Potrivit CNSAS, Vasile Voiculescu a fost recrutat de Securitate în 1978, când era student în Galați, și a semnat un angajament în același an, cu numele conspirativ „Victor”. În acest caz era vorba de „supravegherea informativă a unor colegi semnalați cu diverse manifestări ostile”.

Au fost date publicității și două note informative semnate de ”Victor”, despre un coleg care a ascultat o emisiune religioasă la Europa Liberă și un altul care spusese un banc politic.

Vlad Voiculescu, candidat al PLUS Bucureşti pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a reacționat într-o postare pe Facebook și a recunoscut că tatăl lui a fost colaborator al Securității înainte de 1989. Voiculescu a făcut, de asemenea, și un istoric al familiei sale, dar a cerut să fie judecat după faptele sale, nu ale altora.

Ce impact are asupra carierei politice a lui Vlad Voiculescu această dezvăluire și ce e de așteptat să se întâmple în continuare a fost unul dintre subiectele abordate la emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, de la ora 15:30.

Scriitorul Stelian Tănase a intervenit prin telefon și a declarat că, în acest moment, cariera politică a lui Vlad Voiculescu este terminată:

  • Cariera politică a lui Vlad Voiculescu este terminată
  • Și asupra mea s-a încercat să fiu recrutat informator, dar am refuzat și am plătit pentru asta cu două cărți respinse de cenzură și cu alte necazuri
  • Tatăl domnului Voiculescu a acceptat, nu a spus nu. Putea să spună „nu”, luându-și anumite riscuri.
  • Sunt oameni născuți în anii 40, 50, sub presiunea enormă a Securității și cred că atitudinea asta moralistă nu ajută în descifrarea acestei drame. Politic vorbind, Vlad Voiculescu s-a retras din competiție.
  • Cred că Vlad Voiculescu s-a retras din cursa pentru Primărie și din acest motiv
  • Probabil, atunci când au început să apară primele zvonuri, atunci trebuia Vlad Voiculescu să spună lucrurile spuse astăzi. Acum este o reacție tardivă.
  • Eu cred că Vlad Voiculescu nu va mai avea nicio carieră politică
  • A spus ce trebuia spus, vina lui este că a spus prea târziu
  • Era greu să refuzi Securitatea, dar puteai să refuzi și asta era. Indiferent cu ce erai șantajat… Eu am putut să refuz pentru că nu aveau cu ce să mă șantajeze, eram un student premiant, cuminte, etc.
  • A fi informator al Securității era ca un al doilea job. Domnul Voiculescu ar trebui să ne spună dacă tatăl lui a fost plătit pentru serviciile pe care le-a făcut. Uneori, erai promovat în serviciu sau primeai locuință, dar adesea se plătea cash.
  • Asta este partea slabă a poveștii lui Vlad Voiculescu. Cred că a jucat la risc, a sperat să nu fie descoperit și nu a fost onest.

Al patrulea caz de coronavirus în România

Alt subiect abordat în emisiune a fost al patrulea caz de coronavirus confirmat în România. Un bărbat a călătorit în avion, venind din Italia, alături de femeia diagnosticată în urmă cu 5 zile.

Pacientul este asimptomatic și a fost transportat la Spitalul Matei Balș din Timișoara.

Proiectul legii vaccinării

Ultimul subiect abordat în emisiune a fost proiectul Legii vaccinării, care prevede că părinții pot refuza vaccinarea pe baza unui document medical, dar vor fi amendați dacă refuză fără motiv vaccinarea copiilor.

Valentina Postelnicu, jurnalist Libertatea, a explicat:

  • fără ca presa să afle, parlamentarii s-au reunit în ședință cu ușile închise și au ajuns la o formă finală a proiectului de lege, mai blândă decât forma inițială
  • Părinții pot refuza vaccinarea pe baza unui document medical întocmit de un medic specialist, dar există și sancțiuni pentru părinții care nu se informează și care refuză fără niciun motiv această vaccinare obligatorie a copilului
  • Sunt parlamentari care nu sunt de acord cu această lege. Să vedem dacă se va strânge o majoritate care să voteze această lege extrem de importantă

 
 

Urmărește-ne pe Google News