Solicitând încetarea ajutorului pentru Ucraina și ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, extrema dreaptă și extrema stângă germană au învins coaliția de guvernare din Germania în alegerile regionale din landurile estice, unde Vladimir Putin și-a început cariera ca rezident KGB la Dresda în timpul RDG, notează sursa citată.

Rezultatele alegerilor sunt deja descrise ca o schimbare tectonică în ordinea stabilită, nu numai în Germania, ci și în întreaga Europă.

Și aceasta în ciuda faptului că au fost alese doar parlamentele a două landuri estice, Saxonia și Turingia, care nu au nicio influență asupra politicii externe a guvernului federal față de Rusia și asupra valorii asistenței financiare și militare acordate Ucrainei pentru respingerea agresiunii ruse.

Germania s-ar putea răci faţă de Ucraina

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat pe primul loc în Turingia și pe al doilea în Saxonia. Uniunea de extremă stânga Sahra Wagenknecht (FDP), care s-a desprins din Partidul Stângii post-comunist în urmă cu mai puțin de un an, s-a clasat pe locul al treilea.

Nici AfD, nici FDP nu vor guverna nici măcar în aceste landuri, însă succesul lor în rândul alegătorilor a forțat deja coaliția de guvernare și pe cancelarul Olaf Scholz să ajusteze politica internă, iar odată cu apropierea alegerilor federale din septembrie 2025, ar putea forța toate forțele politice principale să adopte unele dintre sloganurile populiștilor în politica lor externă, notează sursa citată.

13 români, dați dispăruți în inundațiile din Spania, anunță MAE
Recomandări
13 români, dați dispăruți în inundațiile din Spania, anunță MAE

Aceste apeluri nu sunt de bun augur pentru Ucraina. Ambele partide simpatizează cu Rusia în moduri diferite, cerând ca sprijinul pentru Ucraina să fie oprit și ca aceasta să fie forțată să înceapă negocierile de pace cu Putin.

Și chiar dacă politica externă nu este direct legată de parlamentele regionale, populiștii susțin că aceasta este rădăcina nemulțumirii alegătorilor față de viața din Germania.

Din cauza războiului, Germania a pierdut gazul rusesc ieftin. Ca urmare, principala economie și motorul industrial al Europei stagnează de trei ani. Între timp, guvernul a acordat deja aproape 30 de miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina, doar Statele Unite au alocat mai mult.

În timp ce AfD și-a concentrat în mod tradițional campania pe limitarea migrației și combaterea criminalității și a menționat Ucraina și Rusia doar pe margine, Sahra Wagenknecht a candidat în aceste alegeri locale exclusiv cu promisiuni de politică externă și le-a numit un referendum privind „pacea”.

Ea a cerut nu numai oprirea furnizării de arme Ucrainei și începerea negocierilor cu Putin, ci și ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei și retragerea consimțământului guvernului federal pentru desfășurarea de rachete americane cu rază intermediară de acțiune în Germania, pentru prima dată de la Războiul Rece.

Guvernul vrea să înlocuiască sobele tradiționale ale românilor cu pompe de căldură. „Costurile sunt enorme”, spun specialiștii
Recomandări
Guvernul vrea să înlocuiască sobele tradiționale ale românilor cu pompe de căldură. „Costurile sunt enorme”, spun specialiștii

Scholz a declarat că rachetele Tomahawk ar ajuta la contracararea amenințării ruse în creștere până când Europa își va dezvolta propriile arme similare.

Sahra Wagenknecht va trebui să fie ascultată, deoarece oricare dintre partidele centriste va avea nevoie de aliați pentru a forma o majoritate, iar o alianță cu AfD, care este recunoscută ca extremă dreaptă în ambele state, este tabu atât pentru moderați, cât și pentru extrema stângă, arată sursa citată.

Ca urmare, Germania s-ar putea răci față de Ucraina și și-ar putea atenua criticile la adresa Rusiei în decurs de un an, susține Daniela Schwarzer de la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Atât AfD, cât și FDP au mers la urne ca partide ale păcii

Principalul partid de opoziție din Germania, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a avut rezultate la fel de bune ca populiștii în ambele state și se preconizează că va reveni la putere în alegerile federale din 2025. Dar CDU va avea nevoie de sprijinul partidelor mai mici care cer concesii Kremlinului.

