Yahya Sinwar, prezentat ca un martir

Războiul – sau războaiele – se vor măsura în „înainte” și „după” de uciderea lui Yahya Sinwar, liderul veteren al organizației teroriste Hamas, în vârstă de 62 de ani.

Unul dintre cele mai mari efecte imediate va fi, evident, asupra Hamas, care și-a pierdut acum o mare parte din conducerea sa de vârf. Șeful aripii sale militare din Gaza, Sinwar, a preluat conducerea organizației după ce Ismail Haniyeh, predecesorul său, a murit într-o explozie a unei bombe într-o pensiune guvernamentală din Teheran în iulie, care a fost pusă pe seama Israelului. Alți înalți oficiali au fost uciși în Beirut și în Gaza, unde atacurile aeriene israeliene i-au vizat cu succes pe comandanții militari Hamas Marwan Issa și Mohammed Deif.

Hamas îl va prezenta pe Sinwar ca pe un martir și va căuta, probabil, să-i caracterizeze moartea într-un mod care să inspire noi voluntari. Faptul că pare să fi murit luptând pe o linie de front, cu o armă în mână, va ajuta. Dar, indiferent de propagandă, eliminarea unui astfel de lider respectat este puțin probabil să stimuleze recrutarea, iar Hamas are mare nevoie de forță nouă de luptă în Gaza, unde a suferit pierderi grele.

Fratele mai mic al lui Sinwar, posibil succesor

Comandamentul din Gaza va trece probabil fratelui mai mic al lui Sinwar, Mohammed, în vârstă de 49 de ani, care probabil va continua strategia de rezistență insurgenților la nivel scăzut în Israel, cu accent pe menținerea unui fel de control administrativ în umbră asupra teritoriului și exploatarea indignării internaționale privind victimele civile, pentru a pune presiune asupra Israelului.

Dar, mai larg, Hamas va fi aruncat în haos. Acum va trebui să găsească un nou lider general. Sinwar, în ciuda întregii autorități pe care a adunat-o de-a lungul deceniilor, a fost o alegere controversată și, deși succesiunea fratelui său ar transmite un mesaj puternic, Mohammed Sinwar ar avea dificultăți să unifice și să mobilizeze organizația. Alegerile strategice majore amânate de numirea lui Yahya Sinwar vor trebui acum făcute, sub o mare presiune și știind că serviciile de securitate israeliene sunt capabile să-i urmărească și să-i omoare chiar și pe cei mai înalți oficiali.

Netanyahu câștigă la capitolul imagine

În Israel, unde Benjamin Netanyahu este încă acuzat de mulți pentru eșecurile de securitate care au dus la moartea a 1.200 de persoane, majoritatea civili, și la răpirea a 250 în atacurile din 7 octombrie, uciderea lui Sinwar va întări foarte mult poziția politică a prim-ministrului. Netanyahu deja stă mai bine în sondaje, după o serie de succese tactice în Liban, inclusiv asasinarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Moartea lui Sinwar va fi, fără îndoială, văzută de unii israelieni, inclusiv de mulți în posturi înalte în armată, servicii de informații și guvern, ca un moment propice pentru a declara victoria în Gaza și a pune capăt a ceea ce este văzut pe scară largă ca o campanie de drenaj, dacă este necesar. Dar cât de multă diferență ar putea face acest lucru pe teren nu este clar.

O încetare a focului în Gaza, sub semnul întrebării

O posibilitate este ca negocierile de încetare a focului să primească un impuls acum că unul dintre cei doi indivizi care au fost acuzați că au blocat orice înțelegere a dispărut din peisaj. Dar atitudinea oricărui succesor al lui Sinwar față de discuții poate să nu fie atât de diferită, iar Netanyahu a insistat întotdeauna că presiunea militară este cea care-i va aduce înapoi pe cei aproximativ 100 de ostatici din Gaza, dintre care se crede că doar jumătate sunt încă în viață. Șansele ca Netanyahu să accepte acum să elibereze mii de prizonieri palestinieni, inclusiv mulți care au ucis israelieni, și să facă alte concesii dureroase sunt reduse.

Există posibilitatea ca SUA să preseze acum Israelul să declare încetarea ofensivei din Gaza – ceva care ar veni ca o ușurare uriașă pentru strategii de campanie ale Partidului Democrat. Washingtonul a intensificat presiunea asupra Israelului în ultimele zile pentru creșterea accesului la ajutorul umanitar pentru cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza, cei mai mulți dintre ei strămutați de multe ori, care se vor confrunta cu o iarnă fără hrană, adăpost și medicamente adecvate. O creștere recentă a atacurilor aeriene a dus numărul total de morți din octombrie anul trecut la peste 42.500.

Dar chiar dacă Israelul ar decide să declare victoria în Gaza odată cu moartea lui Sinwar – lucru pe care analiștii l-au prezis de multă vreme – s-ar putea să nu însemne o „zi de după”. Oficialii israelieni au precizat clar că controlul lor militar și operațiunile vor continua în Gaza atât timp cât le consideră necesare și nimeni nu a creat încă o nouă configurație politică în Gaza care ar putea fi acceptabilă pentru toate părțile.

Planează atacul de retorsiune asupra Iranului

Israelul și-a mutat deja atenția asupra bătăliei împotriva Hezbollah din Liban și, mai larg, împotriva Iranului în întreaga regiune. Netanyahu a respins până acum orice încetare a focului în nord, în convingerea probabil justificată că Israelul are puterea și încă nu a ordonat represalii pentru barajul de 180 de rachete lansat asupra Israelului de Iran la începutul acestei luni. Această replică va veni, fără îndoială.

Uciderea lui Sinwar va spori și mai mult încrederea oficialilor militari, de informații și politici israelieni, care au fost deja foarte încurajați de succesele lor recente. O mare parte din gândirea strategică a Israelului este dominată de necesitatea de a restabili ceea ce consideră că este o descurajare necesară supraviețuirii sale și de a slăbi permanent Iranul.

Eliminarea lui Sinwar va fi satisfăcătoare din punct de vedere emoțional pentru mulți israelieni, utilă din punct de vedere politic pentru Netanyahu și susținătorii săi și o lovitură majoră pentru Hamas, dar este puțin probabil să pună capăt brusc multiplelor conflicte în desfășurare în Orientul Mijlociu.

Urmărește-ne pe Google News