De exemplu, declararea stării de urgenţă este o decizie luată de multe ţări, indiferent de numărul de îmbolnăviri, pentru că ajută autorităţile să reacţioneze mai repede şi mai eficient. Astfel, statele pot lua măsuri proactive, nu doar reactive, explică mulţi oficiali guvernamentali.
Şcolile sunt închise în marea majoritate a ţărilor UE, însă unele au venit cu o măsură în sprijinul angajaţilor: profesorii continuă să vină la şcoală şi stau cu acei elevi pe care părinţii nu au cu cine să îi lase.
Barurile şi restaurantele au fost închise în majoritatea ţărilor care sunt în zona de alertă a României, iar în magazine pot intra doar un număr limitat de clienţi simultan.
Instituţiile publice nu au decalat doar programul, ci au mutat activitatea în online acolo unde se poate sau chiar au trimis angajaţii în concendiu plătit, dacă instituţia nu era esenţială sau putea funcţiona cu număr redus de angajaţi. Asta limita şi drumurile cetăţenilor.
Acolo unde s-a limitat numărul persoanelor la interior, au fost închise şi mallurile.
Ce măsuri s-au luat în Uniunea Europeană (date valabile marţi, 16 martie):
Spania – 9.428 cazuri, 335 decese
De departe cea mai grav afectată ţară după Italia, Spania a fost nevoită să declare stare de urgenţă şi să bage peste 46 de milioane de oameni în carantină obligatorie.
Ţara este efectiv închisă, ceea ce înseamnă că singurele unităţi comerciale deschise publicului sunt cele esenţiale, precum magazinele alimentare, iar oamenii nu au voie să iasă din casă decât pentru a merge la serviciu, la spital sau la cumpărături esenţiale.
Autorităţile se aşteaptă la o creştere în continuare a cazurilor, având în vedere rata foarte rapidă de infectare.
Germania – 7.241 cazuri, 15 decese
Germania a reuşit până în acest moment să limiteze numărul deceselor, iar unii analişti au pus asta pe seama descentralizării aceste ţări. De altfel, multe măsuri au fost şi luate la nivelul landurilor, şi nu la cel federal.
Au fost închise graniţele cu Franţa, Danemarca, Austria, Elveţia şi Luxemburg, iar Bavaria a decretat stare de urgenţă. La Berlin, au fost interzise adunările de peste 50 de persoane, iar barurile în mare parte închise.
Restaurantele rămân deschise dacă pot asigura o separaţie de 1,5m între clienţi.
Şcolile au fost închise abia luni.
Franţa – 6.633 cazuri, 148 decese
Această ţară a interzis evenimentele cu peste 100 de persoane, a închis restaurantele, cafenelele şi barurile şi a lăsat deschise doar magazinele esenţiale.
Şcolile au fost închise. În primele zile ale epidemiei, Franţa a decis să meargă înainte cu alegerile locale. Primul tur a avut loc duminică, dar între timp preşedintele Emmanuel Macron a anunţat resctricţii suplimentare. Alegerile au fost amânate, iar libertatea de mişcare mult redusă.
Măsurile din Franţa sunt cele mai dure, după Italia şi Spania.
Situaţia s-a deteriorat foarte rapid în această ţară, iar autorităţile au decretat carantină generală. Oamenii vor putea ieşi din casă o singură dată pe zi, pentru a face cumpărături.
Olanda – 1.413 cazuri, 24 de decese
Şcolile se închid, dar vor continua, prin profesori, să supravegheze copiii celor care lucrează în domenii esenţiale, precum sistemul medical, transportul public, servicii de urgenţă.
Barurile şi cafenelele sunt închise, dar nu şi hotelurile. O ştire care a făcut turul reţelelor sociale este că Olanda a decis să închidă şi magazinele de canabis şi cluburile de sex, fiind printre cele mai populare atracţii din Amsterdam.
Bisericile şi moscheile au anunţat că îşi suspendă slujbele.
Olanda a lansat şi recomandări specifice pentru persoanele în vârstă, în ideea că sunt cele mai grav afectate. Ele sunt solicitate să evite deplasările şi să încerce să se auto-izoleze. Autorităţile au însă planuri pentru a le asigura provizii.
Belgia – 1.058 cazuri, 10 decese
Ca în Olanda, cursurile au fost suspendate, dar şcolile rămân deschise. Pot fi lăsaţi toţi copiii ai căror părinţi nu au alte variante.
Au fost anulate evenimentele publice şi culturale, iar barurile au fost închise sau au un program scurtat, la fel ca restaurantele. Angajaţii sunt încurajaţi să lucreze de acasă.
Măsurile au fost criticate pentru că sunt prea blânde.
Suedia – 1.119 cazuri, 7 decese
Suedia a luat cele mai puţine măsuri până în acest moment, deşi numărul de infectări este ridicat. Au fost anulate evenimentele cu mai mult de 500 de persoane, însă şcolile rămân deschise.
Alte măsuri la nivel naţional nu au fost luate.
Premierul a recomandat ca toate călătoriile neesenţiale să fie amânate, dar nu a instituit măsuri de limitare a mişcării.
Legislativ, Suedia a eliminat nevoia ca persoanele aflate în concediu medical să ducă hârtii doveditoare la angajator, astfel încât cei care au simptome să poată sta acasă fără inconveniente birocratice.
Austria – 1.018 de cazuri, 3 decese
A fost instituită starea de urgenţă, iar adunările de peste 5 persoane sunt interzise, inclusiv în case. Barurile şi restaurantele au fost închise, iar armata este mobilizată pentru a oferi ajutor în caz de necesitate.
Regiunea Tirol este în carantină, având în vedere că acolo sunt cele mai multe infectări. Oamenii sunt obligaţi să stea în case.
Danemarca – 914 de cazuri, 4 decese
Ţara şi-a închis graniţele pentru turişti şi alţi cetăţeni străini care nu pot dovedi că au un motiv serios pentru a intra în Danemarca.
Şcolile şi universităţile au fost închise, iar funcţionarii publici trimişi acasă dacă nu îndeplinesc atribuţii absolut esenţiale. Angajatorii sunt solicitaţi să ţină oamenii acasă acolo unde este posibil.
Transportul public este limitat, asigurându-se minimul necesar, iar adunările de peste 100 de persoane sunt interzise.
Grecia – 352 de cazuri, 4 decese
Şi Grecia a luat măsuri foarte dure, cu scopul de a preveni răspândirea. Autorităţile au închis staţiunile de pe litoral, inclusiv pentru greci.
Magazinele, cafenelele, mallurile, restaurantele şi barurile sunt închise, la fel şi muzeele şi arenele sportive. Supermarketurile trebuie să asigure 10 metri pătraţi pentru fiecare client, adică o distanţă de aproximativ 3 metri.
Şcolile şi universităţile sunt închise.
Cehia – 344 de cazuri, niciun decese
O altă ţară unde autorităţile au instituit măsuri dure. Libertatea de mişcare a fost restricţionată, deplasările care nu sunt înspre sau dinspre locul de muncă au fost interzise, iar oamenii pot merge doar la spital sau după cumpărături.
Oamenii sunt încurajaţi să îşi ia concedii şi să stea acasă, dacă angajatorii nu oferă muncă de la domiciliu.
Majoritatea barurilor şi restaurantelor sunt închise, adunările publice au fost interzise şi a fost impusă o limită de 30 de persoane.
Aproape toate zborurile au fost interzise dinspre şi înspre Cehia, odată cu instaurarea stării de urgenţă.
Finlanda – 278 de cazuri, niciun deces
Autorităţile şi-au atras critici dure şi aici din cauza puţinelor măsuri luate. De exemplu, Guvernul a anunţat doar o limitare a adunărilor cu peste 500 de oameni şi spune că nu vrea să instituie stare de urgenţă.
Nu doar absenţa măsurilor este criticată, ci şi unele decizii luate, cum ar fi solicitarea ca testele pentru COVID-19 să fie făcute doar la recomandarea unui medic generalist, ceea ce ar presupune o programare şi vizite necoordonate la spital.
Atitudinea autorităţilor a fost catalogată drept „să aşteptăm şi să vedem ce se întâmplă”.
Portugalia – 331 de cazuri, un deces
În ciuda graniţei cu Spania şi a relaţiilor strânse dintre cele două ţări, Portugalia a reuşit până în acest moment să evite un focar de infecţie.
Turismul cu Spania a fost interzis, iar graniţa închisă. A fost instituită starea de alertă (nu de urgenţă), iar cursurile au fost suspendate. Au fost închise cluburile de noapte, barurile se închid la ora 9 şi a fost interzis consumul de acool în locuri publice, pentru a nu-i încuraja pe cei care pleacă din baruri să mute distracţia pe străzi.
Adunările publice au fost limitate la 100 de persoane.
Slovenia – 253 cazuri, un deces
A fost declarată stare de urgenţă medicală, iar şcolile au fost închise. Sunt restricţii la graniţă pentru cei care vin din zone de focar, iar autorităţile încurajează munca de acasă.
Barurile şi restaurantele sunt închise, la fel ca adunările de peste 500 de persoane.
Slovenia a interzis şi transportul public.
Estonia – 205 cazuri, niciun deces
Autorităţile au recomandat anularea evenimentelor cu peste 100 de persoane şi a fost declarată stare de urgenţă.
Şcolile au fost închise, însă datorită digitalizării aproape complete a ţării cursurile s-au mutat integral în mediul online.
Irlanda – 170 de cazuri, niciun deces
Situaţia pare relativ sub control în Irlanda, însă autorităţile au trebuit să ia o măsură foarte dură pentru ţara care sărbătoreşte astăzi ziua de Sfântul Patrick: toate barurile au fost închise.
Autorităţile cer şi ca petrecerile de apartament (aşa-numitele „petreceri de covid”, care ar înlocui distracţia din pub-uri) să fie anulate, recomandându-se izolare şi distanţare socială.
Şcolile au fost închise.
Polonia – 156 de cazuri, 3 decese
Polonia, cu un număr comparabil de cazuri cu România, dar o populaţie dublă, a închis complet graniţele pentru cetăţenii străini.
Nu a fost instituită încă starea de urgenţă, dar mallurile sunt închise. Restaurantele şi barurile rămâne deschise.
Luxemburg – 81 de cazuri, un deces
Ţara a luat decizia de a limita nu doar adunările din spaţii închise (peste 100 de persoane), ci şi cele din aer liber (peste 500 de persoane).
Barurile şi restaurantele sunt închise, la fel ca majoritatea magazinelor care nu comercializează produse esenţiale.
Slovacia – 72 de cazuri, niciun deces
A fost declarată stare de urgenţă medicală, graniţele aeriene au fost închise şi staţiunile montate, foarte populare, nu mai primesc turişti.
Au fost închise şi mallurile, dar şi multe baruri şi restaurante. A fost declarată stare de urgenţă.
Croatia – 57 de cazuri, niciun deces
Au fost suspendate cursurile în şcoli şi universităţi şi, la fel ca în Belgia, părinţii îşi pot lăsa copiii în grija profesorilor.
Autorităţile doar au recomandat anularea evenimentelor cu peste 1.000 de persoane.
Bulgaria – 62 de cazuri, două decese
Autorităţile de la Sofia au deretat stare de urgenţă şi au închis magazinele neesenţiale, precum şi barurile şi restaurantele.
În magazine s-a luat limitarea numărului de persoane care pot intra simultan.
Sunt închise şi şcolile, la fel ca şi graniţele ţării.
Ungaria – 39 de cazuri, un deces
Guvernul a închis graniţele pentru străinii veniţi din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran şi a impus controale la punctele de trecere a frontierei.
A fost declarată starea de urgenţă, iar instituţiile publice de cultură sunt închise.
Şcolile sunt închise, dar autorităţile locale decid asupra grădiniţelor.
Este recomandată izolarea, iar evenimentele cu peste 100 de persoane sunt interzise.
Letonia – 34 de cazuri, niciun deces
Autorităţile au decretat stare de urgenţă şi au închis şcolile, însă grădiniţele rămân deschise. Nu primesc copii decât dacă părinţii completează formulare pe propria răspundere că nu au fost în zone cu focare.
Evenimentele cu peste 200 de persoane au fost anulate, dar nu există restricţii de călătorie, doar recomandări.
Cipru – 46 de cazuri, niciun deces
Cipru a închis toate graniţele pentru străini, dar nu a luat măsuri restrictive în interior. Guvernul a aprobat însă un plan de 450 de milioane de euro pentru a ajuta mediul de afaceri în previzibila criză care va urma pandemiei.
Malta – 30 de cazuri, niciun deces
Malta a instituit carantină obligatorie pentru cine intră în ţară şi, la fel ca Cipru, s-a concentrat pe măsuri economice.
Multe şcoli au fost închise, dar măsura este voluntară.
Lituania – 17 cazuri, niciun deces
Deşi cea mai puţin afectată ţară, Lituania a decis să închidă barurile şi restaurantele, iar lituanienii nu pot pleca în vacanţe în afara ţării.
Bugetarii lucrează de acasă în măsura posibilităţilor.
Au fost închise şi graniţele pentru străini.