Principalele subiecte ale dezbaterii, organizată la propunerea Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social, au vizat aplicabilitatea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice și reforma în administrație, Legea pensiilor, legislația în domeniul fiscal, legile Justiției, îmbunătăţirea absorbției fondurilor europene și îmbunătăţirea mecanismului de consultare cu toate părțile implicate.

”Guvernul este deschis pentru o consultare constantă și de substanță pe toate aceste subiecte, pentru ca, la final, să ajungem la soluțiile cele mai bune”, a declarat șeful Executivului.

De asemenea, legat de aplicarea noilor reglementări în domeniul salarizării sectorului bugetar, la nivelul Ministerului Muncii și Justiției Sociale funcționează deja un grup de lucru care oferă zilnic informaţiile solicitate de partenerii interesați, pentru o aplicare corectă și coerentă a legislației.

Referitor la legislația în domeniul fiscal, premierul Mihai Tudose a dat din nou asigurări că Guvernul nu va introduce taxarea pe cifra de afaceri, nici taxa de solidaritate, iar contribuțiile la pensii (CAS) și sănătate (CASS) vor fi plătite în continuare de către angajator.”Niciuna dintre modificările fiscale pe care le avem în vedere nu are ca scop să pună presiune pe mediul de afaceri. Schimbările făcute săptămâna trecută cu privire la plata contribuțiilor sociale pentru contractele part-time au scopul să protejeze aceste categorii de salariați, asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public”, a subliniat prim-ministrul Mihai Tudose.

Formula asupra căreia s-a convenit a fost ca dezbaterile pe temele mari de interes să aibă loc bilunar, în cadrul unor grupuri de lucru gestionate de Ministrul Gabriel Petrea, Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social și care să implice ministerele cu atribuții specifice și partenerii sociali interesaţi. Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social se va reuni la interval de 2 luni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News