Miza acestei modificări este creșterea prețurilor și întreruperea exporturilor către o serie de țări cu atitudine anti-Rusia, precum Polonia, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă și fost director general al Romgaz.
„Este un dublu avantaj pentru ruși: e banca lor și pot să stabilească ei cursul. Deosebirea față de ce era până acum este că banca este deținută de una dintre părți și cursul s-ar putea să nu fie corect”, a spus Chisăliță.
Rusia se află sub sancțiuni economice foarte dure după invadarea Ucrainei, ceea ce a făcut ca rubla să scadă puternic.
Acesta spune că nu întărirea rublei este scopul final pentru Rusia, ci creșterea prețurilor.
Miza lui Putin nu este rubla, ci să crească prețul din contracte. Dacă nu intri în schemă, se reziliază contractul. Dacă se reziliază, atunci dacă vrei gaze va trebui să semnezi alt contract. Așa poate să scape de unii intermediari, dar și să scape de unele țări neprietene, precum Polonia sau Slovacia.
Dumitru Chisăliță:
Întrebat despre România, expertul a spus că sunt posibile două variante: fie nu este influențat prețul având în vedere că România importă gaze de la intermediari, fie firmele intermediare sunt vizate de decret și să cumpere ele ruble.
Otilia Nuțu: Să închidem cât mai repede toate contractele
Otilia Nuțu, expertă în energie la organizație neguvernamentală Expert Forum, spune că europenii ar trebui să oprească toate contractele cu Rusia.
„Părerea mea este că toate contractele care merg trebuie să le închidem cât mai repede”, a spus Nuțu.
Cum stă România
România consumă anual 10-11 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care 1-1,5 miliarde sunt importate de la intermediarii ruși. Aceștia sunt Imex Oil – firmă deținută de Vitali Machitski, oligarhul care deține Alro, și WIIE – firmă din Elveția controlată de Gazprom.
Țara noastră ar putea beneficia în acest an de gazele extrase din Marea Neagră de către Black Sea Oil & Gas (BSOG), companie deținută de fondul american de investiții Carlyle.
Aceasta ar putea extrage un miliard de metri cubi de gaze anual potrivit lui Virgil Popescu, ministrul energiei.
Germania, dependență masivă de Rusia
Germania este cel mai mare importator de gaze rusești din Europa. Autoritățile de la Berlin au lansat miercuri o „avertizare timpurie” cu privire la gaze și a cerut reducerea consumului.
În 2020, Germania a importat 42,6 miliarde de metri cubi, fiind dependentă în proporție de 50% de importurile de la Gazprom.
Aceasta este urmată de Italia (29,2 miliarde de metri cubi), Belarus (18,8 miliarde metri cubi), Turcia (16,2 miliarde de metri cubi), Olanda (15,7 miliarde), Ungaria (11,6 miliarde), Kazahstan (10,2 miliarde), Polonia (9,6 miliarde), China (9,2 miliarde) și Japonia (8,8 miliarde).
După trecerea sezonului rece urmează perioada de înmagazinare a gazelor pentru iarna următoare. Ziarul rus Kommersant a scris joi că Gazprom ia în considerare oprirea livrărilor către Europa.
Germania și Franța se pregătesc
Germania și Franța se pregătesc pentru o potențială oprire a importurilor de gaze din Rusia, au anunțat, joi, guvernele celor două țări, scrie Le Monde.
„Ar putea exista o situație în care (de) mâine nu va mai exista gaz rusesc și trebuie să ne pregătim pentru aceste scenarii, iar noi ne pregătim”, a declarat ministrul francez pentru economie și finanțe, Bruno Le Maire, în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de omologul său german, Robert Habeck.