Principalele declarații ale președintelui BNS, Dumitru Costin:
Acțiunile noastre nu se vor opri. Conform calendarului, săptămâna viitoare vom fi la Justiție, la Finanțe.
La întâlnirea de miercuri cu ministrului Economiei i-am spus că dacă tot vreți să vă asumați reforme ”Haideți să părăsim rușinosul ultim loc de la nivel european în ceea ce privește veniturile fiscale ca pondere în PIB-ul României. Suntem pe ultimul loc acolo și de aia nu avem venituri bugetare.
Hai să ne gândim cum facem venituri la buget? Hai ne gândim cum modificăm legislația fiscală să plecăm iarăși de pe ultimul loc rușinos, în ceea ce privește impozitarea averilor în România. Să vedem cum rezolvăm problemele care țin de evaziune, de fraudă.
I-am dat două pagini cu propunerile noastre doamnei Raluca Turcan, și am rugat-o să le ducă în ședința de Guvern. Altminteri, la nesfârșit, guvernații îl vor pe ”Nu” în brațe. Nu ne-a dat nicio asigurare, doar că are disponibilitate la dialog și că așteaptă de la noi soluții argumentate.
Am făcut un calcul în vara anului trecut. România dacă și-ar schimba politica fiscală, echilibrată, rațională, undeva la nivel mediu european, ar avea un plus de venituri bugetare de aproape 160 de miliarde de lei. Toate datoriile suplimentare de mărire a pensiilor, alocațiilor, a veniturilor bugetarilor, pentru anul ăsta ar ajunge undeva la 42 de miliarde de lei. Ar mai rămâne 120 de miliarde.
Marea problemă e că nu fiscalizăm corect economia și îl luăm mereu pe ”Nu” în brațe. Ne vom exercita drepturile, creșterea în dimensiune a acțiunilor de protest. Mitinguri, marșuri. Iar dacă Guvernul va rămâne pe acest ”Nu” mare luat în brațe și nu facem reforme sănătoase așa cum ne propunem putem lua în discuție oprirea lucrului în diverse sectoare de activitate.
Domnul președinte Klaus Iohannis ar trebui să privească foarte atent, să nu privească din stratosferă. Sunt sectoare care au explodat în pandemie. Nu poți să aplici măsura unitară pentru toți.
Sindicaliştii reclamă că sporurile sunt îngheţate din anul 2010, iar din 2021 îngheaţă din nou şi salariile, în condițiile în care multe dintre acestea sunt sub nivelul prevăzut de lege şi ar fi trebuit majorate treptat, până în 2022. Angajații din domeniul bugetar vor o creștere salarială de 7% în 2021.
Printre măsurile anunțate de Guvern pentru acest an este și înghețarea salariilor din domeniul bugetar la nivelul lunii decembrie 2020 până la realizarea unei analize privind o serie de excepții ce au fost introduse în legea salarizării bugetare.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.