cât și cele non-RCA, pentru locuințe etc.
Pentru polițele de garanții, termenul de valabilitate este de 150 de zile și se împlinește la data de 7 noiembrie 2023, informează ASF. Asigurarea de garanție vizează garantarea pentru buna execuție a unui contract.
După împlinirea termenelor de mai sus, polițele emise de Euroins România încetează de drept și, prin urmare, este necesară încheierea unor polițe noi.
Autoritatea de Supraveghere Financiară:
Pașii care trebuie urmați
Persoanele care au suferit daune acoperite de polițe de asigurare emise de Euroins România (atât daune provocate de terți asigurați RCA la societate, cât și daune acoperite de alte tipuri de asigurări), dar și clienții societății, care solicită returnarea parțială a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), informează instituția.
- AICI puteți găsi pașii care trebuie urmați pentru a solicita despăgubirea.
- AICI pașii care trebuie urmați pentru restituirea primei.
FGA înregistrează și analizează cererile în ordinea primirii acestora. Statusul cererilor de plată poate fi urmărit online pe site-ul Fondului de Garantare, se mai arată în comunicatul Autorității de Supraveghere Financiară.
FGA a arătat la finalul lunii mai că a recepționat 61.004 dosare neachitate de către Euroins, precum și un număr total de 3.950.240 de polițe de asigurare, dintre care 2.782.279 RCA și 1.167.961 non-RCA, după cum a scris Libertatea.
2 milioane de polițe RCA valabile
FGA a luat act de declanșarea procedurii de faliment și a anunțat, vineri, într-un comunicat că „la data de 9 Iunie 2023, mai sunt valabile cca. 2,94 milioane Contracte de asigurări, dintre care, aproximativ 2 milioane polițe RCA”.
„Până la data de 8 Iunie 2023 Fondul a primit 92.168 Cereri de plată din partea creditorilor de asigurari ai Societății Euroins Asigurare-Reasigurare SA.. Au fost înregistrare 53.976, din care 35.610 cereri plată daune-Anexa 10 și 18.366 Cereri de plată restituire primă-Anexa 9”, se mai arată în document.
Libertatea a tras semnalul de alarmă
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis la 17 martie retragerea licenței de funcționare după ce a descoperit un deficit de capital de solvabilitate de 2,19 miliarde de lei.
Înainte de retragerea licenței, Libertatea a semnalat problemele de la Euroins într-o serie de investigații care au avut ca obiect piața asigurărilor RCA. Aici puteți citi toată seria care a precedat momentul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro