Cu toții o folosim indiferent de dispozitivul electronic pe care îl deținem. Dar, oare, câți dintre noi și-au pus întrebarea de ce literele nu sunt dispuse în ordine alfabetică?

Ei bine, în cele ce urmează vă vom spune care este originea denumirii și cum a fost aleasă poziționarea literelor pe tastatura QWERTY.

Cine a inventat tastatura QWERTY?

Deși pare greu de crezut, tastatura QWERTY este folosită de peste un secol și jumătate. Povestea începe în anul 1867 atunci când un tipograf american originar din Winsconsin, Christopher Latham Sholes, a inventat mașina de scris.

Prima versiune a acestui dispozitiv de scris revoluționar pentru acea vreme avea literele dispuse în ordine alfabetică, iar clapetele erau amplasate asemenea celor de pian.

Practica tipografică l-a făcut pe Sholes să realizeze că cele mai utilizate grupuri de litere din limba engleză – „th”, „st” și „re” – erau amplasate prea aproape unele de altele.

Din această cauză, în cazul unei scrieri ceva mai rapide, clapetele se încrucișau și, astfel, se blocau frecvent.

Ca urmare, americanul a început să separe aceste litere, amplasându-le cât mai departe una de alta. După ce a consultat mai mulți scriitori ai vremii, Sholes a determinat ordinea literelor pe tastatură pentru a ușura, astfel, scrierea cât mai rapidă cu două mâini.

Tastatura QWERTY, folosită și pe telefoanele mobile

De unde provine denumirea QWERTY?

În 1873, Christopher Latham Sholes și-a definitivat proiectul. El a vândut patentul către E. Remington & Sons, celebrii fabricanţi de arme care încercau să se extindă și în alte domenii de activitate.

Având cunoștințe de mecanică fină, aceștia au îmbunătățit substanțial dispozitivul de scris, iar în 1878 tastatura QWERTY a devenit foarte populară.

Modelul de mașină de scris „Remington No.2” a fost primul care, în afara tastaturii QWERTY, oferea și posibilitatea schimbării literelor mici în litere mari prin apăsarea tastei Shift.

Denumirea de QWERTY provine de la ordinea primelor șase litere poziționate pe rândul al treilea al tastaturii în stânga-sus.

Din considerente de marketing, pe același rând al tastaturii au fost adăugate, în ordine, literele U, I, O și P. Combinaţia QWERTYUIOP permitea pe atunci vânzătorilor să scrie repede cuvintele – TYPE WRITER (n.n. – mașină de scris).

Cum a fost aleasă poziționarea literelor pe tastatura QWERTY?

Aşezarea literelor pe tastatură a fost hotărâtă cu scopul de a se evita ca tastele cel mai des folosite să se încrucişeze când se tastează în mod obişnuit sau la o mică distanţă de timp una de alta.

Totuși, există și o explicaţie mai logică, dar şi mai apropiată de realitate. Specialiștii în dactilografie folosesc pentru scriere așa-numita „tehnică oarbă”, care constă în folosirea tuturor degetelor de la mâini fără a privi la taste.

Poziția mâinilor pe o tastatură QWERTY

Altfel spus, cu fiecare deget de la o mână se tastează câte un grup restrâns de litere astfel încât posibilitatea de a greşi literele este aproape nulă.

Tastatura QWERTY respectă acest principiu pe baza unor calcule făcute anterior. Cele mai utilizate sunt literele din centru, indiferent de limba de scriere, și sunt apăsate cu degetele arătătoare. Restul literelor sunt dispuse în funcţie de frecvenţa folosirii lor.

De-a lungul timpului au existat mai multe tentative de rearanjare a literelor pe tastatură, eșuate însă. Oamenii erau atât de obișnuiți să scrie în dispunerea QWERTY a tastelor încât nu au simțit nevoia vreunei schimbări

Urmărește-ne pe Google News