În documentul care a primit aprobarea Parlamentului, Guvernul anunță credite cu dobândă subvenționată pentru achiziția de locuințe, subvenții pentru mutatul la țară și pentru tinerii fermieri, vouchere pentru echipamente sportive, dar și ajutoare pentru tinerii care își dezvoltă afaceri proprii. De asemenea, Executivul vrea tabere sociale, baze sportive și centre pentru tineret.
Cu toate acestea, nu există termene exacte pentru implementarea acestor măsuri și nici foarte multe detalii.
Iată principalele măsuri adresate tinerilor:
- acordarea de credite cu dobândă subvenționată de 50.000 de euro pentru achiziția sau construirea unei locuințe pentru familiile tinere cu minimum 3 copii;
- lansarea unui program de construire a locuințelor pentru tineri căsătoriți;
- primă de instalare de 100.000 de euro pentru tinerii fermieri, finanțată prin Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene;
- sprijin pentru antreprenoriatul rural și tinerii fermieri, în cadrul unei scheme generale privind dezvoltarea agriculturii, cu un buget total de 300 de milioane de euro;
- facilități fiscale tinerilor pentru demararea propriei afaceri, cu accent pe mediul rural;
- subvenționarea dobânzilor de către stat pentru creditele acordate tinerilor care își dezvoltă propria afacere;
- dezvoltarea unui produs de garantare pentru tineri pentru toate schemele guvernamentale și europene de finanțare a pornirii unei afaceri. Este vorba de programele Innotech Student, Startup Nation și altele. Se va pune accent pe tehnologie și inovare;
- continuarea programului de vouchere pentru echipament sportiv și extinderea lui de la 30.000 de beneficiari la 100.000;
- realizarea Programului Național „Generația 28”, pentru atragerea și pregătirea pentru sportul de performanță a 60.000 de copii și tineri pe an.
Pentru realizarea programului de vouchere și a celui de sport este estimată o alocare bugetară de aproximativ 50 milioane de euro.
Mutarea tinerilor la țară
Programul dedică o parte consistentă sectorului agricol și mutării tinerilor la țară.
Tinerii din mediul rural sunt slab reprezentați numeric, conform datelor statistice de la nivelul anului 2019, reprezentând puțin peste 29% din totalul populației rurale, aspect ce implică nevoia întineririi generațiilor din spațiul rural românesc. Totodată, raportul dintre numărul managerilor de ferme de sub 40 de ani ce revin la un manager mai mare de 55 de ani reflectă gradul de îmbătrânire al forței de muncă din sectorul agricol (11,2 manageri sub 40 de ani la 100 de manageri peste 55 de ani).
Programul de guvernare:
Prin urmare, coaliția de guvernare dorește:
- plata pe o perioadă de maximum 18 luni a 75% din salariu pentru firmele care angajează șomeri cu vârsta între 16 și 29 de ani;
- crearea unei strategii pentru îmbunătățirea accesului la teren agricol pentru tineri și a tranziției fermelor către fermieri tineri.
Tabere sociale și centre pentru tineret
Guvernul își mai propune să adopte o strategie națională în domeniul tineretului pentru perioada 2021-2027.
Executivul are în vedere:
- dezvoltarea programului național de tabere sociale, tabere tematice și naționale unde să se pună accent pe dezvoltarea personală și profesională a tinerilor;
- dezvoltarea capacității centrelor de tineret, caselor de cultură a studenților și identificarea de spații care au potențial de a deveni prietenoase în desfășurarea activității de lucru cu tinerii;
- realizarea Registrului Centrelor de Tineret și monitorizarea lor pe baza metodologiei de acreditare și a standardelor de calitate;
- parteneriate public-private în vederea atragerii fondurilor necesare pentru administrarea, întreținerea sau dezvoltarea bazelor sportive aflate în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului.
„Fiecare comunitate ar trebui să beneficieze de centru de tineret sau de un spațiu comunitar care să aibă funcție de centru de tineret”, se precizează în programul de guvernare.
De asemenea, Guvernul susține că urmează să crească finanțarea alocată pentru susținerea activităților de tineret, în Legea bugetului de stat pentru anul 2021, de la 0,35 de euro/tânăr/an la un euro/tânăr/an.
O altă măsură este implementarea unui program-pilot pentru granturi acordate organizațiilor neguvernamentale de și pentru tineret.
Direcția care va monitoriza „starea de bine a tinerilor”
Documentul prevede și înființarea unei structuri de cercetare în domeniul tineretului în cadrul Direcției de Politici pentru Tineret.
Aceasta „va dezvolta un program de cercetare pentru a identifica nevoile și aspirațiile actuale ale tinerilor”.
În altă parte a programului se menționează și obiective mai puțin limpezi:
- „Stabilirea clară a aspectelor ce definesc starea de bine a tinerilor în societate prin cercetarea și identificarea motivațiilor acestora, plecând de la profilul noilor generații de tineri (așa-numitele generații Y – Millenials și Z), precum și a nevoilor emergente ale acestora”.
- „Susținerea și dezvoltarea capacității sectorului de tineret, în vederea creării condițiilor pentru facilitarea interacțiunii directe și susținerii reciproce a tinerilor în viața lor și în procesul lor de dezvoltare individuală”.
- „Dezvoltarea conștientizării rolului lucrătorului de tineret în societate și în rândul factorilor de decizie și încurajarea generalizată a asumării acestui rol de către cât mai mulți membri ai societății și dezvoltarea instrumentelor de sprijin a activității acestora în linie cu concluziile celei de-a treia Convenții Europene a Lucrătorilor de Tineret (decembrie 2020) și cu Procesul de la Bonn lansat la finele acestui moment-cheie”.
Ministrul tineretului și sportului, un ciclist medaliat cu aur
Noul ministru al tineretului și sportului este fostul ciclist, Eduard Novak, 44 de ani, susținut de UDMR.
Inițial, acesta a practicat patinajul-viteză, dar în 1996 și-a pierdut laba piciorului într-un accident rutier.
În 2012, Novak a cucerit medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra, acesta având în palmares și două medalii de argint. Din 2013, Novak este președintele Federației Române de Ciclism.
Foto: Hepta