Potrivit BBC, candidații la Bundestag din statele estice, confruntați cu perspectiva de a pierde în fața populiștilor din cauza poziției partidului în problema ucraineană, ar putea amenința cu divizarea partidului.

Câți bani au cheltuit principalii candidați la președinție pe Facebook și Instagram pentru promovare în precampania electorală
Recomandări
Câți bani au cheltuit principalii candidați la președinție pe Facebook și Instagram pentru promovare în precampania electorală

„Atât AfD, cât și FDP au mers la urne ca «partide ale păcii». Acestea au susținut că sprijinul pentru Ucraina alimentează războiul și că negocierile ar trebui să înceapă cât mai curând posibil. Au refuzat să vadă Rusia ca pe un agresor și l-au prezentat pe Putin ca pe un partener de încredere pentru negocieri”, a declarat Schwarzer.

Chiar dacă influența guvernului de stat asupra politicii externe și de apărare este limitată, această strategie electorală a FDP ar putea diviza CDU, care a sprijinit până acum Ucraina. CDU din Germania de Est a adoptat deja o atitudine mai blândă față de Rusia sub această presiune, ceea ce a fost evident în alegerile pentru Parlamentul European. Amenințarea unei scindări ar putea, de asemenea, să acutizeze discuțiile privind relațiile cu Rusia, Regatul Unit și SUA în cadrul CDU din Germania de Vest.

Triumf pentru extrema dreaptă

În ciuda faptului că nimeni nu dorește să intre într-o coaliție cu AfD, rezultatele alegerilor au fost un triumf pentru extrema dreaptă. Aceasta a câștigat alegerile regionale din Germania pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, iar în sondajele naționale, cu un an înainte de alegerile federale, se află pe locul al doilea după CDU.

Alte partide consideră AfD o amenințare directă la adresa democrației germane și se tem de o renaștere a nazismului. Acestea spun că sunt pregătite pentru orice coaliție dificilă pentru a împiedica extrema dreaptă să preia puterea.

Acest lucru nu face decât să joace în favoarea AfD, spune Torsten Benner, directorul Institutului pentru Politici Publice Globale (GPPi) din Berlin. „Coalițiile cu unicul scop de a se opune AfD nu fac decât să consolideze teza lor că AfD este singura alternativă reală”, scrie el.

Cu toate acestea, succesul în alegerile locale din regiunile din est nu garantează sprijinul popular la nivel federal.

„Turingia reprezintă puțin peste 2% din populația Germaniei. Ea nu reflectă opinia întregii țări. În plus, Germania de Est este rurală, cu o cultură specială care determină politica”, spune Phillips Payson O’Brien, istoric militar, profesor la Universitatea St Andrews din Scoția și un cunoscut comentator al războiului din Ucraina, care îndeamnă pe toată lumea la calm.

„Ascensiunea AfD nu se mai limitează la Germania de Est”

Robin Brooks de la organizația americană de cercetare Brookings Institution nu este de acord.

„Ascensiunea AfD nu se mai limitează la Germania de Est. Ei câștigă din ce în ce mai multe voturi și în landul meu natal, Hesse. Succesul lor se bazează pe nemulțumirea față de migrație. Până când această problemă politică nu va fi rezolvată, atât AfD, cât și FDP vor câștiga din ce în ce mai multe voturi peste tot”, spune acesta.

Dar aceasta este, de asemenea, o veste bună, ne asigură el. Deoarece oamenii votează nu cu inima pentru ochi frumoși, ci pentru politici specifice, coaliția de guvernare și principalul partid de opoziție centrist au timp înainte de următoarele alegeri să intercepteze această agendă și să respingă atacul populist din stânga și din dreapta.

Extrema dreaptă însăși își atribuie succesul nemulțumirii publicului față de afluxul de imigranți.

„Politica frontierelor deschise a fost numărul unu în toate sondajele. A fost principalul motor al succesului AfD. Iar în aceste alegeri, a devenit clar că experimentul lansat de Angela Merkel a eșuat, iar oamenii nu mai susțin imigrația în masă”, a declarat pentru BBC unul dintre liderii AfD, Beatrix von Storch.

Alegătorii, nemulţumiţi că viaţa devine din ce în ce mai scumpă

Dar nu este atât de simplu, spun chiar alegătorii. Ei sunt nemulțumiți de faptul că viața devine din ce în ce mai scumpă, iar veniturile nu cresc. Iar în estul țării (cu excepția Berlinului), oamenii sunt și mai critici la adresa guvernului central. Aici, încă de pe vremea RDG, oamenii nu i-au plăcut pe americani, cu care guvernul Scholz se apropie tot mai mult, scrie BBC.

