Într-un interviu acordat ZF Live, Florin Constantin, fondatorul firmei de recrutare de specialişti în agrobusiness Agxecutive, a vorbit despre problemele din sectorul agricol din țara noastră.
Aproximativ 4 milioane de hectare din terenul agricol din țara noastră este exploatat de 3.000 de fermieri care deţin fiecare peste 1.000 de hectare în arendă, iar peste 50% dintre ei sunt persoane de peste 55 de ani, agricultura locală având o mare problemă de succesiune, pe lângă fragmentarea masivă a terenurilor, potrivit ZF.
Deși vorbim în sectorul agricol de salarii extrem de mari, se pare că există o lipsă acută de oameni care vor să se angajeze în acest domeniu.
Spre exemplu, un şef de sector mecanizare care gestionează un parc de tractoare poate ajunge la un salariu de 2.000 de euro net, un angajat la abator poate ajunge să aibă 3000 de euro pe lună, iar muncitorii cei mai bine plătiți și totodată căutați sunt cei de pe zona de mecanizare și managerii de fermă, salariul unui inginer agronom fiind și de 5.000 de euro pe lună.
Harta salariilor din România pe anul 2017 arată că salariul mediu pe economie s-a apropiat anul trecut de 2.400 de lei net pe lună, însă în peste jumătate dintre judeţele țării noastre, salariile oamenilor sunt sub 2.000 de lei net.
INFOGRAFIE | Câţi bani vor primi statele europene între 2021 şi 2027
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro