„Negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice. Președintele României le-a solicitat liderilor coaliției să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat”, a mai precizat Administrația Prezidențială.
Discuțiile de la Cotroceni dintre Klaus Iohannis, premierul PNL, Nicolae Ciucă, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au început la ora 12.00 și au durat mai puțin de o oră.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, nu a fost prezent pentru că a primit invitația cu trei ore înaintea discuțiilor și este plecat din București, prin urmare nu a putut ajunge într-un timp atât de scurt, au declarat surse din UDMR pentru Libertatea miercuri dimineață, 31 mai.
Greva profesorilor, în a doua săptămână
Aproximativ 10.000 de profesori din toată țara s-au adunat ieri, 30 mai, în Piața Victoriei din București. După discuțiile purtate ieri la prânz între liderii celor trei mari federații sindicale și premierul Nicolae Ciucă, sindicaliștii au anunțat că au primit aceeași ofertă pe care au respins-o în trecut, prin urmare, greva va continua.
La amiază, mulțimea a plecat în marș spre Palatul Cotroceni. Aici, sindicaliștii au discutat o oră și jumătate cu președintele Klaus Iohannis, care le-a transmis că nu poate fi adoptat un act normativ de creștere imediată a salariilor, dar a promis că va gira un acord politic care să le rezolve doleanțele prin legea salarizării. Sindicaliștii le-au transmis protestatarilor rezultatele negocierilor, dar profesorii nu au acceptat și au scandat că nu vor ceda și că nu renunță la grevă.
Care sunt solicitările profesorilor
La negocierile purtate pe 25 mai cu reprezentanții Guvernului, sindicaliștii au cerut:
- Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii salarizării unice;
- Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, care este 6.789 de lei, adică 4.000 de lei net.
În schimb, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a reluat duminică, 28 mai, propunerea Executivului, respinsă deja de profesori: prime de 2.500 de lei pentru cadrele didactice şi 1.000 de lei pentru personalul nedidactic.
Luni, 29 mai, cele trei mari federații sindicale din Educație au cerut la discuțiile cu ministrul muncii, Marius Budăi, să crească salariile până la finalul anului, dar raportat la salariul minim de 3.000 de lei, și să li se garanteze prin OUG că în legea salarizării, profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie, adică 4.000 de lei net.
Guvernul a venit apoi cu o nouă ofertă pentru profesori. Este vorba despre 2.000 de lei, sumă netă, pe care cadrele didactice o vor primi în două luni, iunie și octombrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro