Zeci de milioane de oameni au fost vaccinați deja în întreaga lume, campaniile de imunizare oferind speranța unei întoarceri la normalitate, după un an de pandemie.
Evident, persoanele imunizate au mult mai puține șanse să se infecteze sau, dacă se infectează, să dezvolte simptome grave ale bolii. Doar că lucrurile sunt încă departe de sfârșit.
În primul rând, nu toată lumea a fost vaccinată, astfel că virusul se răspândește încă, inclusiv în rândul populației din țările care au cele mai rapide campanii de imunizare, precum Israel sau Marea Britanie.
Apoi, rămân numeroase semne de întrebare. Cât de eficient este actualul vaccin în fața noilor variante ale virusului? Cât de mult durează imunitatea? Persoanele vaccinate mai pot transmite virusul?
Până când vor afla răspunsul sigur la toate aceste întrebări și până când majoritatea populației va fi vaccinată, astfel încât transmiterea virusului să încetinească substanțial, experții au o recomandare: toată lumea, inclusiv persoanele vaccinate cu două doze, trebuie să respecte în continuare regulile elementare care previn răspândirea virusului.
Pot să renunț la mască?
Pe scurt, răspunsul este nu. Și există cinci motive pentru asta.
În primul rând, vaccinul nu oferă 100% protecție. Chiar și cel mai bun vaccin oferă o protecție de 95%. Asta înseamnă că există o șansă de 5% să ne infectăm sau chiar mai mult, în cazul vaccinului AstraZeneca, care potrivit Agenției Europene pentru Medicamente are o eficiență de aproximativ 60%.
În al doilea rând, fiecare persoană este diferită, astfel că sistemul imunitar va răspunde în mod diferit după vaccinare. Este și unul dintre motivele pentru care experții insistă ca toată lumea să primească a doua doză – rapelul – conform unui calendar recomandat.
„Mă uit la datele din studiile clinice și văd că după o singură doză, unii oameni au avut un nivel mare de anticorpi, alții nu au avut un astfel de răspuns”, spune pentru CNN doctorul Peter Hotez, profesor și decan la Școala Națională de Medicină Tropicală din cadrul Baylor College of Medicine din Houston.
„Deci motivul major pentru a doua doză este ca toată lumea să aibă un răspuns (imunitar). Dacă primești doar o doză, nu știi exact cum reacționezi”, spune el.
Important, nivelul maxim de imunitate este atins la două-trei săptămâni după administrarea celei de-a doua doze.
În al treilea rând, rămâne problema variantelor mutante ale virusului.
Experții au avertizat deja că anticorpii produși după îmbolnăvirea anterioară cu COVID ar putea să nu ne protejeze în cazul unei reinfectări cu varianta din Africa de Sud, spre exemplu.
„Dacă (noua tulpină) va deveni dominantă, experiența colegilor noștri din Africa de Sud ne-a indicat că chiar dacă te-ai infectat cu versiunea originală a virusului, tot există o șansă mare de reinfectare”, a declarat doctorul Anthony Fauci, director al Institutului Național de Boli Infecțioase și Alergii.
Există și varianta ca actualele vaccinuri să nu ofere protecție deplină în fața noilor variante ale virusului.
În al patrulea rând, chiar dacă ne-am vaccinat, am putea răspândi în continuare virusul. „Nu știm încă dacă vaccinarea înseamnă că nu mai suntem purtători ai virusului. Adică dacă oamenii care au căpătat imunitate mai pot transmite totuși virusul altor persoane”, spune doctorul Leana Wen, specialistă în medicina de urgență și profesoară la George Washington University Milken Institute School of Public Health.
„Este posibil ca și cineva să fie vaccinat și să fie un purtător asimptomatic al virusului”, spune Wen. „Ar putea să nu arate simptomele, dar să poarte virusul în căile nazale, astfel că atunci când vorbește, respiră sau strănută să îl transmită mai departe”, spune ea.
În al cincilea rând, este neclar deocamdată cât durează imunitatea, deși există unele estimări. Este foarte posibil ca vaccinurile să fie administrate din nou în următoarele luni sau în următorii ani.
Prin urmare, spun experții, până când vom ști exact cât durează protecția și cum funcționează în fața noilor variante este necesar să ne protejăm pe noi și pe ceilalți din jur, purtând mască.
Când pot să mă întâlnesc cu familia și prietenii?
Este important de știut dacă toată lumea a fost vaccinată, spun experții și dacă reuniunea are loc afară sau înăuntru.
„Este probabil destul de sigur să te vezi cu alte persoane deja vaccinate, dacă toată lumea a primit ambele doze și a așteptat câteva săptămâni”, explică Wen, cu referire la reuniunile din spațiile exterioare.
Dacă reuniunea are loc într-o încăpere, „atunci va exista un nivel de risc”, explică medicul, în special ținând cont de variantele mai contagioase ale virusului, care reduc eficiența vaccinului.
„Riscul va fi mult mai mic decât în cazul în care nu am fi vaccinați, dar riscul există, pentru membrii familiei care nu au fost încă vaccinați”, spune Wen.
„Dacă vrei să petreci timp cu nepoții în casă, cel mai sigur mod de a face lucrul ăsta este să te carantinezi timp de zece zile înainte”, explică Wen.
Și încă o dată, spun experții, doar pentru că te-ai vaccinat, asta nu îți reduce responsabilitatea. Ar trebui să porți în continuare mască și să respecți distanțarea socială.
Când pot să mănânc înăuntru la restaurant, să merg la un concert sau la un meci?
Experții citați de CNN spun că spațiile interioare ale restaurantelor sunt locuri propice pentru transmiterea virusului. Și asta parțial pentru că oamenii nu pot purta măști în timp ce mănâncă, iar aerosolii emiși se răspândesc prin încăpere.
Un alt motiv este că cele mai multe restaurante nu au un sistem de filtrare a aerului, astfel că spațiile sunt ventilate. Chiar și cu vaccinul făcut, riscăm să ne expunem la infectare și să devenim un purtător asimptomatic.
Experții cred că regula distanțării nu ajută în încăperile închise. „Cred că cei doi metri nu sunt suficienți în interior. Trebuie să ai o ventilație bună în bar sau restaurant”, spune Linsey Marr, profesor de inginerie civilă și de mediu la Virginia Tech.
Marr, care a studiat transmiterea virusului și a scris un studiu pe tema răspândirii acestuia prin aerosoli, spune că deocamdată evită spațiile închise ale restaurantelor.
Dar evenimentele sportive sau concertele?
„Odată ce suntem vaccinați, un eveniment sportiv sau un concert în aer liber este probabil sigur, dacă există distanțare socială și lumea poartă măști”, spune Wen.
”Însă este probabil sigur să evităm spațiile aglomerate din interior, chiar dacă ne-am vaccinat”, spune ea.
Pot călători dacă m-am vaccinat?
Unii experți sunt reticenți. „Vreau să subliniez că acum nu este timpul pentru a călători, pur și simplu, în țară sau peste hotare”, spune doctorul Rochelle Walensky, noul director al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.
Această recomandare se aplică și oamenilor care s-au vaccinat, spune Fauci, care este consilier medical al Casei Albe.
„Faptul că suntem vaccinați nu înseamnă că acum avem un permis pentru călătorie”, a spus Fauci la CNN.
„Evident, dacă trebuie să călătorești și este esențial, atunci trebuie să faci asta. Dar nu vreau ca oamenii să creadă că doar pentru că s-au vaccinat, recomandările privind sănătatea publică nu se mai aplică”, a adăugat Fauci.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!