La data de 30.04.2020, Asociația Salvați Bucureștiul, reprezentată de Nicușor Dan, a formulat o “cerere de intervenție” în procesul dintre Primăria Sectorului 4 și Paula Popescu (mătușa soției afaceristului Mihai Mitrache), privind suspendarea deciziei de demolare a unui restaurant din Parcul Orășelul Copiilor, deținut de familia Mitrache.
Textul de față nu se referă la convorbirea Nicușor Dan – Cristian Zărescu, ci la acțiunea în instanță, la contextul juridic al conflictului dintre Mitrache și Primăria Sectorului 4, în care Dan a luat partea primului.
“Intervenientul este ca un apărător suplimentar într-un proces”
Există mai multe tipuri de intervenție, explică Diana-Olivia Hatneanu, avocat specializat în drepturile omului.
În cazul intervenției principale, cel care intervine are chiar el are o pretenție legată de procesul respectiv. “De exemplu, pe un drept de proprietate se judecă două părți. Persoana află de proces și se consideră proprietar pe acea bucată de pământ și intervine, pentru că și el reclamă un drept de proprietate”, exemplifică avocatul.
Există și forma de intervenție accesorie, cum a fost în cazul Asociației Salvați Bucureștiul. În cazul unei organizații, interesul său în proces e legat de obiectivele prevăzute în statutul acesteia.
“Aceasta se întâmplă când o parte intervine în apărarea altei părți din proces, reclamantul sau pârâtul. În această situație, tot trebuie să justifice un interes propriu, de ce vrea să fie parte în proces, însă nu cere ceva pentru sine. Urmărește să câștige partea pentru care intervine. E ca un apărător suplimentar”, adaugă Hatneanu despre intervenția accesorie.
“Depinde foarte mult de ceea ce scrie în actele constitutive ale unei asociații, pentru că asta îi permite practic să intervină ca să își îndeplinească menirea”.
O astfel de intervenție “nu e ceva ieșit din comun, dar nu este nici foarte des întâlnită la noi”, spune Hatneanu. “Există însă organizații care fac frecvent acest lucru, există chiar organizații din media care intervin frecvent ca să apere jurnaliști”.
Alte “intervenții” extrajudiciare
Pe lângă intervenția accesorie în cazul casei construite în Parcul Copiilor, Nicușor Dan a însoțit familia Mitrache într-o audiență la Avocatul Poporului și a discutat la telefon despre demolarea casei respective cu Cristian Zărescu, consilierul primarului Daniel Băluță.
“Acestea sunt extrajudiciare. (…) Din punctul de vedere al procedurii de instanță, nu au nicio valoare, dar nici nu sunt interzise”, a explicat Diana-Olivia Hatneanu.
Asociația Salvați Bucureștiul a intervenit de multe ori în procese
Într-un proces început în 2010, între Asociația Frontului Negustoresc Obor și Consiliul Local Sector 2, Asociația Salvați Bucureștiul și Eco Civica au fost intervenienți.
Asociația Salvați Bucureștiul a mai fost intervenient în procesul dintre Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural și primarul general al Bucureștiului, dosar înregistrat în 2012.
A intervenit și în procesul început în 2013 între SC MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT și primarul general al Municipiului București.
În mai anul acesta, Tribunalul București a suspendat avizul de mediu pentru PUZ Sector 1 prin care părți din Parcul Herăstrău deveneau construibile, în urma acțiunii a 5 ONG-uri. Asociația Salvați Bucureștiul și Eco Civica au fost intervenienți.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro