Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a declarat că trecerea României la statutul de economie emergentă ”echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană”.
Acesta a mai spus că societățile se vor putea finanța mai ușor.
”Sunt oameni care se uită în fiecare zi la pieţe, unde să investească bani, sunt miliarde şi miliarde de euro în lumea asta şi de acum pot să investească printr-un click şi în România. Companiile din România pot să se finanţeze mult mai uşor”, a spus Cîțu, la un eveniment dedicat trecerii României la statutul de economie emergentă.
Cine acordă acest statut
Acest statut este conferit de includerea Bursei de Valori de la București (BVB) în indicele piețelor emergente calculat de către FTSE Russell.
FTSE este un furnizor de informații financiare pentru investitorii de pe piețele de capital și este deținut de către Bursa de la Londra.
Statele sunt clasificate de către FTSE Russell în piețe de frontieră, emergente secundare, emergente avansate și dezvoltate. România a trecut de la statutul de frontieră la cel de piață emergentă secundară.
Pentru ca o țară să ajungă în acest indice trebuie ca aceasta să respecte o serie de condiții economice sau legale. Criteriile de admisie au fost introduse în anul 2003.
Fondurile de pensii sau de acțiuni nu pot investi oriunde din cauza reglementărilor prudențiale.
România a ajuns abia acum în acest club, iar statutul de economie emergentă acordat de FTSE Russell acționează ca o garanție în acest sens pentru investitori.
În baza indicilor calculați de FTSE Russell, fondurile de pensii, cele de investiții sau marile holdinguri fac investiții pe bursele din întreaga lume. De acum, acestea vor putea investi și în România.
Polonia, mult înaintea României
România este însă în urma vecinilor săi. Spre comparație, bursa din Varșovia a fost inclusă în categoria piețelor emergente secundare încă din anul 2003.
Polonia a fost trecută în lista țărilor emergente dezvoltate din anul 2008, potrivit Warsaw Institute.
În anul 2018, bursa din Varșovia a fost promovată la nivelul de top, aceasta fiind clasificată drept o piață dezvoltată, alături de țări precum SUA, Germania, Franța, Japonia sau Australia.
Infuzii bursiere
Includerea României în acest indice al piețelor emergente nu înseamnă mare lucru pentru oamenii simpli, însă este un pas înainte deoarece poate aduce infuzii de fonduri în companiile listate pe Bursa de Valori București.
”Ne ajută în principiu. România capătă un plus pentru atracția de capital. E mai mult teoretic, pentru că în practică acest lucru mai trebuie legat și de alte lucruri, precum stabilitatea pieței, stabilitatea politică, stabilitatea legislativă. Vor veni mai mulți investitori pe piața de capital. Din păcate, companiile noastre care vor beneficia sunt puține: Banca Transilvania, poate și Nuclearelelectrica, Transelectrica sau Romgaz. Pentru omul de rând n-au niciun fel de efect, dar companiile vor fi în atenția investitorilor”, a declarat, pentru Libertatea, profesorul de economie Mircea Coșea, fost ministru al Reformei.
Efectele pozitive se vor vedea în timp
Efectele pentru oamenii simpli se vor vedea în timp, pe măsură ce acele companii care au parte de infuzii de capital se vor dezvolta.
”Dar să nu ne așteptăm la creșteri de nivel de trai peste noapte sau la un influx masiv de capital”, avertizează Coșea.
Acesta a mai spus, că, pe lângă condițiile de stabilitate economică, politică sau legislativă, investitorii de pe piața de capital se mai uită și la mediul geopolitic.
Ne aflăm într-o regiune cu probleme
Or, regiunea noastră a devenit în ultimul timp mai problematică, existând un conflict mocnit între Grecia și Turcia privind platoul continental al Mării Mediterane, în vreme ce în Belarus au loc proteste masive după realegerea președintelui Aleksandr Lukaşenko.
Per total, însă, trecerea la statutul de economie emergentă este un succes pentru că pune România pe harta marilor investitori financiari, consideră Coșea.