Unora le lipsește o mână forte și votează pentru comuniști, alții sunt nemulțumiți de devierea de la „valorile tradiționale” în materie de gen și familie, iar altora nu le place tranziția accelerată către energia regenerabilă „verde”.

Atitudinea față de Rusia este mai puțin antagonică în estul Germaniei decât în vest, însă teama de a fi atras într-un război major este mai acută în Dresda decât în Frankfurt.

Germania este o mare putere în politica europeană. Până acum, ea a fost, de asemenea, un exemplu de moderație politică, pragmatism și negociabilitate. Problemele de politică internă îi vor preocupa mai mult pe politicieni decât politica externă, iar acest lucru va limita oportunitățile de a lua decizii îndrăznețe și de a exercita un leadership în Europa.

Acest lucru pune UE într-o poziție dificilă, deoarece probleme similare (ascensiunea extremei drepte și eșecul guvernamental) paralizează, de la începutul verii, a doua putere a UE, Franța.

Una este ca o ţară mică precum Ungaria să se opună unei politici europene comune, iar cu totul altceva este atunci când vorbim de Franța sau Germania. Lupta împotriva simptomelor bolii va întârzia eliminarea cauzei principale a acesteia – creșterea economică lentă și nemulțumirea populației față de scăderea nivelului de trai, mai scrie sursa citată.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

BlueHack   •   04.09.2024, 10:10

Și nemții și francezii sunt nemulțumiți de scăderea nivelului de trai și de politicile progresiste.

Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •   03.09.2024, 20:36

PARPALACHEE!!!!!!!!!!!! Alții care vor primi gaz GRATUIT de la ruși, nu doar ungurii! Ce zici, le dă ăstora pe 25 de ani? Iar dacă ies din NATO le mai dă pe vreo 2? Bașca niște trupe rusești din alea serioase, care să împiedice "revoluţiile portocalii"?

    parpalache   •   04.09.2024, 16:02

    Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •  03.09.2024, 20:36

    PARPALACHEE!!!!!!!!!!!! Alții care vor primi gaz GRATUIT de la ruși, nu doar ungurii! Ce zici, le dă ăstora pe 25 de ani? Iar dacă ies din NATO le mai dă pe vreo 2? Bașca niște trupe rusești din alea serioase, care să împiedice "revoluţiile portocalii"?

    Știi foarte bine ca TOATE televiziunile(și alea„rele” și alea„bune),au dat-de multe ori știrea asta- ca sa-l„infiereze”pe„controversatul”Orban-dupa vizita la Moscova in 2022-ca a abandonat„nobilele principii(!!!),ale „euroatlantismului-vânzându-și sufletul Satanei-ademenit de „darurile” facute de Putin(printre altele cica și consumul OBIȘNUIT de gaz al Ungariei-GRATIS- pe 15 ani și in continuare „la preț preferențial”pe urmatoarele decenii(in perioada aia Franța ți Germania primeau gaz la„preț preferențial”care in cazul lor era de...90 de dolari/mia de m.c)!Și atunci?De ce faci pe artista și ma tot persiflezi cu chestia asta?Fiindca te ocupi de rublica asta-la ziarul Libertatea!Pe timpul lui Tolontan,obiectivitatea era Lege!Dar Tolontan a fost dat afara și au fost aduși politruci ca tine!Murdara slujba mai ai fetițo!

      VolodimirZelenski   •   05.09.2024, 07:46

      parpalache   •  04.09.2024, 16:02

      Știi foarte bine ca TOATE televiziunile(și alea„rele” și alea„bune),au dat-de multe ori știrea asta- ca sa-l„infiereze”pe„controversatul”Orban-dupa vizita la Moscova in 2022-ca a abandonat„nobilele principii(!!!),ale „euroatlantismului-vânzându-și sufletul Satanei-ademenit de „darurile” facute de Putin(printre altele cica și consumul OBIȘNUIT de gaz al Ungariei-GRATIS- pe 15 ani și in continuare „la preț preferențial”pe urmatoarele decenii(in perioada aia Franța ți Germania primeau gaz la„preț preferențial”care in cazul lor era de...90 de dolari/mia de m.c)!Și atunci?De ce faci pe artista și ma tot persiflezi cu chestia asta?Fiindca te ocupi de rublica asta-la ziarul Libertatea!Pe timpul lui Tolontan,obiectivitatea era Lege!Dar Tolontan a fost dat afara și au fost aduși politruci ca tine!Murdara slujba mai ai fetițo!

      Parpy, atunci cand n-ai argumente scrii lung, alambicat si cu multe semne de punctuatie inutile.

    parpalache   •   04.09.2024, 15:32

    Sfantul__Cuvios_Pafnutie   •  03.09.2024, 20:36

    PARPALACHEE!!!!!!!!!!!! Alții care vor primi gaz GRATUIT de la ruși, nu doar ungurii! Ce zici, le dă ăstora pe 25 de ani? Iar dacă ies din NATO le mai dă pe vreo 2? Bașca niște trupe rusești din alea serioase, care să împiedice "revoluţiile portocalii"?

    ***Mai bine te-ai uita și pe televiziunile din aceasta țara!Ca TOATE(și alea „bune” și alea„rele”)au dat-o de mai multe ori!

    Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Descoperirea ciudată făcută de o femeie care se plimba pe plajă. „Nu am mai văzut niciodată așa ceva”. FOTO și VIDEO
Știrileprotv.ro
Descoperirea ciudată făcută de o femeie care se plimba pe plajă. „Nu am mai văzut niciodată așa ceva”. FOTO și VIDEO
Wow! Cum arăta vila de lux a Oanei Zăvoranu, evaluată la peste 1 milion de euro: lumini la wc, televizor în baie, oglinzi peste tot, și asta nu-i nimic! Doar în filme mai vezi așa ceva! IMAGINI UNICE
Viva.ro
Wow! Cum arăta vila de lux a Oanei Zăvoranu, evaluată la peste 1 milion de euro: lumini la wc, televizor în baie, oglinzi peste tot, și asta nu-i nimic! Doar în filme mai vezi așa ceva! IMAGINI UNICE
Singura zodie care nu se înțelege cu nimeni!
Libertateapentrufemei.ro
Singura zodie care nu se înțelege cu nimeni!
Orașul din România în care oamenii sunt sfătuiți să stea cât mai puțin afară. ”Plouă efectiv cu cenușă”
FANATIK.RO
Orașul din România în care oamenii sunt sfătuiți să stea cât mai puțin afară. ”Plouă efectiv cu cenușă”
Valentina Pelinel, după 6 ani de căsnicie cu Cristi Borcea: „Am ajutor, așa este, însă eu sunt cea care se ocupă în cea mai mare parte de tot”
GSP.RO
Valentina Pelinel, după 6 ani de căsnicie cu Cristi Borcea: „Am ajutor, așa este, însă eu sunt cea care se ocupă în cea mai mare parte de tot”
Cinci zodii vor avea parte de cele mai bune două luni din viață. Vor renaște din propria cenușă, perioadă de aur pentru Tauri și Fecioare
FANATIK.RO
Cinci zodii vor avea parte de cele mai bune două luni din viață. Vor renaște din propria cenușă, perioadă de aur pentru Tauri și Fecioare
Filmul de pe Netflix care a înnebunit mapamondul. A fost vizionat de peste 13 milioane de ori, în doar câteva zile. Toată lumea vorbește despre el!
Unica.ro
Filmul de pe Netflix care a înnebunit mapamondul. A fost vizionat de peste 13 milioane de ori, în doar câteva zile. Toată lumea vorbește despre el!
Laurențiu Reghecampf, executat silit. Decizia judecătorilor
Financiarul.ro
Laurențiu Reghecampf, executat silit. Decizia judecătorilor
Un escroc care sărea intenţionat în faţa maşinilor şi le cerea şoferilor 1.000 de lei a ajuns în comă şi cu dosar penal
Observatornews.ro
Un escroc care sărea intenţionat în faţa maşinilor şi le cerea şoferilor 1.000 de lei a ajuns în comă şi cu dosar penal
Horoscop 31 octombrie 2024. Peștii s-ar putea să se simtă luați pe sus de viteza cu care se succed anumite situații și să fie surprinși
HOROSCOP
Horoscop 31 octombrie 2024. Peștii s-ar putea să se simtă luați pe sus de viteza cu care se succed anumite situații și să fie surprinși

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI