PNL, USR PLUS și UDMR vorbesc de o majoritate confortabilă pentru a forma noul Guvern, dar nu reușesc să se înțeleagă cum își împart funcțiile din viitorul Guvern și din Parlament.
Noul Parlament va fi convocat de președinte pe 21 decembrie, dar după consultările de luni cu partidele, președintele a anunțat că ”este nevoie de cel puțin încă o rundă de negocieri până când lucrurile se cristalizează”.
Principalele declarații ale lui Cristian Pîrvulescu:
Despre desemnarea noului premier
- Cred că președintele a discutat deja cu partidele și numele lui Florin Cîțu a fost invocat, dar nu există un acord politic între partide. Câtă vreme nu există acest acord, iar USR-PLUS nu și-a retras candidatul la funcția de premier, nu poate să facă pasul sau nu dorește să facă pasul următor. Președintele ar fi putut să facă acest lucru, dar ar fi tensionat relațiile dintre cele două partide.
- Văd că se vorbește mult despre eșecul negocierilor. Timpul este scurt, din diferite motive, pandemia este unul dintre ele, dar sunt și motive legate de politica curentă.
- Ce s-ar întâmpla dacă nu avem un nou guvern anul acesta: trebuie să mărim pensiile de la 1 ianuarie, în condițiile în care bugetul este laminat de pandemie. El era deja într-o situație delicată de anul trecut datorită moștenirii de PSD, dar anul acesta a fost grav afectat de pandemie și anul viitor nu ne vom putea permite mărirea exponențială a pensiilor fără să avem consecințe, să ne împrumutăm.
- Nu avem alternative, trebuie să avem un Guvern până la Crăciun.
- E nevoie de un guvern cât mai repede cu putință, pentru că doar o ordonanță de urgență ar putea să schimbe situația, iar un OUG nu poate să fie dat de un guvern interimar, precum Guvernul Ciucă.
- Cred că nu există alternativă, partidele au o marjă limitată de manevră.
- Cred că președintele, în cazul în care partidele nu vor ajunge la o concluzie, va propune un premier independent pentru a forța partidele să găsească un premier. Un premier independent care să aibă sprijinul partidelor respective.
- Această presiune va obliga partidele să găsească o soluție. Problema este a celor doi președinți: PNL și USR, Ludovic Orban și Dan Barna.
- Până la urmă trebuie să se găsească și o soluție din acest punct de vedere, ori oamenii inteligenți înțeleg blocajul și caută soluții pentru ieșirea din acest blocaj.
Despre șefia Camerei Deputaților
- În ordinea importanței constituționale a funcțiilor, după funcția de președinte al statului, urmează cea de președinte al Senatului, după, șeful Camerei Deputaților și, după, premier. Funcția de premier prezintă și foarte multe riscuri politice, riscuri de rapidă descreștere a popularității.
- PNL este îndreptățit de rezultate, dar până la urmă ce contează este rezultatul negocierilor, pentru că ce are USR-PLUS este un potențial de negociere. Fără ei, nu se poate face majoritatea, iar Dan Barna dorește să aibă o poziție importanță în partid și depinde de poziția de la Camera Deputaților, în aceeași situație este si Ludovic Orban.
- Pare să fie un blocaj fără ieșire USR-PLUS pare interesat de a doua funcție în stat, cea de președinte al Senatului, iar PNL are probabil o persoană pentru această funcție, dar nu poate fi președintele partidului.
- Pare o problemă penibilă, dar pentru a avea partide care pot să guverneze, avem nevoie de echilibre interne măcar în prima parte a guvernării.
- Nu este vorba doar de Ludovic Orban, ci și de PNL, iar PNL este un partid care are structuri teritoriale, un asemenea risc este și pentru guvernare și pentru președintele Klaus Iohannis.
- Am observat că la aceste alegeri singura schimbare importantă este apariția unui partid neo-legionar cu tendințe fasciste în Parlament.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro