Excrementele, fie ele de om sau de animal, starnesc interesul si imaginatia asiaticilor peste masura. La Muzeul de stiintele naturii din Tokyo s-a deschis recent o expozitie cu excremente, la care se inghesuie mai multi turisti decat la expozitiile de arta, de exemplu, iar la Seul, in Coreea de Sud, este in plina desfasurare Festivalul balegarului.
Muzeul de stiintele naturii din Tokyo gazduieste in aceasta perioada o expozitie cu 78 de feluri de excremente de om si de animal (foto). Interesant e ca vizitatorilor li se permite sa puna mana pe exponate, daca acestia vor.
Directorul muzeului spune ca decizia organizarii acestei expozitii a fost luata pentru ca amatorii sa invete despre istorie, sanatate si mediul inconjurator. „Piesa de rezistenta este reprezentata de niste excremente de om fosilizate, despre care se crede ca ar fi vechi de aproximativ 4.500 de ani. Mai sunt si multe altele de vazut dar vizitatorii sunt de multe ori fericiti ca pot sa puna mana pe exponate”, spune Midori Taguchi, unul din angajatii muzeului.
Pana in prezent, expozitia a fost vizitata de peste 10.000 de turisti. O parte din ei si-au cumparat suveniruri din magazinul amenajat la intrarea in cladire. Cele mai cautate sunt hartia de impachetat cadouri – facuta de thailandezi din excremente – si vederi cu animale in momente „nobile”.
In perioada in care se desfasoara Festivalul balegarului de la Seul, locuitorilor capitalei sud-coreene li se permite sa arunce excremente in curtea vecinilor antipatici. In holul primariei a fost organizata o expozitie asemanatoare cu cea de la Tokyo. Dintre exponate, lipsesc numai excrementele de hipopotam. Un anunt lipit de usa suna cam asa: „Ne cerem scuze, dar, fiindca hipopotamul isi face nevoile sub apa, a fost imposibil sa obtinem o mostra de excrement pe care sa o expunem”.
Tot in cladirea primariei, amatorii pot sa afle de la specialisti, in cadrul unor conferinte, diverse informatii despre experimente, legende si superstitii, evident, toate legate de excremente. Mirosul neplacut lipseste insa cu desavarsire. Organizatorii festivalului au avut grija sa trateze chimic exponatele inainte sa le aseze in cutiile de sticla din salile primariei. Tot in cadrul sarbatorii se desfasoara diverse concursuri in care premiile sunt scaunele de WC de toate culorile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News