Marți au confirmat prezența la înmormântare și președintele Klaus Iohannis, dar și Margareta, custodele coroanei regale a României, alături de principele consort Radu.
Președintele american Joe Biden a anunțat că va participa și a oferit cuvinte frumoase despre fostul monarh. „Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o epocă. Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezență constantă și o sursă de confort și mândrie pentru generații de britanici, inclusiv mulți care nu și-au cunoscut niciodată țara fără ea.”
Un semn de întrebare a existat în privința participării fostului președinte Donald Trump, dar Casa Albă a transmis luni că invitația primită îi vizează doar pe Joe și Jill Biden, iar SUA nu vor putea participa cu o delegație în care să fie invitați și foști președinți.
Pe lista de înalți demnitari invitați se mai numără noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, și liderul Partidului Laburist britanic, Keir Starmer, dar la înmormântarea reginei sunt așteptați să participe și președintele francez, Emmanuel Macron, prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, împăratul Japoniei, Naruhito, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Pe lângă întreaga familia regală britanică, își vor face apariția și membri ai familiilor regale din Spania, Belgia, Norvegia, Danemarca, Suedia și Olanda.
Vladimir Putin e liderul mondial a cărui absență nu a fost pusă niciodată la îndoială, în condițiile în care Rusia se află de aproape șapte luni în război în Ucraina. Nici Belarusul și nici Myanmarul nu au primit invitații.
De altfel, Kremlinul a comunicat public că Vladimir Putin nu va participa dinainte ca invitațiile să fie trimise de către familia regală britanică.
„Chestiunea deplasării lui Putin la funeraliile reginei Elisabeta a II-a nu este luată în considerare. Pentru a decide cine va reprezenta Rusia, trebuie să așteptăm anunțarea protocolului ceremoniei”, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția rusă de stat RIA Novosti.
Politico relatează că nu există încă nicio confirmare dacă președintele chinez Xi Jinping a primit invitație. Protocolul oficial prevede că invitațiile vor fi oferite șefului statului din fiecare țară și soțului sau soției acestuia.
Potrivit unei liste făcute de Reuters pe baza confirmării publice, la ceremonie vor fi prezenți președinții din SUA, Austria, Lituania, Sri Lanka, Germania, Coreea de Sud, Brazilia, Polonia, Italia, Letonia, Trinidad-Tobago, Finlanda, Ungaria, Irlanda.
De asemenea, au mai confirmat prezența premierii din Noua Zeelandă, Australia, Canada, Palestina. Lista este una preliminară, urmând a fi actualizată pe măsură ce fiecare șef de stat sau guvern confirmă public.
Funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, care a murit la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, vor avea loc luni, 19 septembrie, la ora locală 11.00 (13.00, ora României), la Westminster Abbey din Londra.
Biserica istorică, cu o capacitate de 2.000 de persoane, a găzduit și căsătoria reginei Elisabeta cu prințul Philip în 1947, dar și toate încoronările britanice după 1066, cu excepția a două.
În dimineața înmormântării, sicriul reginei va fi purtat într-o procesiune la Westminster Abbey de la Westminster Hall, unde publicul va avea la dispoziție câteva ore pentru a-și prezenta omagiile.
După slujba de înmormântare, care va ține o oră, o mare procesiune ceremonială va însoți sicriul până la Hyde Park. Sicriul va călători apoi la 20 de mile (32 km) vest de centrul Londrei, până la Castelul Windsor.
După o slujbă oficiată la Capela St. George din Windsor, sicriul va fi coborât în bolta regală de pe terenul castelului, alături de cel al prințului Philip, care a murit în aprilie 2021.