Legea care prevede „dreptul la deconectare” a intrat în vigoare în Australia, oferind „relaxare” persoanelor care erau obligate să răspundă la apeluri sau să citească mesaje de la angajatori chiar și după ce îşi terminau programul de muncă,
O nouă lege oferă milioanelor de angajați dreptul de a nu fi la dispoziție superiorilor lor în timpul liber și de a refuza să răspundă încercărilor de a-i contacta, telefonic, prin WhatsApp ori e-mail.
Așa-numitul „Amendament al legislației privind munca echitabilă” a fost adoptat de Parlament în februarie.
Legea nu interzice angajatorilor să contacteze angajaţii în afara orelor de program, dar oferă personalului dreptul de a nu răspunde.
Conform noii legi, angajatorii și angajații ar trebui să încerce să rezolve disputele între ei. Dacă acest lucru nu este posibil, Comisia Australiană pentru Muncă Echitabilă (FWC) poate interveni.
În principiu, noua lege permite angajaților să ignore comunicările după orele de program, dacă aleg să facă acest lucru, fără teama de a fi pedepsiți de șefii lor.
Angajații din companiile mijlocii și mari își pot închide acum telefoanele mobile după muncă și nu mai trebuie să răspundă la e-mailuri. Pentru cei din companiile cu mai puțin de 15 angajați, noile reguli vor intra în vigoare abia peste un an.
Beneficii și controverse
Există și excepții prevăzute de lege, cum ar fi atunci când ignorarea încercărilor de a contacta este „inadecvată”, mai ales în cazul unei „urgențe”.
Întrebarea a ceea ce este rezonabil va „depinde de circumstanțe”, a spus Ana Booth, ombudsmanul pentru Muncă Echitabilă. Factorii decisivi pot include motivul contactului, natura rolului angajatului și compensarea pentru ore suplimentare de lucru sau disponibilitate.
Noua lege privind echilibrul dintre viața profesională și viața privată în Australia nu este lipsită de controverse.
„Vrem să ne asigurăm că oamenii care nu sunt plătiți 24 de ore pe zi nu trebuie să lucreze 24 de ore pe zi”, a declarat premierul Anthony Albanese într-un interviu acordat radiodifuzorului australian ABC.
Este și o chestiune de sănătate mintală, pentru că este vorba despre oamenii care iau o pauză de la muncă și se pot dedica din nou familiei și vieții lor.
Sindicatele: „O zi istorică”
Sindicatele au salutat legislația, spunând că le oferă lucrătorilor o modalitate de echilibru între viața profesională și viața privată.
„Astăzi este o zi istorică pentru oamenii care lucrează”, a declarat Michele O’Neil, președintele Consiliului Australian al Sindicatelor.
„Legile privind dreptul la deconectare sunt grăbite, prost gândite și profund confuze”, a menționat, în schimb, Australian Industry Group.
Politicienii conservatori au criticat legea ca fiind „inutilă”. În schimb, cercetările indică faptul că „dreptul la deconectare” aduce beneficii angajaților, a declarat profesorul asociat la Universitatea din Sydney, Chris Wright.
Peste 70 la sută dintre lucrătorii din companiile din Uniunea Europeană cu „drept de deconectare” au considerat că impactul acesteia este pozitiv, potrivit unui studiu din noiembrie 2023 al agenției europene de muncă Eurofound.
„A avea o măsură care restabilește într-o oarecare măsură granița dintre viața profesională și cea privată a oamenilor este un lucru pozitiv, cu siguranță, pentru angajați, dar și pentru angajatori”, a spus Chris Wright, referindu-se, în special, la industriile care încearcă să atragă noi lucrători.
ioanadaniela • 28.08.2024, 11:27
Nu, dar poti sa-ti iei oricand vrei tu o zi libera, fara explicatiii
True_Blue • 27.08.2024, 15:58
De ce era necesara o astfel de lege?! Exista vreo lege care te obliga sa raspunzi in afara orelor de program?